Bóle stawów? - Wylecz je pysznym koktajlem

Koktajl, dzięki przeciwzapalnym właściwościom swoich składników, pomaga złagodzić bóle stawów. Nie działa jednak samodzielnie, lecz doskonale wspomaga podstawową kurację farmakologiczną.
Bóle stawów? - Wylecz je pysznym koktajlem

Napisany przez Carolina Betancourth

Ostatnia aktualizacja: 24 sierpnia, 2022

Doskwierają ci bóle stawów? Masz problemy ze snem, wykonywanie codziennych czynności sprawia ci trudność, a jakość twojego życia znacząco zmalała

W ostatnich latach rozwijające się w tkankach organizmu stany zapalne stały się jedną z najczęstszych przyczyn chorób na całym świecie. Jeśli dolegliwości pojawiają się w kilku miejscach jednocześnie, powinniśmy się koniecznie przyjrzeć kondycji naszych stawów.

W większości przypadków bóle stawów to łagodne formy będące wynikiem przeciążenia fizycznego podczas pracy, czy też innych codziennych zajęć. Nie oznacza to jednak, że nie istnieje wysoki odsetek chronicznych chorób, za które odpowiedzialne są nasze stawy ich ich zły stan.

Reumatoidalne zapalenie stawów, choroba zwyrodnieniowa stawów i dna moczanowa to tylko niektóre przykłady chorób, które są przyczyną silnych bólów w stawach i utrudniają podstawowe ruchy kończyn.

Przyczyn problemów ze stawami może być jednak więcej, na przykład skręcenie, nadwyrężenie czy inne urazy, będące wynikiem upadku lub wypadku.

Jak naturalnie zwalczać bóle stawów?

Na szczęście istnieje wiele naturalnych kuracji wspomagających farmakologiczne leczenie problemów związanych ze stawami. Wiele ogólnie dostępnych produktów zawiera bowiem składniki o właściwościach przeciwbólowych i przeciwzapalnych, które doskonale wpływają na kondycję połączeń stawowych.

Poznaj dziś z nami przepis na specjalny koktajl, który stanowi leczniczą mieszankę tych wspaniałych składników. Wypróbuj go już dziś, wyeliminuj bóle stawów i ciesz się życiem!

Wiśniowo-ananasowy koktajl na bóle stawów

Koktajle, dziś popularnie zwane smoothie, to orzeźwiające napoje złożone ze składników o rozmaitych właściwościach. W rezultacie są one bogatym źródłem podstawowych wartości odżywczych. My dziś proponujemy wiśniowo-ananasowy koktajl z dodatkiem przypraw takich jak kurkuma, pieprz i imbir.

Schorowane ręce

Przyprawy te słyną ze swych właściwości przeciwzapalnych, które stanowią doskonałe uzupełnienie leczenia wszelkiego rodzaju problemów i chorób związanych ze stawami.

Koktajl zawiera również odrobinę oleju kokosowego – produkt ten wspomaga wchłanianie składników odżywczych koktajlu oraz jest bogatym źródłem antyoksydantów.

Korzystne właściwości ananasa

Ananas jest owocem składającym się w dużym stopniu z wody i dodatkowo zawiera enzym o nazwie bromelina, który uznawany jest za silny naturalny środek przeciwzapalny. Składnik ten jest tak skuteczny, że jest w stanie złagodzić bóle stawów, objawy choroby zwyrodnieniowej i reumatoidalnego zapalenia stawów.

Świeży ananas

Ustalono również, że zawarta w ananasie bromelina działa niczym łagodny środek przeciwbólowy, który skutecznie zwalcza ból nie powodując podrażnienia żołądka.

Korzystne właściwości wiśni

Wiśnie już od czasów starożytnych były wykorzystywane jako lek na dolegliwości związane z zapaleniem stawów. Są one cennym źródłem witamin A i C, niezbędnych do utrzymania chrząstki w dobrej kondycji.

Co więcej, wiśnie zawierają sporą dawkę będących silnym antyoksydantem antocyjanów, które wspomagają przebieg procesu redukcji stanu zapalnego w tkankach i stawach.

Korzystne właściwości kurkumy

Kurkuma jest jednym z najpopularniejszych naturalnych leków przeciwzapalnych stosowanych w medycynie alternatywnej. To jej podstawowy składnik aktywny – kurkumina – jest odpowiedzialny za likwidację stanów zapalnych w organizmie i utrzymanie innych organów w dobrym stanie.

Świeżo starta kurkuma

Naukowcy podkreślają również, że kurkuma jest cennym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym, które hamują negatywne zmiany zachodzące w komórkach, a także wspomagają reakcję organizmu na tworzące się w nim stany zapalne.

Korzystne właściwości imbiru

Korzeń imbiru od dawien dawna jest stosowany jako suplement diety w celu złagodzenia przykrych objawów związanych z chorobami stawów. Zawiera on bowiem składnik aktywny o nazwie gingerol, który naturalnie łagodzi ból oraz redukuje stany zapalne.

Warto zaznaczyć, że włączenie imbiru do codziennej diety i stosowanie go w celach leczniczych nie wywołuje żadnych efektów ubocznych w organizmie. Czyż nie jest to wielka zaleta w porównaniu z innymi tego typu lekami?

Korzystne właściwości czarnego pieprzu

Naukowcy odkryli, że pierz czarny spożyty razem z kurkumą zwiększa jej absorpcję niemalże dwukrotnie, a co za tym idzie, zawartej w niej ogromnej dawki antyoksydantów.

Włączenie tej przyprawy do codziennej diety wspomaga nie tylko przyswajanie zawartych w kurkumie przeciwutleniaczy, ale także łagodzi bóle stawów. Czarny pieprz sam w sobie, dzięki zawartości piperyny, ma liczne właściwości przeciwzapalne, które pomagają ukoić dolegliwości bólowe.

Wiśniowo-ananasowy koktajl – jak go przygotować?

Poznaliśmy już lecznicze właściwości każdego ze składników naszego koktajlu, pora zatem na jego przygotowanie! Poniżej przedstawiamy krok po kroku, jak wykonać przepis.

Wiśniowo-ananasowy koktajl

 

Składniki

  • połówka dojrzałego ananasa
  • 1/2 szklanki soku z wiśni (125 ml)
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej kurkumy (2,5 g)
  • sproszkowany imbir (2,5 g)
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego (2,5 g)
  • 1/2 szklanki wody (opcjonalnie) (100 ml)

Sposób przygotowania

  • Obierz ananas ze skóry, a następnie pokrój go na kawałki, dzięki czemu łatwiej będzie ci zrobić z niego sok.
  • Wrzuć kawałki ananasa do blendera i dodaj sok z wiśni, przyprawy oraz olej kokosowy.
  • Blenduj przez kilka minut, aż do uzyskania jednorodnej i kremowej tekstury koktajlu.
  • Jeśli chcesz, aby koktajl był bardziej wodnisty, dodaj do niego pół szklanki wody.
  • Wypij napój od razu po przygotowaniu.

Regularne spożywanie tego zdrowego i pysznego koktajlu może skutecznie przyczynić się do redukcji stanu zapalnego oraz złagodzenia bólu stawów. Przekonaj się sam, że warto!


Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Tochi, B. N., Wang, Z., Xu, S. Y., & Zhang, W. (2008). Therapeutic application of pineapple protease (Bromelain): A review. Pakistan Journal of Nutrition. https://doi.org/10.3923/pjn.2008.513.520
  • Pavan, R., Jain, S., Shraddha, & Kumar, A. (2012). Properties and Therapeutic Application of Bromelain: A Review. Biotechnology Research International. https://doi.org/10.1155/2012/976203
  • Suresh, D., Manjunatha, H., & Srinivasan, K. (2007). Effect of heat processing of spices on the concentrations of their bioactive principles: Turmeric (Curcuma longa), red pepper (Capsicum annuum) and black pepper (Piper nigrum). Journal of Food Composition and Analysis. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2006.10.002
  • McCune, L. M., Kubota, C., Stendell-Hollis, N. R., & Thomson, C. A. (2011). Cherries and health: A review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408390903001719
  • Armine H., Vahan M., Nana M., Naira M., et al., Efficacy and safety of curcumin and its combination with boswellic acid in osteoarthritis: a comparative, randomized, double blind, placebo controlled study. BMC Complement Altern Med, 2018.
  • Muhammad ZA., Ahmad T., Therapeutic uses of pineapple extracted bromelain in surgical care – a review. J Park Med Assoc, 2017. 67 (1): 121-125.
  • Audrey MN., Maud A., Patrick BM., Elodie NY., et al., Curcuma longa extract associated with white pepper lessens high fat diet induced inflammation in subcutaneous adipose tissue. PLoS One, 2013.

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.