Zmarszczki - najlepsze produkty zapobiegawcze

Jeżeli chcesz zapobiec powstawaniu zmarszczek, koniecznie włącz do swojej diety duże ilości produktów bogatych w przeciwutleniacze i witaminy, które przyspieszają produkcję kolagenu.
Zmarszczki - najlepsze produkty zapobiegawcze

Napisany przez Yamila Papa Pintor

Ostatnia aktualizacja: 25 maja, 2022

Kobiety (i niektórzy mężczyźni) sądzą, że jedynym sposobem na zmarszczki są kremy i operacje plastyczne. Nic bardziej mylnego! Dzięki odpowiedniej diecie możemy zahamować starzenie się skóry i sprawić, że zmarszczki nie będą tak widoczne.

W dzisiejszym artykule dowiesz się, które produkty są najbardziej skuteczne. Dostosuj się do naszych zaleceń, a będziesz mogła cieszyć się młodą i jędrną skórą przez długie lata.

Co jeść, żeby zredukować zmarszczki?

Wiadomo, że cuda się nie zdarzają. Zmarszczki powstają wraz z upływem czasu i nie możemy temu zapobiec. Ale nie oznacza to, że nie ma sposobów na ich złagodzenie i zatuszowanie.

Wpływ promieni słonecznych, nieodpowiednie nawilżenie skóry i upływ lat to najważniejsze czynniki wywołujące zmarszczki. Żeby uniknąć ich zbyt wczesnemu pojawianiu się, należy stosować zdrową, dobrze dobraną dietę.

Zmarszczki

Które produkty są najbardziej skutecznie zapobiegają starzeniu się komórek skóry? Zaraz się wszystkiego dowiesz.

Jagody

To niesamowite, że tak mały owoc może mieć aż tak wspaniałe właściwości. Nie sugeruj się ich rozmiarem. Jagody są ogromnym źródłem antyoksydantów, które zapobiegają uszkodzeniom komórek. Oprócz tego chronią naszą skórę przed wpływem czynników zewnętrznych (zanieczyszczenia, dym, produkty chemiczne itp.).

Ale to nie wszystko! Jagody są polecane również osobom z cukrzycą i podwyższonym cholesterolem. Świetnie spisują się też w dietach odchudzających.

To tak zwana “super-żywność”! Wystarczy garstka codziennie rano, do śniadania. Możesz wymieszać je z płatkami owsianymi lub przygotować naturalny sok. Pychota!

Owoce bogate w witaminę C

Kiedy myślimy o witaminie C, pierwsze co pojawia się w naszej głowie, to cytryny i pomarańcze. Są jednak inne owoce, które posiadają jej ogromne ilości. Żeby zwalczyć zmarszczki, polecamy zwłaszcza truskawki i kiwi.

Kiwi w misce

Nie tylko wzmocnimy nasz system odpornościowy, ale również pobudzimy produkcję kolagenu w naszym organizmie. Witamina C skutecznie redukuje też worki pod oczami.

Kiwi z kolei dostarczą nam dużej dawki antyoksydantów, dzięki którym zneutralizujemy działanie wolnych rodników, mogących być przyczyną raka.

Gorzka czekolada – sposobem na przedwczesne zmarszczki

Staraj się kupować czekolady z jak najwyższą zawartością kakao, chociaż nie należą do najtańszych. Tylko takie zawierają duże ilości flawonoidów, które poprawią wygląd Twojej skóry. Możesz rozpuścić ją w filiżance mleka migdałowego i pijać na co dzień (na zimno lub na gorąco – zależnie od pory roku).

Kakao poprawia dopływ krwi do tkanek i sprzyja nawilżeniu skóry. Dzięki temu zredukujesz zmarszczki, zwłaszcza gdy jesteś w bardziej zaawansowanym wieku.

Pomidory

Jeżeli zamierzasz wykonać maseczkę, pamiętaj, żeby stosować tylko surowe pomidory. Już nasze babcie leczyły oparzenia od promieni słonecznych, kładąc na skórę plasterki pomidora.

Gotowane pomidory z kolei dostarczają nam większej ilości likopenu (składnika odpowiedzialnego za ich czerwony kolor), który niezwykle korzystnie wpływa na naszą cerę.

pomidory - remedium na zmarszczki

Warto zaznaczyć, że wiele osób posiada zmarszczki ze względu na ciągłe przebywanie na słońcu. Jeżeli należysz do tych osób, wypróbuj właściwości pomidora. Inne produkty, w których obecny jest likopen (chociaż w mniejszych ilościach) to:

  • Arbuz
  • Brzoskwinia
  • Truskawki
  • Jeżyny
  • Czereśnie
  • Czerwone winogrona
  • Czerwony grejpfrut
  • Owoc granatu
  • Maliny
  • Rzodkiewki
  • Czerwona papryka
  • Czerwona cebula
  • Buraki
  • Czerwona kapusta
  • Papaja

Ostrygi

Produkt ten, w niektórych regionach dość ekstrawagancki, jest przepełniony cynkiem, który prezentuje wiele niezastąpionych właściwości: naprawia komórki naszej skóry, a także stymuluje do wytwarzania większej ilości kolagenu.

Jest też źródłem przeciwutleniaczy i składników ochronnych. Ostrygi doskonale wpływają przede wszystkim na włosy, paznokcie i oczy.

Poza ostrygami, cynk jest też obecny w:

  • Czerwonym mięsie
  • Drobiu
  • Orzechach
  • Fasoli
  • Owocach morza
  • Ziarnach
  • Produktach zbożowych
  • Produktach mlecznych

Łosoś – remedium na zmarszczki

To coś, czego nie może zabraknąć w Twojej diecie przeciwzmarszczkowej. Ryba ta zawiera bowiem witaminę E, która opóźnia proces starzenia się i poprawia też jędrność skóry. Blokuje również działanie wolnych rodników.

Podobnie jak inne ryby morskie, łosoś dostarcza nam kwasów Omega 3, które pomagają zachować młodą i jedwabistą skórę.

Łosoś z grilla

Są to tak zwane zdrowe kwasy tłuszczowe. Sprawiają, że nasza cera jest jędrna i nawilżona. Zapobiegają też infekcjom mogącym powodować trądzik.

Jeżeli nie przepadasz za rybami, możesz wybrać inne produkty bogate w Omega 3: między innymi orzechy i nasiona lnu.

Zboża

Pełnoziarniste zboża to zawsze doskonały wybór: są przepełnione nutrientami, takimi jak błonnik, witamina B i żelazo. Przyspieszają też produkcję kolagenu i zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się.

Odpowiednio dobrane zboża są także bogate w przeciwutleniacze, które chronią nas przed szkodliwością promieni UV. Do tych najbardziej skutecznych należą:

  • Mąka kukurydziana
  • Mąka pszenna
  • Owies
  • Ryż razowy
  • Kasza jaglana

Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Barreto, M. A., Cánoves, A. F., & Más, M. J. E. (2016). Determinación de polifenoles totales en arándanos y productos derivados. UCV-SCIENTIA.
  • R.C. Saxena, D.K. Adhikari, H. B. G. (2009). Producción de bioetanol a partir de la fermentación alcohólica de jarabes glucosados derivados de cáscaras de naranja y piña. Renewable and Sustainable Energy Reviews. https://doi.org/10.26507/REI.V5N10.104
  • Singh, R., De, S., & Belkheir, A. (2013). Avena sativa (Oat), A Potential Neutraceutical and Therapeutic Agent: An Overview. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2010.526725
  •  Reiter RJ., Mayo JC., Tan DX., Sainz RM., Alatorre-Jimenez M., Qin L., Melatonin as an antioxidant: under promises but over delivers. J Pineal Res, 2016. 61 (3): 253-78.
  •  Fernández A., Ordóñez R., Reiter RJ., González-Gallego J., Mauriz JL., Melatonin and endoplasmic reticulum stress: relation to autophagy and apoptosis. J Pineal Res, 2015. 59 (3): 292-307.
  •  Nogaim QA., Sai Pratyusha Bugata L., Pv P., Reddy UA., P MG., S IK., M M., Protective effect of Yemeni green coffe powder against the oxidative stress induced by Ochratoxin A., Toxicol Rep, 2020. 7: 142-148.
  • Martini D., Del Bo C., Tassotti M., Riso P., Del Rio D., Brighenti F., Porrini M., Coffee consumption and oxidative stress: a review of human intervention studies. Molecules, 2016.

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.