Dopadł Cię stres? Odzyskaj równowagę wewnętrzną

Stres jest zaburzeniem wewnętrznej równowagi organizmu wywołanym czynnikiem fizycznym lub psychologicznym. Dziś odkryjemy naturalne produkty, które pomogą nam ją przywrócić.
Dopadł Cię stres? Odzyskaj równowagę wewnętrzną

Ostatnia aktualizacja: 03 marca, 2016

Stres Jesteś po kilku ciężkich dniach w pracy? Problemy zawodowe i rodzinne zaczynają Cię przerastać? Zatrzymaj się na chwilę i weź głęboki oddech, gdy odczuwasz, że stres i zdenerwowanie zaczynają brać nad Tobą górę.

W zestresowanym organizmie dochodzi do szeregu reakcji biochemicznych, które mają negatywny wpływ na zdrowie, dlatego dobrze jest podjąć odpowiednie działania, zanim będzie za późno.

Gdy zaczynasz odczuwać, że stres doprowadza Cię do granic wytrzymałości, najważniejsze, by zdać sobie z tego sprawę. To pierwszy krok do podjęcia skutecznego działania. Pamiętaj, że oprócz umiejętności radzenia sobie z negatywnymi emocjami i zrozumienia tego jakimi priorytetami kierować się w życiu, należy zadbać o swoją równowagę i spokój wewnętrzny.

Natura kontra stres!

Stres jest zaburzeniem wewnętrznej równowagi organizmu wywołanym czynnikiem fizycznym lub psychologicznym. Dziś odkryjemy naturalne produkty, które pomogą nam w przywróceniu tej równowagi. Od teraz nie powinno ich zabraknąć w Twojej diecie!

1. Wielkie TAK dla orzechów!

Orzechy włoskie

Nigdy nie powinniśmy zapominać o tym, że stres zmienia procesy biochemiczne w mózgu, a to tłumaczy dlaczego obsesyjnie podchodzimy do niektórych rzeczy i przyjmujemy negatywny punkt widzenia. Sytuacja stresowa, która zbyt długo oddziałuje na organizm może w końcu doprowadzić nawet do depresji.

To, co jemy może skutecznie przeciwdziałać tym procesom, a orzechy należą do jednych z tych produktów, które są wielkim sojusznikiem naszego mózgu. Które są dla niego najlepsze?

  • migdały, orzechy włoskie i laskowesą one bogate w witaminę B, która ma niesamowite właściwości poprawiające nastrój. Reguluje ona wydzielanie serotoniny w mózgu, ważnego neuroprzekaźnika, który usprawnia przepływ impulsów między neuronami.
  • Jeżeli notowany jest jej brak lub równowaga jest zachwiana, zaczynamy odczuwać niepokój, nerwowość i zaburzenia snu między innymi.

Warto w ciągu dnia sięgnąć po dwa orzechy włoskie, trzy migdały i pięć orzechów laskowych. Jeszcze lepiej, gdy zjemy je we wczesnych porach dnia.

2. Banan na stres

Lekarze i dietetycy potwierdzają, że na łagodzenie skutków stresu z owoców najlepszy jest banan. Dlaczego jest on tak ceniony w momencie walki z niepokojami i negatywnymi emocjami?

  • banan jest bogaty w witaminę A i B, które biorą udział w utrzymaniu równowagi neuroprzekaźników między innymi serotoniny i tych, które powodują, że czujesz się zestresowany
  • jest bogaty w wapń i magnez, a przede wszystkim w potas.
  • Dzięki tym pierwiastkom, a szczególnie temu ostatniemu, który bierze udział w regulacji powstawania ładunków elektrycznych i przewodzenia impulsów nerwowych minimalizowane jest prawdopodobieństwo wystąpienia zakłóceń i zaburzeń równowagi, które mogą doprowadzić do przyspieszonego bicia serca i zwiększonej wrażliwości na niektóre bodźce
  • oprócz tego banan jest bogatym źródłem tryptofanu. Jest to rodzaj aminokwasu, który reguluje powstawanie nowych białek. Również wpływa na poziom serotoniny, ale przede wszystkim wspomaga utrzymanie równowagi melatoniny, hormonu regulującego rytm dobowy i między innymi cykl sen-czuwanie

3. Gorzka czekolada

Zanim amatorzy słodkości podskoczą z radość, należy pamiętać, że czekolada powinna być czarna i niesłodzona. Dobrze jest mieć ją zawsze przy sobie i w razie stresowej sytuacji sięgnąć po jej kawałek. Oto korzyści płynące z jej konsumowania:

  • gorzka czekolada jest bogata w magnez i fenyloetyloaminę. Hormon odpowiedzialny za pobudzanie ośrodków przyjemności oraz za regulacje biochemii mózgu odpowiedzialnej za uczucie niepokoju i negatywne myśli w momencie, gdy jesteśmy zestresowani. Pamiętaj, by czekolada była zawsze bez cukru!

4. Łosoś

Łosoś

Łosoś jest doskonałym wariantem na pyszną kolację. Przygotowany w piekarniku z odrobiną soku z cytryny, szparagami i brokułami będzie pysznym zdrowym posiłkiem, a jednocześnie świetnym sposobem na stres. Czemu zawdzięcza te właściwości?

  • w łososiu znajdują się kwasy omega-3, które oprócz swoich właściwości przeciwzapalnych pomagają w zmniejszeniu poziomu kortyzolu we krwi. Substancja ta jest nazywana hormonem stresu, jako że w znaczący sposób zmienia wiele funkcji organizmu, między innymi przyspiesza bicie serca, podnosi ciśnienie krwi itp.

Najlepiej będzie, jeżeli na naszym stole łosoś lub inne tłuste ryby na przykład sardynki zagoszczą przynajmniej dwa, trzy razy w tygodniu. Z przeprowadzonych badań wynika, że produkty bogate w kwasy omega-3 mogą obniżyć poziom stresu w organizmie nawet o 20%.

5. Biały, naturalny jogurt kontra stres

Jogurt grecki

Biały, naturalny jogurt bez dodatku cukru jest jednym z najlepszych probiotyków, który śmiało możemy wprowadzić do naszej diety. Najlepiej przyjmować go rano na śniadanie wraz z dodatkiem owoców i orzechów.

  • probiotyki sprzyjają zmniejszeniu stanów zapalnych w organizmie oraz pomagają w regulacji procesów trawiennych i korzystnie wpływają na pracę jelit, które to często cierpią, gdy dopada nas stres
  • należy również pamiętać, że ten produkt świetnie wpływa na cały układ nerwowy, a to wszystko dzięki zawartości białka i dostarczanemu tryptofanowi. Ten aminokwas jak już zostało wspomniane wcześniej pomaga w regulacji poziomu serotoniny

Nie zapomnij o tych produktach, gdy czujesz, że stres zaczyna być zbyt silny!


Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Arias-Fernández, L., López-García, E., Struijk, E. A., Rodríguez-Artalejo, F., & Lana, A. (2019). Consumo de frutos secos y función cognitiva: una revisión sistemática. Nutr Hosp, 36(5), 1179-1188.
  • Estrada Díaz, S. A. (2019). Estrés biológico y psicológico en deportistas con ingesta de una dieta rica en antioxidantes (Doctoral dissertation, Universidad Autónoma de Nuevo León).
  • Wang, Y., & Frontiers in Psicology. (2017, 29 agosto). Learning to Dislike Chocolate: Conditioning Negative Attitudes toward Chocolate and Its Effect on Chocolate Consumption. Recuperado 19 marzo, 2020, de https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2017.01468/full
  • Larrieu, T., & Layé, S. (2018). Food for mood: relevance of nutritional omega-3 fatty acids for depression and anxiety. Frontiers in physiology, 9, 1047.
  • Wang, S., Ahmadi, S., Nagpal, R. et al. Lipoteichoic acid from the cell wall of a heat killed Lactobacillus paracasei D3-5 ameliorates aging-related leaky gut, inflammation and improves physical and cognitive functions: from C. elegans to mice. GeroScience 42, 333–352 (2020). https://doi.org/10.1007/s11357-019-00137-4
  • Cepeda-Vidal, V., Mondragón-Portocarrero, A., Lamas, A., Miranda, J. M., & Cepeda, A. (2019). Empleo de prebióticos y probióticos en el manejo de la ansiedad. Farmacéuticos Comunitarios, 11(2), 30-40.

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.