Koktajl zamiast posiłku - Przepisy

Koktajl zamiast posiłku - Przepisy

Ostatnia aktualizacja: 21 stycznia, 2019

Stosując zbilansowaną dietę, czujemy się zdrowsi, pełni energii i jesteśmy w dobrym humorze. Aby osiągnąć taki efekt, powinniśmy zadbać o to, by każdy posiłek zawierał odpowiednie składniki odżywcze. Czy koktajl zamiast posiłku jest w stanie nam tego dostarczyć? Wszyscy doskonale wiemy, że należy jeść warzywa, zboża, rośliny strączkowe etc. Odpowiednio przygotowany koktajl może nam zapewnić wszystkich niezbędnych witamin i minerałów, jakie powinien zawierać pełnowartościowy posiłek.

W dalszej części artykułu potwierdzamy tę tezę – można przygotować koktajl zamiast posiłku. Co więcej, taka zamiana od czasu do czasu bardzo korzystnie wpłynie na nasz organizm. Wypróbuj nasze przepisy na pyszne i odżywcze koktajle, które dodatkowo pomogą Ci w osiągnięciu idealnej wagi.

Zbawienny koktajl zamiast posiłku

Zwykle, gdy mówimy o koktajlach, przychodzą nam na myśl słodkie napoje na bazie produktów mlecznych (jogurtu, śmietany, lodów), które bywają wysokokaloryczne i niezbyt zdrowe. W rzeczywistości koktajl to po prostu zmiksowane w blenderze produkty żywnościowe.

Zadziwiająca jest liczba składników, których możemy użyć do przygotowania pysznego napoju. Jednak w pierwszej kolejności przedstawimy korzyści płynące z częstego spożywania koktajli.

Są one łatwe do strawienia, szczególnie polecane dla osób, które zjadają posiłki bardzo szybko, praktycznie nie przeżuwając pokarmu. Inne zalety koktajli to:

  • Są sycące, pomagają zrzucić zbędne kilogramy i zapobiegają napadom głodu.
  • Zawierają duże ilości błonnika, zapobiegają więc zaparciom.
  • Zawierają witaminy i minerały, które są doskonałym środkiem dodającym urody.
  • Dzięki temu, że zawsze możemy je mieć przy sobie – nawet wtedy, gdy znajdujemy się poza domem – unikniemy długich przerw między posiłkami.
  • Nie zawierają laktozy, a większość z nich również glutenu.
  • Są doskonałe dla całej rodziny.
  • Dodają energii przed podjęciem i w trakcie wysiłku fizycznego bądź umysłowego.
  • Ich przygotowanie jest bardzo łatwe i można je pić o każdej porze roku.
Koktajl zamiast posiłku zawierający mango

Chcesz dowiedzieć się więcej? Koniecznie przeczytaj więc ten artykuł: Przemęczenie? Prawdopodobnie brakuje Ci tych składników odżywczych

Jakie składniki powinien zawierać zbilansowany posiłek?

Aby zaspokoić apetyt, nie odczuwać głodu tuż po posiłku i dostarczyć organizmowi niezbędnej ilości składników odżywczych, powinniśmy zadbać o to, by każdy posiłek zawierał następujące typy produktów:

  • produkty roślinne: surowe i suszone owoce, warzywa,
  • białka: w tym przypadku pochodzenia roślinnego: orzechy, zboża, awokado,
  • skrobi lub produkty zbożowe: napoje z ziaren zbóż, banany,
  • zdrowe tłuszcze: oleje z pierwszego tłoczenia na zimno, suszone owoce, awokado.
Awokado jako składnik na koktajle zamiast posiłku

Stąd też każdy przygotowywany koktajl powinien – w większej lub mniejszej mierze – zawierać składniki z poszczególnych kategorii. Oczywiście należy je odpowiednio dobrać, zależnie od naszego wieku, wagi, codziennej rutyny, pory dnia, itd.

Oto kilka porad na to, jak przygotować zdrowy koktajl zamiast posiłku.

Jakich składników należy używać?

Wybierajmy produkty ekologiczne i sezonowe – w ten sposób zapewnimy sobie maksimum korzyści z koktajlu.

Ponadto, dzięki zmianie smaków będziemy mogli zdecydować, który najbardziej nam odpowiada.

Składniki na koktajle:

  • Owoce: jabłka, gruszki, truskawki, papaja, ananas, banany, awokado etc.
  • Zielone warzywa liściaste: szpinak, rukola, liście buraka, roszponki
  • Bakalie: orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, orzeszki piniowe
  • Suszone owoce: śliwki, rodzynki, morele, daktyle
  • Olej roślinny z pierwszego tłoczenia na zimno z: oliwek, migdałów, sezamu, słonecznika, lnu, kiełków pszenicy
  • Mleko roślinne (z owsa, ryżu, orkiszu, migdałów), naturalny sok owocowy lub woda
  • Słodzik (opcjonalnie): miód, syrop z agawy, cukier brązowy
  • Suplementy diety: drożdże, pyłek kwiatowy, kiełki pszenicy, spirulina, trawa pszeniczna
Zdrowy koktajl zamiast posiłku

Koniecznie przeczytaj również ten artykuł: Mleko roślinne – 5 najlepszych opcji

Przykłady pełnowartościowych koktajli:

Aby ułatwić Wam przygotowanie koktajli, przedstawiamy kilka przepisów na pyszne i pełnowartościowe napoje, które z powodzeniem mogą zastąpić posiłek:

  • Zielony koktajl: awokado, młode listki szpinaku, dojrzały banan, mleko ryżowe
  • Czerwony koktajl: truskawki, ugotowany burak, rodzynki, orzechy makadamia, olej słonecznikowy oraz sok z jagód
  • Pomarańczowy koktajl: papaja, liście buraka, orzeszki piniowe, suszone morele, olej migdałowy, napój owsiany i kiełki pszenicy
  • Żółty koktajl: ananas, orzechy laskowe, daktyle, olej z sezamu, sok jabłkowy i pyłek kwiatowy

Jak należy pić koktajle?

Pomimo płynnej tekstury, koktajle zawierają mnóstwo surowych i bogatych w błonnik składników. Stąd też należy pić je powoli, rozkoszując się każdym łykiem – ułatwimy w ten sposób trawienie oraz ich przyswojenie przez organizm.

Z rana stosujmy przepisy nieco słodsze, które zawierają dojrzałe owoce oraz naturalne słodziki – dostarczą nam energii i wprawią w dobry humor. Natomiast na wieczór zalecamy owoce neutralne, takie jak jabłka czy gruszki oraz większą zawartość warzyw, które działają odprężająco i wyciszają organizm przed nocnym odpoczynkiem i co więcej, sprzyjają utracie wagi.

Zdjęcia: madlyinlovewithlife, j_silla, Foodmayhemcom i Emily Carlin


Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Galvão Cândido Flávia, Silva Ton Winder Tadeu, Gonçalves Alfenas Rita de Cássia. Addition of dietary fiber sources to shakes reduces postprandial glycemia and alters food intake. Nutr. Hosp.  [Internet]. 2015  Ene [citado  2018  Oct  26] ;  31( 1 ): 299-306. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112015000100031&lng=es.  http://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.31.1.7578.
  • Izquierdo Hernández Amada, Armenteros Borrell Mercedes, Lancés Cotilla Luisa, Martín González Isabel. Alimentación saludable. Rev Cubana Enfermer  [Internet]. 2004  Abr [citado  2018  Oct  26] ;  20( 1 ): 1-1. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03192004000100012&lng=es.
  • Meritxell Nus¹, Ruperto² Mar, Sánchez-Muniz¹ Francisco J.. Frutos secos y riesgo cardio y cerebrovascular. Una perspectiva española. ALAN  [Internet]. 2004  Jun [citado  2018  Oct  26] ;  54( 2 ): 137-148. Disponible en: http://www.scielo.org.ve/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06222004000200002&lng=es.

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.