Najlepsze owoce na spalanie tłuszczu!

Chociaż w powszechnej opinii banany uchodzą za owoce tuczące, w rzeczywistości owoce te są wielkim sprzymierzeńcem walki z tkanką tłuszczową. Są one bogatym źródłem potasu, który z kolei jest niezbędnym elementem do prawidłowej pracy mięśni, pozatym zawiera naturalny błonnik, który daje nam uczucie sytości.
Najlepsze owoce na spalanie tłuszczu!
José Gerardo Rosciano Paganelli

Przejrzane i zatwierdzone przez: lekarz José Gerardo Rosciano Paganelli.

Napisany przez Okairy Zuñiga

Ostatnia aktualizacja: 24 sierpnia, 2022

Powszechnie uważa się, że owoce nie pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami ani nie są w stanie przyspieszać spalania tłuszczu. Ponieważ zawierają dużo energii i naturalnych cukrów, wielu z nas myśli, że nie powinny się one znaleźć na talerzu osób odchudzających się.

Przekonanie to jest jednak dalekie od prawdy. Warto wiedzieć, że owoce nie są tuczące – wręcz przeciwnie, są one bardzo zdrowymi, naturalnymi produktami żywnościowymi.

Warto również uświadomić sobie, ze dostarczają naszemu organizmowi dużo więcej korzyści niż popularne na odchudzanie produkty typu „light”.

Owoce ― jaki rodzaj cukru zawierają?

Owoce obfitują w naturalne cukry (głównie fruktozę), które dostarczają energii. Cukier ten jednak nie gromadzi się w naszym organizmie – następuje jego rozkład, a po tym jest przechowywany jako cukier o sześciu atomach węgla. Odkłada się on pod postacią tkanki tłuszczowej tylko wtedy, gdy przyjmujemy go w nadmiarze.

Normalnie organizm wykorzystuje go do prawidłowej pracy wszystkich narządów. Pamiętaj, że podczas trawienia naturalnych cukrów i innych składników owoców nasz organizm spala znacznie więcej kalorii niż w przypadku produktów typu „light”, dietetycznych, rafinowanych czy przetworzonych.

Trawienie gotowych, przetworzonych produktów i potraw wymaga niskiego nakładu energetycznego. Krótko mówiąc, nasz organizm spala niewiele kalorii podczas ich trawienia.

Czysta matematyka! Przelicz, ile kalorii dziennie przyjmujesz oraz ile spala twój organizm na potrzeby procesów metabolicznych. W przypadku spożywania świeżych owoców z pewnością wynik będzie niższy niż w przypadku przetworzonych produktów.

Pamiętaj, że wszystkie warzywa i owoce zjadane w surowej postaci pomagają spalać tłuszcz oraz przyczyniają się do zmniejszenia masy ciała!

Przeczytaj koniecznie artykuł: Jak ograniczyć spożycie kalorii i schudnąć?

Najlepsze owoce na spalanie tłuszczu

Grejpfrut

 

Jakiś czas temu owoc ten był bardzo modny i stanowił podstawę wielu diet odchudzających. Głównie przez to, że był on kojarzony wyłącznie z odchudzaniem, wielu z nas nigdy nie włączyło go do swojego codziennego jadłospisu.

Warto jednak zaznaczyć, że jego moc zdrowotna jest bardzo wysoka. Grejpfrut codziennie spożywany na pusty żołądek pomaga aktywować metabolizm oraz usprawnia pracę nerek. Poczujesz, jak zawarty w tym owocu kwas oczyszcza twój organizm z tłuszczu.

Generalnie wszystkie cytrusy są wielkimi sprzymierzeńcami zdrowia, ale grejpfrut posiada największą moc z nich wszystkich.

Jagody

Jagody to owoce będące wielkim sojusznik w walce z tkanką tłuszczową. Dodatkowo poprawiają one kondycję żył i tętnic oraz pomagają obniżyć poziom cukru we krwi.

Łatwym sposobem na ich włączenie do diety jest zjadanie ich na kolację w połączeniu z jogurtem albo płatkami zbożowymi.

Liczne badania wykazały, że jagody są cennym źródłem antyoksydantów, które wspomagają usuwanie toksyn z organizmu oraz hamują gromadzenie się nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Kokos

Zawarte w kokosie trójglicerydy przyspieszają metabolizm wątroby o 30 %. Owoc ten sprawia zatem, że twój organizm pracuje na pełnych obrotach, a co za tym idzie, również przemiana materii przyspiesza, dzięki czemu spalasz znacznie więcej kalorii.

Świeży kokos

Możesz spożywać kokos pod postacią mleka, wody lub oleju – zastąp nimi te produkty, które spożywasz na co dzień.

Inną opcją jest dodawanie wiórków kokosowych – w towarzystwie rozmaitych bakalii – do koktajli. Możesz również zamienić śmietankę do kawy na mleko kokosowe – jest ono pyszne i nie wymaga użycia żadnego żadnego słodzika.

Pomidory

Pomidory są cennym źródłem wody, witaminy C i składników odżywczych. Dodatkowo warzywa te (często uważane za owoce) są również bardzo bogatym źródłem przeciwutleniaczy.

Świeże pomidory

Śmiało możesz przygotowywać zdrową sałatkę z pomidorów – na rynku istnieje wiele różnych odmian!

Faszerowane pomidory również są przepyszne. Bez względu na to, pod jaką postacią je serwujesz, pamiętaj, by znalazły się one w twoim jadłospisie przynajmniej dwa lub trzy razy w tygodniu.

Banany

Chociaż w powszechnej opinii banany uchodzą za owoce tuczące, w rzeczywistości są one wielkim sprzymierzeńcem walki z tkanką tłuszczową.

Ich pozytywny wpływ na nasze zdrowie jest tak duży, że powinniśmy jeść przynajmniej jednego banana dziennie.

Jest on bogatym źródłem potasu, który z kolei jest niezbędnym elementem do prawidłowej pracy mięśni. Banan zawiera również sporą dawkę błonnika, dzięki któremu na długo czujemy się syci oraz nieustannie spalamy tłuszcz.

Awokado

Chociaż wydaje się to mało prawdopodobne, awokado jest jednym z najlepszych owoców, które skutecznie przyspieszają spalanie tłuszczu.

Świeże awokado

Dzieje się tak ze względu na dużą zawartość naturalnych tłuszczów, które pomagają obniżyć poziom glukozy i triglicerydów we krwi.

Wystarczy porcja awokado dziennie. Pomysłów na zastosowanie tego owocu jest wiele, na przykład jako pastę do kanapek albo składnik sałatki. Pamiętaj, że słynna pasta guacamole stanowi idealną i zdrową przekąskę.

Polecamy również inną pastę, co prawda mniej znaną, ale równie pyszną – „Pico de gallo” z dodatkiem papryczki chili jalapeño, która również wprawia nasz metabolizm w ruch.

Poniżej znajdziesz przepis!

„Pico de gallo” z mango

Składniki

  • 1 szklanka pokrojonego na kawałki mango
  • ½ posiekanej czerwonej cebuli
  • ½ szklanki pomidorów bez pestek
  • 3 lub 4 papryczki chili jalapeños bez nasionek
  • Sok z 1 cytryny
  • Szczypta soli
  • 1 awokado

Sposób przygotowania

  • Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i podaj na stół!

Staraj się włączyć na stałe do swojej diety przynajmniej dwa z powyższych owoców, a resztę spożywaj zawsze, gdy tylko masz na to ochotę – najlepiej oczywiście świeże i surowe! Jesteśmy przekonani, że z ich pomocą wygrasz walkę ze zbędnymi wałeczkami tłuszczu!


Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Darmon N., Darmon M., Maillot M., Drewnowski A., A nutrient density standard for vegetables and fruits: nutrients per calorie and nutrients per unit cost. Journal of the american dietetic association, 2005.
  • Fujioka K., Greenway F., Sheard J., Ying Y., The effects of grapefruit on weight and insulin resistance: relationship to the metabolic syndrome. Journal of Medicinal Food, 2006.
  • Huang WY., Zhang HC., Liu WX., Li CY., Survey of antioxidant capacity and phenolic composition of blueberry, blackberry, and strawberry in Nanjing. J Zheijang Univ Sci B, 2012.

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.