Najlepsze rośliny na odchudzanie

Utrzymanie idealnej wagi jest zmorą większości ludzi. Często jednak bywa tak, że decydujemy się na odchudzanie, wybierając dietę która zapewnia nam szybką utratę kilogramów, co może się okazać bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Niezwykle ważne jest więc aby zdecydować się na odchudzanie, które jest dla nas bezpieczne. 
Najlepsze rośliny na odchudzanie
Elisa Morales Lupayante

Napisane i zweryfikowane przez pedagog wychowania fizycznego i dietetyk Elisa Morales Lupayante.

Ostatnia aktualizacja: 24 sierpnia, 2022

Rośliny na odchudzanie pomogą nam w skutecznym zrzuceniu wagi. Zanim jednak zajmiemy się dzisiejszym tematem, musimy podkreślić, że niezwykle ważna jest fachowa porada, kiedy decydujemy się na rozpoczęcie procesu odchudzania. Musimy pamiętać, że nasze ciało ma pewne specyficzne potrzeby związane z codzienną aktywnością fizyczną, aktualną wagą, chorobami na które cierpimy, itd.

Po zakończeniu procesu odchudzania, któremu niewątpliwie powinna towarzyszyć aktywność fizyczna, należy pamiętać, że najważniejsze jest utrzymanie efektów diety. Do tego niezbędna jest zmiana nawyków i wprowadzenie zdrowej diety do naszego życia. Będziemy mogli wciąż cieszyć się produktami, które lubimy, ale niezbędne będzie wprowadzenie niektórych zmian.

Krótkotrwałe stosowanie ekstremalnej diety nie przyda nam się do niczego. Nie da nam ona długotrwałych efektów i może doprowadzić do efektu jojo. Z tego powodu stosowanie takiej diety może dać nam odwrotny, od zamierzonego, skutek, a my skończymy z większą wagą niż przed jej rozpoczęciem. Musimy więc przemyśleć jaka dieta będzie dla nas owocna.

Unikaj diety prowadzącej do wyniszczenia organizmu i efektu jojo, a będziesz mogła cieszyć się zdrowym ciałem i idealną wagą.

Odchudzanie – które rośliny nam pomogą?

W tym artykule wymienimy niektóre z roślin, które wspomogą nasz proces odchudzania, ale należy pamiętać o kilku niuansach aby osiągnąć pożądane efekty. Ich stosowaniu powinna towarzyszyć dieta niskokaloryczna, dobrze zbilansowana, spożywanie dużej ilości wody oraz regularne ćwiczenia.

Należy pamiętać, że dieta cud nie istnieje, a bez wysiłku i poświęcenia nie osiągniemy naszego celu.

Wskazane rośliny pomogą przede wszystkim w pozbyciu się nagromadzonych w organizmie płynów, utrudniających odchudzanie. Pomogą także poprawić krążenie krwi w całym organizmie, co wyeliminuje toksyny i odpady z naszego ciała poprzez wydalenie ich z moczem.

Koper włoski

koper włoski rośliny na odchudzanie

Koper włoski, oprócz właściwości moczopędnych, poprawia trawienie i pobudza przemianę materii.

  • Aby przyrządzić napar, wystarczy zaparzyć przez piętnaście minut 25 gramów suszonego korzenia kopru w litrze wody. Należy spożywać 3 filiżanki naparu dziennie.

Bratek

  • Napar przygotujemy z jednej łyżeczki suszonego bratka zaparzonego w filiżance wody. Należy go spożywać trzy razy dziennie.

Mniszek lekarski

mniszek lekarski rośliny na odchudzanie
  • Garść liści i suszonych korzeni należy parzyć przez piętnaście minut w półtorej litra wody. Tak przygotowany napar należy spożywać przed każdym posiłkiem.

Pokrzywa

  • Napar przygotujemy z jednej łyżeczki suszonej pokrzywy i filiżanki wody. Należy spożywać cztery filiżanki naparu dziennie.

Wawrzyn

Wawrzyn rośliny na odchudzanie

  • Napar z wawrzynu przygotujemy parząc kilka liści rośliny, przez dziesięć minut w filiżance wody. Zaleca się spożywać cztery filiżanki naparu dziennie.

Pamiętaj – zdrowie ponad wszystko

Wszystkie wymienione rośliny mają właściwości moczopędne. Dzięki temu pomagają nam w pozbyciu się nagromadzonych płynów z organizmu. Należy jednak pamiętać aby nie nadużywać tych roślin. Nie należy też spożywać ich w połączeniu z innymi lekami, zwłaszcza tymi o właściwościach moczopędnych.

Należy zachować ostrożność w stosowaniu roślin, aby nie wywołać efektów niepożądanych. Jeżeli zażywasz leki, koniecznie skonsultuj się ze swoim lekarzem. Pomoże to uniknąć ryzyka interakcji farmakologicznych w połączeniu naparów z lekami które przyjmujesz. Pamiętaj, że są to rośliny lecznicze – trzeba zachować rozsądek w ich zastosowaniu.

Odchudzanie na własną rękę często przynosi niepożądane efekty. Przed rozpoczęciem odchudzania, zaleca się konsultację z dietetykiem dla zasięgnięcia fachowej porady. Pomoże nam to cieszyć się zdrowym ciałem i odpowiednią wagą.

Życie w harmonii z własnym ciałem to nie tylko atrakcyjny wygląd. To przede wszystkim kwestia Twojego zdrowia.


Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Liu Y, Sun M, Yao H, Liu Y, Gao R. Herbal Medicine for the Treatment of Obesity: An Overview of Scientific Evidence from 2007 to 2017. Evid Based Complement Alternat Med. 2017;2017:8943059. doi:10.1155/2017/8943059
  • Gamboa-Gómez CI, Rocha-Guzmán NE, Gallegos-Infante JA, Moreno-Jiménez MR, Vázquez-Cabral BD, González-Laredo RF. Plants with potential use on obesity and its complications. EXCLI J. 2015;14:809–831. Published 2015 Jul 9. doi:10.17179/excli2015-186
  • Bae, J., Kim, J., Choue, R., & Lim, H. (2015). Fennel ( Foeniculum vulgare ) and Fenugreek ( Trigonella foenum-graecum ) Tea Drinking Suppresses Subjective Short-term Appetite in Overweight Women . Clinical Nutrition Research4(3), 168. https://doi.org/10.7762/cnr.2015.4.3.168
  • Clare, B. A., Conroy, R. S., & Spelman, K. (2009). The diuretic effect in human subjects of an extract of Taraxacum officinale folium over a single day. Journal of Alternative and Complementary Medicine15(8), 929–934. https://doi.org/10.1089/acm.2008.0152
  • Song MY, Kim BS, Kim H. Influence of Panax ginseng on obesity and gut microbiota in obese middle-aged Korean women. J Ginseng Res. 2014;38(2):106–115. doi:10.1016/j.jgr.2013.12.004
  • Lee YS, Cha BY, Yamaguchi K, et al. Effects of Korean white ginseng extracts on obesity in high-fat diet-induced obese mice. Cytotechnology. 2010;62(4):367–376. doi:10.1007/s10616-010-9288-7
  • Benzie, I. F. F., Szeto, Y. T., Strain, J. J., & Tomlinson, B. (1999). Consumption of green tea causes rapid increase in plasma antioxidant power in humans. Nutrition and Cancer34(1), 83–87. https://doi.org/10.1207/S15327914NC340112
  • Venables, M. C., Hulston, C. J., Cox, H. R., & Jeukendrup, A. E. (2008). Green tea extract ingestion, fat oxidation, and glucose tolerance in healthy humans. American Journal of Clinical Nutrition87(3), 778–784. https://doi.org/10.1093/ajcn/87.3.778

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.