Nawyki żywieniowe - 8 najzdrowszych, które pokochasz

Zdrowa dieta nie musi być nudna, niesmaczna i monotonna. Dowiedz się, jakie nawyki powinnaś wprowadzić do swojego codziennego życia i jeść jednocześnie smacznie i zdrowo.
Nawyki żywieniowe - 8 najzdrowszych, które pokochasz
Elisa Morales Lupayante

Przejrzane i zatwierdzone przez: pedagog wychowania fizycznego i dietetyk Elisa Morales Lupayante.

Ostatnia aktualizacja: 23 sierpnia, 2022

Nawyki żywieniowe to niewielkie zmiany, które można wprowadzać krok po kroku do naszego życia, by stopniowo zmieniać swoją sylwetkę, poprawiać kondycję i samopoczucie.

Zdrowa dieta nie musi być nudna i monotonna; choć nieodłącznie kojarzy się z liczeniem kalorii i głodem, w rzeczywistości zmiana powinna polegać na zupełnie innych elementach. Zmień swoje nawyki żywieniowe na zdrowsze, a poczujesz się lepiej. Koniecznie czytaj dalej i poznaj 8 zasad, dzięki którym pokochasz zdrowe odżywianie.

Zdrowy styl życia to nie taka prosta sprawa – wymaga cierpliwości, dyscypliny, konsekwencji i wiedzy na temat tego, co i w jakich ilościach będzie najlepsze dla naszego organizmu. Niestety bardzo wiele osób ma mylne pojęcie na temat zdrowych nawyków żywieniowych i popełnia wiele błędów, nawet nie zdając sobie z tego sprawy.

W społeczeństwie wciąż pokutuje wiele mitów na temat zdrowego stylu życia i odżywiania – w dalszym ciągu dużą popularnością cieszą się na przykład produkty oznaczone jako ,,light” albo ,,beztłuszczowe” czy ,,dietetyczne”; nie brakuje także zwolenników głodówek, eliminowania z diety całych grup produktów czy bezwzględnego wyliczania sobie kalorii.

Specjaliści udowodnili już jednak, że zdrowa dieta to dieta zbilansowana i zróżnicowana, bogata w produkty z różnych grup, skomponowane ze sobą w odpowiednich proporcjach.

Poniżej znajdziesz aż 8 zasad, którymi powinnaś się kierować, jeśli chcesz zadbać o zdrowe nawyki żywieniowe, zawalczyć o dobre samopoczucie i nienaganną sylwetkę.

1. Zdrowe nawyki – zróżnicowane, ale z umiarem

Łosoś na obiad

Jednym z sekretów zdrowej diety jest jej zróżnicowanie przy jednoczesnej dbałości o odpowiednie porcje. Oznacza to, że warto sięgać po różne produkty, by korzystać z ich właściwości i obecnych w nich substancji odżywczych.

Jednocześnie jednak nie należy nadużywać produktów z żadnej z grup. Najprościej będzie powiedzieć, że 5-6 mniejszych posiłków w ciągu dnia to lepsze rozwiązanie niż 3 potężne porcje.

2. Nie rezygnuj całkowicie z tłuszczu

Wiele osób, które dopiero zaczynają zmieniać swoje nawyki żywieniowe na zdrowsze mylnie uważa, że konieczna jest całkowita rezygnacja z produktów zawierających tłuszcz. Prawdą jest, że produkty tego rodzaju dostarczają dużo kalorii, jednak kompletne wyeliminowanie tłuszczów z jadłospisu to poważny błąd.

Zamiast tego warto wybierać te, które nie szkodzą organizmowi, a wręcz wspierają wiele jego funkcji. Są to między innymi kwasy tłuszczowe omega-3, które znajdziesz w takich produktach jak:

  • oliwa z oliwek
  • awokado
  • orzechy
  • nasiona i ziarna
  • siemię lniane
  • tłuste ryby

3. Ogranicz spożycie białek zwierzęcych

Źródła białka

Codzienne spożycie białka jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i utrzymania odpowiedniej masy mięśniowej. Wprawdzie najłatwiej dostępne są białka pochodzenia zwierzęcego, jednak zdecydowanie lepiej jest wybierać białka roślinne.

Białka zwierzęce zawierają o wiele więcej tłuszczu, co może wywoływać problemy trawienne. Z drugiej strony, białka roślinne to dodatkowe źródło błonnika, przeciwutleniaczy i substancji odżywczych, które pomagają odbudować zdrową florę jelitową.

4. Ogranicz spożycie cukru

Słodycze i wszelkie inne źródła rafinowanego cukru to główny wróg Twojego zdrowia i optymalnej sylwetki i masy ciała. Tego rodzaju produkty to główna przyczyna zaburzeń metabolicznych, a także niektórych rodzajów chorób nowotworowych.

Im więcej cukru spożywasz, tym bardziej się od niego uzależniasz, jeśli więc zależy Ci, by zmienić swoje nawyki na zdrowsze, w pierwszej kolejności ogranicz więc jego spożycie i uważnie czytaj etykiety.

5. Zmniejsz spożycie soli

Rozsypana sól

Nadmierne spożycie soli to główna przyczyna takich problemów zdrowotnych jak retencja płynów, stany zapalne czy nadciśnienie. W ostatnich latach okazało się, że większość z nas spożywa nawet pięć razy więcej soli niż wynosi jej zalecana dzienna ilość.

Jako że zdrowe nawyki żywieniowe nie muszą wcale oznaczać nudnych i mdłych posiłków, zastąp sól zdrowymi przyprawami – ziołami, octem, kurkumą, czosnkiem czy pieprzem cayenne.

6. Pij dużo wody

To prawdopodobnie najlepiej znana i zarazem najprostsza metoda, by wprowadzić zdrowe nawyki do swojego życia. Specjaliści do spraw żywienia zalecają picie co najmniej 8 szklanek wody dziennie.

Woda to napój, który najlepiej nawadnia organizm, wpływając na jego optymalne funkcjonowanie. Co więcej, woda ogranicza negatywny wpływ wolnych rodników, które szkodzą kondycji naszej skóry.

7. Wybieraj produkty organiczne

Warzywa

Produkty organiczne i ekologiczne to gwarancja najwyższej jakości i największej dawki substancji odżywczych – są one bowiem nieprzetwarzane i nie miały kontaktu ze szkodliwymi konserwantami czy pestycydami. Oczywiście najczęściej są one nieco droższe, ale jest to inwestycja, która na pewno Ci się opłaci.

8. Jedz dużo owoców i warzyw

Surowe owoce i warzywa dostarczą Ci najwięcej substancji odżywczych korzystnych dla Twojego organizmu. Jedząc je regularnie poprawisz swoje trawienie, oczyścisz organizm z toksyn i schudniesz.

Czy jesteś już gotowa, by poprawić swoje nawyki żywieniowe i zmienić swoje życie na lepsze? Wprowadzaj niewielkie zmiany każdego dnia, a stopniowo poczujesz się lepiej. Na pewno nie pożałujesz!


Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Aune D, Giovannucci E, Boffetta P, Fadnes LT, Keum N, Norat T, Greenwood DC, Riboli E, Vatten LJ, Tonstad S. Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Int J Epidemiol. 2017 Jun 1;46(3):1029-1056. doi: 10.1093/ije/dyw319. PMID: 28338764; PMCID: PMC5837313.
  • Prentice RL, Aragaki AK, Van Horn L, Thomson CA, Beresford SA, Robinson J, Snetselaar L, Anderson GL, Manson JE, Allison MA, Rossouw JE, Howard BV. Low-fat dietary pattern and cardiovascular disease: results from the Women’s Health Initiative randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2017 Jul;106(1):35-43. doi: 10.3945/ajcn.117.153270. Epub 2017 May 17. PMID: 28515068; PMCID: PMC5486201.
  • Freeman CR, Zehra A, Ramirez V, Wiers CE, Volkow ND, Wang GJ. Impact of sugar on the body, brain, and behavior. Front Biosci (Landmark Ed). 2018 Jun 1;23:2255-2266. PMID: 29772560.

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.