Owsianka - Naturalny lek na nerwy

Owsianka nie tylko łagodzi nerwy, ale też pomaga unormować poziom cukru we krwi. Jest to idealny sposób, by zapobiec wahaniom nastroju.
Owsianka - Naturalny lek na nerwy
Valeria Sabater

Napisane i zweryfikowane przez psycholog Valeria Sabater.

Ostatnia aktualizacja: 11 października, 2022

Owsianka jak się okazuje to nie tylko smaczny wybór na codzienne śniadanie, ale także Twój sojusznik w walce z różnymi zaburzeniami emocjonalnymi, takimi jak stany lękowe. Lęk to negatywny stan emocjonalny, który bardzo utrudnia normalne funkcjonowanie.

Problem ten może być na tyle poważny, że konieczne okaże się wsparcie ze strony specjalisty. Warto jednak sięgnąć również po takie naturalne i proste sposoby poprawy samopoczucia jak owsianka.

Jak owsianka wpływa na stan emocjonalny?

Jak donosi Amerykańskie Towarzystwo Chorych na Depresję i Stany Lękowe (ang. ADAA), ogromna część osób cierpiących z powodu tego typu chorób i zaburzeń emocjonalnych nie korzysta z pomocy specjalistów.

W wielu przypadkach stany lękowe to problem przejściowy, warto jednak zasięgnąć opinii eksperta, który pokieruje, w jaki sposób powinniśmy zmienić nasze podejście do świata.

Kobieta zakrywa ręką oczy

Zdarzają się także przypadki, gdy lęk z przejściowego staje się chroniczny. Wówczas uważa się go za poważne zagrożenie dla zdrowia. Do problemów towarzyszących możemy zaliczyć między innymi nadciśnienie, zaburzenia rytmu serca czy zawroty głowy.

Przeczytaj także artykuł: Stany lękowe – 5 naturalnych sposobów

W takiej sytuacji zdecydowanie zaleca się leczenie farmakologiczne połączone z psychoterapią. Warto jednak dodać, że według badaczy z kliniki Mayo w Minnesocie pomocne może być także zwiększone spożycie węglowodanów z pełnych ziaren zbóż.

Łyżka płatków owsianych

W jaki sposób produkty takie jak owsianka mogą wspomóc Cię w walce z negatywnymi emocjami?

  • Węglowodany obecne w produktach owsianych podwyższają poziom serotoniny – neuroprzekaźnika aktywnego w mózgu.
  • Serotonina ma działanie uspokajające, uwalnia więc od uczucia nerwowości, stresu, lęku czy bezsenności.
  • Należy jednak unikać rafinowanych węglowodanów, jak te obecne w białym pieczywie, białym cukrze i ryżu. Produkty te mogą wywoływać bowiem skoki poziomu cukru we krwi, które dają tylko złudną dawkę energii, szybko ustępującą miejsca zmęczeniu.
  • Owsianka zawiera zdrowy dietetyczny błonnik, który jest wolno przyswajalny, dzięki czemu zapewnia stały poziom energii.
  • Produkty owsiane stabilizują poziom cukru we krwi.
  • Owsianka reguluje pracę układu nerwowego, dzięki czemu mózg dba o odpowiedni poziom serotoniny, co pozwala się zrelaksować i zapobiega wahaniom nastroju.
  • Ważne jest wybieranie całkowicie naturalnych i organicznych produktów zbożowych, bez dodatku cukru. Płatki owsiane tego typu z pewnością dostaniesz w sklepie ze zdrową żywnością. Mogą być one nieco droższe, ale uwierz, że warto w nie zainwestować.

Zdrowy sposób na negatywne emocje

Owsiany koktajl z gruszką

Poniższy przepis to nie tylko pyszna i pożywna owsianka, ale też doskonały naturalny sposób na zwalczenie lęku i innych negatywnych emocji. Może być to doskonały pomysł na śniadanie.

Smoothie z owsianki i gruszki

Potrzebne składniki

  • 1 dojrzała gruszka
  • 1/2 szklanki naturalnych płatków owsianych
  • szklanka wody
  • 1 łyżka stołowa miodu

Sposób przygotowania

Jest to niezwykle proste!

  • Obierz gruszkę ze skórki i pokrój ją na małe kawałki, tak aby zmieściły się w blenderze.
  • Dodaj wodę, płatki owsiane i zblenduj.
  • Następnie dodaj łyżkę miodu. Owsianka w formie smoothie może być podawana także z kostkami lodu. To naprawdę pyszne!

Przeczytaj także artykuł: Owies – 9 powodów na zdrowe śniadanie!

Zapamiętaj

Owsianka jest jedynie suplementem diety, który może wspomóc Cię w walce z lękiem czy innymi zaburzeniami emocjonalnymi.

Pamiętaj jednak, że nie może zastępować psychoterapii, ćwiczeń relaksacyjnych czy stosowania przepisanych przez specjalistę leków.

Przede wszystkim musisz uwierzyć, że Twoje życie należy tylko do Ciebie i to Twoje szczęście jest najważniejsze!


Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Klensporf, D., & Jeleń, H. H. (2008). Effect of heat treatment on the flavor of oat flakes. Journal of Cereal Science. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2008.02.005

  • Galiński, G., Anioła, J., & Gawęcki, J. (2011). Ocena indeksu sytości wybranych produktów spożywczych w zależności od wieku badanych osób [Evaluation of satiety index of selected foods depending on age]. Probl Hig Epidemiol.

  • Lange, E. (2010). Produkty owsiane jako żywność funkcjonalna. Zywnosc. Nauka. Technologia. Jakosc/Food. Science Technology. Quality.

  • Gibiński, M. (2008). β–glukany owsa jako składnik żywności funkcjonalnej. Żywność Nauka Technologia Jakość.

  • McMinn, W. A. M., McKee, D. J., & Magee, T. R. A. (2007). Moisture adsorption behaviour of oatmeal biscuit and oat flakes. Journal of Food Engineering. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2006.02.009


Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.