Pestka awokado - dlaczego nie warto jej wyrzucać?

Antyoksydanty zawarte w awokado mogą okazać się pomocne w walce z przedwczesnym starzeniem się skóry. Ponadto, owoc ten wspomaga produkcję kolagenu, zapobiegąc powstawaniu zmarszczek.
Pestka awokado - dlaczego nie warto jej wyrzucać?

Ostatnia aktualizacja: 24 sierpnia, 2022

Awokado to jeden z produktów o szerokiej gamie zastosowań kosmetycznych i leczniczych. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy i naturalnych olejków, owoc ten wpływa pozytywnie na nasze zdrowie i urodę.

Wiele osób nie wie jednak, jak wiele substancji odżywczych zawartych jest w pestce awokado, a to właśnie ona może mieć zbawienny wpływ na jakość naszego życia.

Przyjęło się, że aby skorzystać ze zdrowotnych właściwości wystarczy jeść miąższ tego owocu, dlatego też pestkę najczęściej po prostu wyrzucamy.

Jest to jednak błąd, gdyż zawiera ona dużo aminokwasów oraz błonnika, a substancje te są niezbędne w profilaktyce wielu chorób. Chcesz dowiedzieć się więcej o pestce awokado? Czytaj dalej!

Pestka awokado pomaga kontrolować poziom cholesterolu

Produkt ten pozwala ograniczyć poziom złego cholesterolu we krwi, zwiększając za to poziom dobrego cholesterolu. Jednak aż 70% aminokwasów zawartych jest nie w miąższu, a w pestce awokado! Wyrzucając pestkę pozbawiamy się więc większości substancji potrzebnych do kontrolowania poziomu cholesterolu i zmniejszenia ryzyka zachorowania na choroby układu krążenia.

Poprawia trawienie

Pestki mogą pochwalić się też właściwościami przeciwzapalnymi, które pozwalają ograniczyć problemy żołądkowe, zwalczać infekcje czy biegunkę.

Aby skorzystać z tego naturalnego lekarstwa dobrze jest namoczyć średniej wielkości pestkę w szklance gorącej wody przez około 15 minut, a następnie zjeść ją dopóki jest ciepła.

Zapobiega tworzeniu się guzów

Badania przeprowadzone na szczurach wykazały, że jedzenie pestek awokado znacznie ogranicza powstawanie guzów, dzięki ich wysokiej zawartości flawonoidów.

Pestka awokado wspomaga odchudzanie

Pestki te mają działanie termogeniczne, przez co wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej. Aby skorzystać z tej właściwości, wystarczy przyrządzić herbatkę z pestek. Dodaj zmiażdżoną pestkę awokado do 2 szklanek wrzącej wody, a tak przygotowany napar pij 3 razy dziennie.

Pestka awokado

Wzmacnia układ odpornościowy

Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, pestki awokado wzmacniają odporność i wspomagają organizm w walce z infekcjami układu oddechowego. Dodatkowo przynoszą ulgę osobom cierpiącym na artretyzm i inne schorzenia stawów.

Pestka awokado zapobiega starzeniu się skóry

Pestka zawiera przeciwutleniacze, które skutecznie hamują proces przedwczesnego starzenia się skóry. Wspomaga ona także produkcję kolagenu, co zapobiega pojawianiu się zmarszczek i nadaje skórze jedwabistą gładkość.

Skóra - awokado pomoże Ci o nią zadbać

Zwalcza zaćmę

Pestki tego owocu mogą uchronić Cię także przed zaćmą. Wystarczy, że rano i wieczorem zaaplikujesz do oczu kilka kropel świeżego olejku z pestek.

Chcesz dowiedzieć się więcej? Zajrzyj też do artykułu: Zaćma – 8 faktów, które musisz poznać

Nada włosom blask

Naturalny olejek zawarty w pestkach ma właściwości zbliżone do oliwy z oliwek. Można więc wykorzystać go do domowych zabiegów kosmetycznych, które nadadzą włosom zdrowy blask i uchronią Cię przed łupieżem.

Zdrowe włosy

Wspomaga tarczycę

Badania udowodniły, że może wpływać także pozytywnie na pracę tarczycy i pozwala uniknąć zaburzeń w produkcji hormonów. Jedzenie pestek tego owocu jest więc szczególnie wskazane dla osób cierpiących na nadwagę.

Jak wykorzystać pestki awokado?

Po przeczytaniu tego artykułu znasz już wszystkie cudowne właściwości zawarte w pestkach omawianego produktu, mamy więc nadzieję, że następnym razem będziesz pamiętać, że nie warto ich wyrzucać.

Wykorzystaj je do przygotowania herbatek, dodaj je do sałatki lub smoothie albo eksperymentuj i stwórz z nimi własne danie czy przekąskę. Nie zapomnij, aby przed spożyciem zawsze dokładnie je umyć i osuszyć!


Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Aregheore E. M. A review of implications of antiquality and toxic components in unconventional feedstuffs advocated for use in intensive animal production in Nigeria. Veterinarian and Human Toxicology. Febrero 1998. 40 (1): 35-9.
  • Belete Bahru T, Hailu Tadele Z, Ajebe Gebrie E. A review on avocado seed: functionality, composition, antioxidant and antimicrobial properties. Chemical Science International Journal. Julio 2019. 27 (2): 1-10.
  • California Avocado Commission. Is it safe to eat avocado seed?
  • Campos, E. (2011). El aguacate. AGROPRODUCTIVIDAD.
  • Dabas D, Shegog R. M, et al. Avocado (Persea americana) seed as a source of bioactive phytochemicals. Current Pharmaceutical Design. 2013. 19 (34): 6133-40.
  • Dabas D, Elias R, et al. In vitro antioxidant and cancer inhibitory activity of colored avocado seed extract. International Journal of Food Science. Abril 2019. 1-7.
  • Henry L, Mtaita U. Y, Kimaro C. C. Nutritional efficacy of avocado seeds. Global Journal of Food Science and Technology. Agosto 2015. 3 (5): 192-196.
  • Instituto Nacional del Cáncer. Vitamina E. Institutos Nacionales de Salud. Departamento de Salud y Servicios Humanos de Estados Unidos.
  • Muñoz, M. A., & Barrón, A. R. (2009). Efectos médicos del aguacate. Medicina Interna de Mexico.
  • Weschenfelder C, Lorenzón J, et al. Avocado and cardiovascular health. Open Journal of Endocrine and Metabolic Disease. Agosto 2015. 5 (5): 77-83.

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.