Produkty powodujące cellulit

Mięta pomaga w detoksykacji i oczyszczaniu naszego organizmu, a także aktywuje krążenie krwi, malwa oraz skrzyp polny pomagają wyeliminować nadmiar płynów.
Produkty powodujące cellulit

Napisany przez Yamila Papa Pintor

Ostatnia aktualizacja: 25 maja, 2022

Słowo cellulit powoduje, że na samą myśl od razu przychodzą restrykcyjne zasady zdrowego odżywiania i specjalne ćwiczenia, które pomogą go zwalczyć. Ten problem, który dotyka praktycznie wszystkie kobiety na świecie niezależnie od ich wagi i rozmiarów poszczególnych części ciała, nie jest jednak tak prosty do rozwiązania. Cellulit powstaje na skutek zaburzeń procesów hormonalnych i krążenia. Istnieje również grupa produktów żywnościowych, które przyspieszają jego powstawanie i dziś je poznasz.

Cellulit – co o nim wiesz?

Cellulit powstaje na skutek gromadzenia się tłuszczów i wody w określonych partiach ciała szczególnie na udach i pośladkach, które są bardzo trudne do zlikwidowania. Dotyka wyłącznie kobiety, a niektóre z nich na skutek uwarunkowań genetycznych, narażone są na intensywniejsze pojawianie się cellulitu. Etap dojrzewania, ciąża, przyjmowanie środków antykoncepcyjnych, te wszystkie sytuacje powodują zwiększone stężenia estrogenów, które to właśnie powodują powstawanie tej nieestetycznej kobiecej przypadłości.

Wysokie stężenia tej grupy hormonów we krwi powodują, że naczynia krwionośne stają się porowate i bardziej kruche, co z kolei przyczynia się do wydostawania płynów i toksyn poza nie, i akumulowania się ich w tkance podskórnej. Innymi powodami, przez które cellulit może się pojawić to zaparcia czy nieprawidłowa praca wątroby. Na koniec, należy również wspomnieć o stresie, nieodpowiedniej diecie, siedzącym trybie życia czy paleniu tytoniu, które to również zwiększają ryzyko powstawania cellulitu.

2#:Cellulit.jpg

Co przyspiesza powstawanie cellulitu?

  • słodycze – są główną przyczyną tego, że cellulit zaczyna szpecić nasze ciało. Ciasteczka, desery, słodkie napoje gazowane, wszystko, to zawiera cukier i tłuszcze trans, które prowokują powstawanie stanów zapalnych. Organizm nie jest w stanie przerobić wszystkiego na energię, dlatego reszta w postaci tkanki tłuszczowej jest magazynowana w poszczególnych partiach ciała (biodra, uda, pośladki). Jeżeli już masz słabość do słodyczy,  nie powinno spożywać się więcej niż 220 kcal dziennie. Dobrym rozwiązaniem jest też zastąpienie cukru naturalnymi substancjami słodzącymi na przykład stewia, a z czekolad – najlepiej wybierać tę gorzką.
3#:Slodycze-cellulit.jpg
  • tłuszcze – są na drugim miejscu w rankingu wrogów zgrabnego ciała. Unikaj jak ognia spożywania tłuszczów, a przynajmniej go ogranicz. Tłuszcze znajdziemy w produktach takich jak mleko, śmietana, margaryna, ser, wędliny, kiełbasa, salami, boczek, słonina, frytki, itd.
  • sól – sód znajdziemy nie tylko w soli, którą przyprawiamy jedzenie. Znajdziemy go w wielu produktach, szczególnie tych panierowanych. Nadmiar sodu w organizmie prowokuje cellulit. Zalecana dawka dziennie to 1,5 g. Jeżeli to możliwe należy używać jej jak najmniej lub stosować sól morską
4#:Sól-cellulit.jpg
  • słodkie napoje gazowane – to nie tajemnica, że zwierają mnóstwo substancji słodzących. Znajdziemy w nich również sód, ale nie tylko, napoje gazowane zawierają związki chemiczne i konserwanty, które spowodują, że cellulit tylko przybierze na sile. Nie będzie to jedyny problem, jaki mogą spowodować. Sztuczne barwniki i słodziki mogą poważnie odbić się na kondycji naszego ciała i naszym zdrowiu
  • kawa – niektórzy są zachwyceni jej działaniem, inni są jej zdecydowanymi przeciwnikami. Zdania na temat kawy są podzielone. Niektóre badania wykazują, że negatywnie wpływa na krążenie krwi, sprzyja zapaleniom i uniemożliwia odpowiednie nawadnianie tkanek. Inni są zdania, że jeżeli spożywać ją z umiarem może okazać się korzystna dla zdrowia. Prawdą jest, że wszystko w nadmiarze może nam zaszkodzić. Jeżeli wypijesz filiżankę kawy rano do śniadania, nic niepożądanego się nie wydarzy. Jednak, jeżeli kończysz dzień z 5 filiżankami na koncie, na pewno nie będzie to dobre dla Twojego organizmu. Nie tylko spowoduje to, że cellulit będzie bardziej widoczny i będzie się szybciej pojawiał, przyczyni się również do kłopotów z zasypianiem
  • fast food – wszyscy dobrze wiedzą, że dobrze znane na całym świecie szybkie jedzenie nie jest najlepszym rozwiązaniem. Zwłaszcza hamburgery i frytki, które zawierają przerażającą liczbę kalorii i toksyn. Im więcej fast foodów spożywasz tym większa szansa, że Twój cellulit się powiększy. Krążki cebulowe, smażone skrzydełka kurczaka, pizza, itd. To wszystko powinno zniknąć z Twojej diety. Jeżeli nie jesteś w stanie całkowicie z nich zrezygnować, przynajmniej ogranicz ich spożycie do jednego razu w tygodniu
5#:Frytki-cellulit.jpg
  • napoje alkoholowe – alkohol jest naszym wrogiem nie tylko, ze względu na przyspieszanie powstawania cellulitu, ale jego ogólny niekorzystny wpływ na cały organizm. Znajdziemy w nim wiele kalorii i toksyn, które gromadzą się pod skórą. Kolorowe napoje alkoholowe zawierają słodzone soki, w których znajdziemy sód i inne szkodliwe substancje. Nie oznacza to, że raz czy dwa razy w miesiącu nie możemy wyjść ze znajomymi na drinka. Nie należy nadużywać alkoholu, jeżeli marzysz o udach, nogach i pośladkach bez cellulitu.
  • rafinowana mąka – wszystko, co jest białego koloru, w rzeczywistości nie jest tak czyste, jak chcą nam to sprzedać. Makaron, chleb, ryż, cukier– zawierają węglowodany trudne do strawienia, a spożywane w nadmiarze zostają zamienione w tłuszcz. Dlatego tak szybko zabijają uczucie głodu. Dobrym pomysłem jest zastąpienie białej mąki i ryżu – produktami z pełnego ziarna

Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Segers, A. M., de Forteza, I. E., Conforti, F. Y., & Abulafia, J. (1985). Celulitis. Medicina Cutanea Ibero-Latino-Americana. https://doi.org/10.1016/S0212-5382(03)71862-7.
  • Gunderson, C. (2012). Celulitis: definición, etiología y manifestaciones clínicas. Am J Med.

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.