Niskotłuszczowe gotowanie - 6 wskazówek

Chociaż nie zaleca się całkowitego wykluczenia tłuszczów z naszej diety, ważne jest, aby kontrolować ich ilość, a także, co ważniejsze, jeść świadomie
Niskotłuszczowe gotowanie - 6 wskazówek
Elisa Morales Lupayante

Przejrzane i zatwierdzone przez: pedagog wychowania fizycznego i dietetyk Elisa Morales Lupayante.

Ostatnia aktualizacja: 24 sierpnia, 2022

Nadmierne spożycie tłuszczu jest jedną z głównych przeszkód stojących na drodze tym, którzy marzą o kontrolowanej i zdrowej wadze. Niskotłuszczowe gotowanie jest kluczem do wyeliminowania dodatkowego tłuszczu.

Głównym problemem jest ignorowanie przez nas faktu, że występują one w wielu produktach, które jemy na co dzień i, co gorsza, nie mierzymy porcji ani wcale nie mamy zamiaru gotować tłusto.
Z tego powodu nasze diety często zawodzą i pomimo wysiłków ciężko jest nam osiągnąć pożądane rezultaty.

Jednak aby przejść na właściwą drogę, wypróbowanie wskazówek, które pomogą nam zdrowo gotować, zapewnia dobry start. W tym artykule podzielimy się 6 najlepszymi wskazówkami dotyczącymi niskotłuszczowego gotowania.

1. Niskotłuszczowe gotowanie – zamienniki

Czy kiedykolwiek sprawdzałaś jakość składników, których używasz do gotowania? Czy wiesz, jakie rodzaje oraz ilości tłuszczów zawierają? Cóż, jeśli nigdy tego nie robiłaś, możesz doświadczyć dużego zaskoczenia.

Na szczęście masz szansę zastąpić je zdrowszymi produktami, ponieważ istnieje wiele składników, które mają mniejszą ilość kalorii i zawartość tłuszczu.

Masło pokrojone

Propozycje:

  • Jeśli jesteś przyzwyczajona do używania tłuszczów zwierzęcych, zastąp je margaryną – najlepiej wersją “light” lub “niskotłuszczową”.
  • Sprawdzaj etykiety i wybieraj te, które są zrobione z oleju słonecznikowego lub rzepakowego.
  • Zamiast stosować utwardzone oleje roślinne, wybierz zdrowe produkty, takie jak oliwka, awokado i olej słonecznikowy.
  • Unikaj mleka i pochodnych. Wypróbuj mleko odtłuszczone lub roślinne.

2. Stosuj alternatywne metody gotowania

Wiemy już, że smażone potrawy są łatwe do przygotowania i całkiem smaczne. Niestety, jest to metoda gotowania, która wymaga olejów lub tłuszczów, co oznacza “dodatkowy” ładunek tłuszczu.

Propozycje:

  • Zamiast smażenia, spróbuj gotować w wodzie, na parze lub piec w piekarniku, kiedy tylko to możliwe
  • Przygotowując mięso i niektóre warzywa, możesz również zdecydować się na grillowanie.

3. Usuwaj tłuszcz z powierzchni rosołu

Chociaż zalecamy sporządzanie tylko rosołu z warzyw, jeśli zdecydujesz się na rosół z kurczakiem lub wołowiną, ściągnij warstwę tłuszczu, która zazwyczaj tworzy się na powierzchni płynu.
Niskotłuszczowe gotowanie - odtłuszczanie rosołu

Propozycje:

  • Zaczekaj, aż rosół całkowicie ostygnie i gdy zobaczysz zestalony tłuszcz, odłóż go łyżką lub przelej przez sito.
  • Kolejna prosta sztuczka polega na przygotowaniu rosołu dzień wcześniej i zamrożeniu. Będziesz mogła łatwo usunąć tłuszcz następnego dnia przed ponownym podgrzaniem.

4. Rób lżejsze frytki

Tradycja lub preferencje kulturowe nauczyły wielu z nas, aby przygotować frytki z dużą ilością margaryny lub olejów roślinnych. Możemy jednak przyrządzić lżejsze frytki używając minimalnej ilości oliwy z oliwek.

Propozycje:

  • Podgrzej patelnię na małym ogniu, po czym dodaj czosnek, cebulę i inne składniki.
  • Natychmiast po tym popryskaj je odrobiną oliwy z oliwek i mieszaj przez 3-5 minut.

5. Ogranicz spożycie mięsa

Włączenie mięsa do diety nie jest złe. W rzeczywistości jest zalecane, aby spełnić dzienne zapotrzebowanie na białko. Problem polega na tym, że wielu ludzi je mięso w przesadnych porcjach, a nawet jeśli jedzą małe ilości, wybierają te ze szkodliwymi tłuszczami.

Niskotłuszczowe gotowanie - ogranicz spożycie mięsa

Propozycje

  • Odmierzaj porcje mięsa, które codziennie spożywasz. Wybieraj chude mięso.
  • Chociaż w mięsie zawsze znajdziemy jakieś ukryte tłuszcze, chude mięso jest najzdrowszą opcją.
  • Unikaj metod gotowania, które wykorzystują oleje lub dodane tłuszcze.
  • Jeśli zdecydujesz się na pieczenie potraw, na kilka minut przed podaniem poczekaj, aż tłuszcz trochę ocieknie.
  • Używaj tylko małej ilości soli lub wykorzystuj przyprawy

6. Unikaj sklepowych dressingów i sosów

W supermarkecie znajdziemy szeroki wybór dressingów i sosów, które sprawią, że nasze ulubione potrawy będą jeszcze smaczniejsze. Może i dodają więcej smaku, jednak są one wytwarzane z olejów i dodanych chemikaliów, które nie są zbyt zdrowe.

Propozycje:

  • Możesz uwielbiać ich smak, ale staraj się trzymać od tych produktów z daleka.
  • Twórz własne, domowe sosy, używając 100% naturalnych składników.
  • Istnieją dziesiątki przepisów kulinarnych, które nie wymagają używania oleju.
  • Doprawiaj mięso oraz gulasz naturalnymi przyprawami lub sokiem z cytryny.

Chcesz poprawić dietę i ograniczyć spożywanie tłuszczów? Jeśli tak, pamiętaj o tych zaleceniach i zacznij stosować niskotłuszczowe gotowanie już od dzisiaj.


Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Islam MA, Amin MN, Siddiqui SA, Hossain MP, Sultana F, Kabir MR. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019 Mar-Apr;13(2):1643-1647. doi: 10.1016/j.dsx.2019.03.033. Epub 2019 Mar 16. PMID: 31336535.
  • Estruch R, Ros E, Salas-Salvadó J, Covas MI, Corella D, Arós F, Gómez-Gracia E, Ruiz-Gutiérrez V, Fiol M, Lapetra J, Lamuela-Raventos RM, Serra-Majem L, Pintó X, Basora J, Muñoz MA, Sorlí JV, Martínez JA, Fitó M, Gea A, Hernán MA, Martínez-González MA; PREDIMED Study Investigators. Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet Supplemented with Extra-Virgin Olive Oil or Nuts. N Engl J Med. 2018 Jun 21;378(25):e34. doi: 10.1056/NEJMoa1800389. Epub 2018 Jun 13. PMID: 29897866.
  • Zhong VW, Van Horn L, Greenland P, Carnethon MR, Ning H, Wilkins JT, Lloyd-Jones DM, Allen NB. Associations of Processed Meat, Unprocessed Red Meat, Poultry, or Fish Intake With Incident Cardiovascular Disease and All-Cause Mortality. JAMA Intern Med. 2020 Apr 1;180(4):503-512. doi: 10.1001/jamainternmed.2019.6969. PMID: 32011623; PMCID: PMC7042891.

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.