Kakao w czystej formie - jak je spożywać?

Kakao należy do produktów bardzo odżywczych, dlatego należy starać się spożywać je w jak najczystszej postaci. Staraj się unikać preparatów z dodatkami środków konserwujących i innych substancji szkodliwych dla zdrowia.
Kakao w czystej formie - jak je spożywać?

Ostatnia aktualizacja: 07 maja, 2019

Kakao to nie tylko pyszne wspomnienie z dzieciństwa praktycznie każdego z nas. To również produkt o silnych właściwościach leczniczych, bogaty w minerały, witaminy, wspomagający pracę serca, układ nerwowy, skórę, mięśnie i nie tylko. Jednak to, co dziś konsumujemy najczęściej to czekolada, która już nie jest tak pożywna i zdrowa jak kakao.

W dzisiejszym artykule znajdziesz kilka pomysłów jak wykorzystać ten pyszny składnik do przygotowania kilku kulinarnych kaprysów. Przysmaki upichcone na bazie czystego kakao pozwolą Ci wykorzystać do maksimum jego zdrowotne właściwości.

Spożywanie będzie źródłem przyjemności nie tylko dla Ciebie, ale i dla całej Twojej rodziny.

Jak wykorzystać kakao?

Sycące czekoladki

Każdemu miłośnikowi słodyczy na pewno zasmakują czekoladki z dodatkiem kakao. A jeżeli jeszcze uda nam się stworzyć takie, które będą korzystne dla zdrowia, już nie będą mieli wyrzutów sumienia za każdym razem, gdy będą po nie sięgać.

Składniki:

  • 3 lub 4 łyżki kakao w proszku (30-40g)
  • 4 łyżki oleju kokosowego (60g)
  • prażone orzechy laskowe, rodzynki lub suszona żurawina (do smaku)
  • stewia dla osłody

Sposób przygotowania:

  • żurawinę lub rodzynki umieścić w wodzie i moczyć przez kilka godzin
  • wymieszać proszek kakaowy z olejem kokosowym i stewią (jeżeli konsystencja oleju kokosowego będzie zbita, wystarczy podgrzać ją w łaźni wodnej). Stopień słodkości mieszanki dostosowujemy do indywidualnego smaku
  • docelowa konsystencja mieszanki powinna być gęsta i płynna
  • wypełniamy nią pojemnik do robienia kostek lodu i w każdym miejscu na kostkę umieszczamy orzech laskowy, rodzynkę lub żurawinę
  • całość umieszczamy w lodówce i czekamy do całkowitego schłodzenia i stwardnienia
  • wskazane jest przechowywanie w lodówce aż do momentu spożycia, ponieważ olej kokosowy pod wpływem ciepła szybko zmienia konsystencję na ciekłą

Kostki owocowe z kakao

Innym wariantem powyższego przepisu jest umieszczenie zamiast orzechów laskowych, rodzynek czy żurawiny, świeżych owoców – na przykład truskawek. Mogą również posłużyć nam inne owoce w takich kolorach, by odróżniały się od ciemnej, kakaowej masy.

Po zakończeniu otrzymamy bardzo elegancki, smaczny i zdrowy deser, który zaskoczy naszych gości na każdym przyjęciu, zarówno tym wykwintnym, jak i zwykłym spotkaniu z przyjaciółmi.

Truskawki w czekoladzie z kakao

Mleko o smaku czekolady

Które dziecko nie przepada za poranną szklanką mleka o smaku czekoladowym. Bardzo ważne jednak jest, by wyeliminować z tego produktu biały cukier, który często znajdziemy również w krowim mleku. Jest to przyczyną wielu późniejszych problemów trawiennych, a u niektórych także problemów dermatologicznych.

Dziś proponujemy alternatywę przygotowywaną z mleka roślinnego otrzymywanego z owsa, ryżu czy migdałów. Wystarczy dodać do niego odpowiednią ilość kakao w zależności od indywidualnego gustu, a dla osłody można użyć również stewii, miodu czy syropu z agawy.

Dodatkowo, by otrzymać jeszcze lepszą konsystencję można napój blendować przez około minutę.

Kakaowy koktajl

Koktajle to jedna z najzdrowszych i najbardziej energetycznych opcji na śniadanie. Ten, który dziś zaproponujemy, jest doskonałym rozwiązaniem dla dzieci, sportowców i ludzi narażonych na wytężony wysiłek zarówno fizyczny, jak i umysłowy.

Składniki dla jednej osoby:

  • jeden dojrzały banan
  • 1 stołowa łyżka kakao w proszku (10g)
  • garść orzechów do smaku
  • cynamon i imbir w proszku do smaku
  • 1 szklanka mleka lub wody owsianej (200ml)

Sposób przygotowania:

  • najpierw należy pokroić banana, a następnie połączyć go z mlekiem lub wodą owsianą, dodać kakao, imbir i cynamon
  • składniki blendować aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
  • następnie dodać garść orzechów lub suszonych owoców i ponownie użyć blendera
  • koktajl najlepiej spożywać zaraz po przygotowaniu, w ten sposób wykorzystane zostaną wszystkie jego dobroczynne właściwości
Koktajl z kakao

Pyszny krem do smarowania z kakao

Również można pokusić się o przygotowanie pysznego kremu do smarowania, podobnego do tych, które są sprzedawane w supermarketach. Jednak Twój będzie w stu procentach wykonany ze zdrowych, pożywnych składników bez dodatku cukru i mleka.

Składniki:

  • 0,5 szklanki czystego kakao (100g)
  • 100 g prażonych, mielonych orzechów laskowych (możesz również użyć innych)
  • 7 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia lub ekstraktu kokosowego (100g)
  • 2 łyżki miodu (50g)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki należy dokładnie ze sobą połączyć aż do uzyskania jednolitej masy. Otrzymany krem należy przechowywać w lodówce.

Płynna czekolada

Ciastka i biszkopty

Jeżeli często sama w domowym zaciszu przygotowujesz ciasteczka i biszkopty, na pewno zainteresują Cię sposoby, w jakie można użyć czystego kakao i nadać nowego, pysznego smaku Twoim wypiekom:

  • wymieszaj wcześniej przygotowaną masę na ciastka lub biszkopt z dodatkiem kakao, aby uzyskać lekko czekoladowy smak wypieków
  • ciasto przygotowane na biszkopt rozdziel na dwie równe części i do jednej dodaj kakao. Umieść ciasta razem w formie do pieczenia bez wcześniejszego mieszania ich ze sobą. W ten sposób Twój wypiek będzie w dwóch kolorach
  • wymieszaj kakao z olejem kokosowym lub odrobiną brązowego cukru. Otrzymany krem użyj do dekoracji biszkoptu lub ciastek i pozostaw do ostygnięcia. W ten sposób uzyskasz zdrową i pyszną czekoladową polewę dla Twoich przysmaków.

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.