Szpinak, marchew, jabłko w energetycznym napoju

Szpinak zawiera witaminy i związki korzystnie wpływające na układ odpornościowy. Koperek natomiast pozwoli zwalczyć uporczywe bóle głowy.
Szpinak, marchew, jabłko w energetycznym napoju

Ostatnia aktualizacja: 28 stycznia, 2021

Wyczerpanie fizyczne, jak i psychiczne zawsze zbiera swoje żniwo, dlatego konieczne jest uzupełnienie diety odpowiednimi składnikami odżywczymi. Szpinak, marchewka i jabłko bez wątpienia pomogą Ci odzyskać energię.

Zanim sięgniesz po medykamenty dostępne w aptekach, które złagodzą napięciowe bóle głowy i mięśni dziś proponujemy Ci naturalny sposób, który napełni Cię chęcią do działania!

Możesz spożywać go na śniadanie lub, gdy zorientujesz się, że Twoje ciało jest całkowicie wyczerpane i pozbawione sił do działania. Szpinak, marchew i jabłko w połączeniu stworzą naturalne lekarstwo, któremu nie będziesz mogła się oprzeć!

Szpinak, marchew i jabłko sposobem na dostarczenie energii!

Dziś dowiesz się, jak stworzyć smaczny, odżywczy i dostarczający mnóstwa energii koktajl, który przygotujesz w mniej niż pięć minut.

Zmęczona kobieta zakrywa ręką twarz

Jednak przed tym warto zastanowić się, dlaczego właśnie ten napój i ta kombinacja składników jest dla nas tak korzystna, gdy jesteśmy wyczerpani.

Szpinak na zwiększenie energii

Szpinak to nie tylko warzywo bogate w żelazo, ale także koszmar wszystkich dzieci, które go po prostu nie cierpią. Oprócz tego, że z powodzeniem zaspokaja apetyt, oferuje szereg składników odżywczych, które dodają energii, siły i witalności.

  • Szpinak zawiera dużą ilość naturalnych przeciwutleniaczy, które dodają energii i odżywiają mięśnie. Wymienić tutaj można na przykład wapń, kwasy omega-3, żelazo, magnez, cynk oraz witaminy A, C, E, K.
  • Poprawia pracę serca i odporność organizmu.
  • Warzywo to uważane jest za bardzo odżywczy i energetyczny składnik diet. Jeżeli wprowadzimy szpinak na stałe do naszego menu, pomoże nam to w walce z dolegliwościami mięśniowymi i dokuczliwymi bólami.

Marchewka źródłem zdrowia

Marchewka nie jest warzywem energetycznym, ale wspomaga nasz układ odpornościowy i usprawnia pracę serca.

  • Marchew dostarcza znaczne ilości beta-karotenu lub inaczej prowitaminy A, która jest niezbędna organizmowi do prawidłowego funkcjonowania i przeprowadzania metabolizmu.
  • Nie można również zapomnieć o tym, że warzywo to jest bogate w węglowodany, kwas foliowy, magnez, mangan i fosfor. Chociaż nie dostarcza nam energii, doskonale wpływa na nasze mięśnie i kości.

Jedno jabłko dziennie sposobem na wzmocnienie

Jedno jabłko dziennie doda Ci odpowiedniej mocy do rozpoczęcia dnia bez konieczności dostarczania dużej ilości kalorii.

Zielone jabłka
  • Jabłka, a zwłaszcza ich skórka jest bogata we flawonoidy, które wspomagają siłę i zdrowie naszych komórek
  • Regulują nawodnienie organizmu, jednocześnie go oczyszczając i zapobiegając powstawaniu stanów zapalnych.
  • Jednym z powodów, dla których owoc ten jest tak wartościowy i dostarcza energii, jest bogactwo w witaminę B1. Natomiast, ryboflawina, której również jest źródłem, wspomaga procesy przemiany składników z żywności w energię, a dodatkowo mobilizuje produkcję czerwonych krwinek oraz dostarcza ciału energii i  siły.

Koperek na ból głowy

Może będziesz zaskoczona, że zdecydowaliśmy się umieścić tę roślinę w koktajlu. Warto zaznaczyć, że koperek jest szczególnie korzystny dla zdrowia płci pięknej, ale to nie jedyny powód, dla którego warto go uwzględnić.

  • Koperek jest źródłem wapnia i korzystnie wpływa na zdrowie kości oraz pomaga w utrzymaniu ich odpowiedniej struktury. Zapobiega zatem niedoborom tego pierwiastka w organizmie i zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia osteoporozy.
  • Pomaga w walce z infekcjami i stanami zapalnymi. Również sprawdza się przy próbach rozładowania napięcia mięśniowego.
  • Innym ciekawym faktem jest to, że roślina ta jest stosowana już od czasów starożytnych jako naturalny środek łagodzący bóle głowy.
  • Przynosi ogólny relaks i sprzyja rozluźnieniu, a ponadto wspomaga trawienie

Koktajl, który dostarczy Ci energii

Składniki:

  • 1 łyżka koperku (5g)
  • Szklanka wody (200ml)
  • 1 zielone jabłko
  • szpinak (około 10 liści)
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka miodu (25g)
Zielony koktajl - szpinak i gruszka

Sposób przygotowania:

  • Pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to przygotować napar z koperku. Umieścić roślinę we wrzącej wodzie i pozostawić na około 15 minut. Następnie, pozostawić do ostygnięcia i przecedzić.
  • Kolejnym krokiem jest umycie i pokrojenie jabłka oraz usunięcie z nich nasion. Szpinak umyć i to samo zrobić z marchewką. Składniki pokroić na kawałki, by ułatwić późniejsze mieszanie.
  • Przy użyciu blendera połączyć ze sobą warzywa i owoce wraz z naparem z koperku i mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Nie zapomnieć o odrobinie miodu dla osłody, który nada napojowi jeszcze więcej zdrowotnych właściwości.

Jeżeli chcesz, możesz uzupełnić koktajl dwoma kostkami lodu. Napój może być spożywany zarówno rano na śniadanie, jak i po każdym powrocie do domu, kiedy czujesz się wykończona. Nie wahaj się go wypróbować!


Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Roberts, J. L., & Moreau, R. (2016, August 1). Functional properties of spinach (Spinacia oleracea L.) phytochemicals and bioactives. Food and Function. Royal Society of Chemistry. https://doi.org/10.1039/c6fo00051g
  • Singh, J., Jayaprakasha, G. K., & Patil, B. S. (2018). Extraction, identification, and potential health benefits of spinach flavonoids: A review. In ACS Symposium Series (Vol. 1286, pp. 107–136). American Chemical Society. https://doi.org/10.1021/bk-2018-1286.ch006
  • Boyer J, Liu RH. Apple phytochemicals and their health benefits. Nutr J. 2004;3:5. Published 2004 May 12. doi:10.1186/1475-2891-3-5

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.