Unikaj marnowania żywności - 14 sposobów

Istnieje wiele sposobów, aby uniknąć marnowania żywności. Na przykład zamiast wyrzucać resztki Nutelli, spróbuj dodać ciepłe mleko i w ten sposób zrobić pyszny, czekoladowy napój.
Unikaj marnowania żywności - 14 sposobów

Napisany przez Carolina Betancourth

Ostatnia aktualizacja: 24 sierpnia, 2022

Marnowanie żywności jest poważnym problemem na całym świecie, nie tylko dlatego, że stanowi ono prawie jedną trzecią całej żywności produkowanej każdego roku, ale głównie dlatego, że kiedy się nad tym zastanowisz, to jest jeszcze gorzej – miliony ludzi na świecie głodują.

W ostatnich latach stowarzyszenia, takie jak Organizacja Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization) zaapelowały do ogółu społeczeństwa o przyjęcie środków w celu uniknięcia marnowania żywności.

Co więcej, promują one również strategie, które mogą pomóc zmniejszyć straty plonów z początkowych etapów produkcji żywności.

Głównym wyzwaniem jest zmniejszenie ilości odpadów i jednoczesne zwiększenie ilości żywności, która trafi do potrzebujących.

mleko i nutella

Dlatego ważne jest, aby każda z nas zobowiązała się do przyjęcia środków we własnych domach, które pomogą przyczyniać się do osiągnięcia tych celów .

To może Cię zainteresować: Wyrzucanie żywności zabronione we Francji

Unikaj marnowania żywności

W dzisiejszym artykule chcemy podzielić się 14 doskonałymi sposobami, jak można uniknąć marnowania żywności, i tym samym wykorzystać jedzenie nawet jeśli wydaje się, że jest ono już prawie niezdatne do spożycia.

1. Utrzymuj świeże jaja dłużej

Przed umieszczeniem swoich jajek w lodówce, natrzyj je odrobiną oliwy, aby utrzymać ich świeżość przez trzy do czterech tygodni.

jajka

2. Uratuj słoną zupę

Jeśli przesadziłaś z ilością soli w zupie, nie martw się. Obierz ziemniaki, włóż je do garnka i poczekać około 20 minut aż wchłoną nadmiar soli.

3. Korzystaj z ostatnich resztek majonezu

Aby wykorzystać cały majonez w słoiku, dodaj kilka łyżek octu lub soku z cytryny i w ten sposób zrób sos sałatkowy.

4. Utrzymuj świeże jagody

Jagody psują się szybko, jeśli nie są zjedzone w krótkim czasie od zakupu. Aby temu zapobiec, przemyj je w misce z wodą i octem jabłkowym. Jeśli nie zamierzasz ich zjeść je od razu, lepiej przechowuj je w szczelnym pojemniku i umieść je w zamrażarce.

5. Przechowuj czosnek i cebulę odpowiednio

Torebki papierowe z małymi otworami są najlepszym sposobem na zachowanie smaku i świeżości cebuli i czosnku.

6. Zachowaj świeżą połówkę awokado

Czasami po prostu chcesz zjeść połowę awokado, ale wiesz, że druga połowa niemalże od razu zbrązowiejeAby uniknąć jej zmarnowania, wystarczy przechowywać ją w pojemniku z dużym kawałkiem cebuli.

7. Wykorzystaj całą nutellę

Nutella jest przepyszna. To przykre, kiedy widzisz, że je resztki utknęły w słoiku. Zamiast go wyrzucić, wlej trochę gorącego mleka do słoika, wymieszaj łyżką i wypij smaczny napój.

8. Przechowuj seler

Zawiń łodygi selera folią aluminiową, aby utrzymać je w idealnym stanie przez wiele tygodni. Oczywiście pamiętaj, żeby zawsze przechowywać go w pojemniku na warzywa.

seler

9. Wydłuż żywotność bananów

Jeśli umieścisz trochę folii aluminiowej na końcu swoich bananów, to zauważysz, że wytrzymają trzy lub cztery dni dłużej.

10. Przerób mleko

Nawet jeśli mleko jest już po upływie terminu ważności, to możesz go użyć do zrobienia maślanki, twarogu czy innych produktów.

11. Zamrażaj zioła

Świeże zioła zaczynają szybko więdnąć, ale można je przechowywać do sześciu miesięcy korzystając z tej prostej sztuczki:

Umieść je w pojemniku do robienia kostek lodu i wypełnij go oliwą z oliwek. Włóż do zamrażarki. Możesz korzystać z tych kostek na tysiąc różnych sposobów.

zamrażanie ziół

12. Przechowuj ziemniaki i jabłka

W celu zachowania świeżych jabłek, umieść je w tym samym pojemniku, co swoje ziemniaki.

13. Wydrąż cały miąższ z mango

Jeśli jesteś typem osoby, która traci dużą część miąższu mango kiedy obiera je nożem, następnym razem spróbuj pociąć swoje mango na kilka kawałków i wydrąż miąższ przy pomocy szklanki.

Możesz używać tego samego triku dla kiwi, awokado i innych podobnych owoców.

14. Ponownie użyj fusy z kawy

Fusy z kawy zawierają niezbędne składniki odżywcze, które możesz wykorzystać do różnych celów. Z jednej strony są one doskonałym nawozem dla roślin, które wymagają kwaśnych gleb.

Są również idealne dla skóry, dzięki czemu możesz je wykorzystać do zrobienia kremu złuszczającego.

fusy z kawy

Być może nasze porady i wskazówki mogą wydawać się mało istotne, jednakże są to bardzo proste sposoby, aby uniknąć marnowania żywności. Najlepsze z tego wszystkiego jest to, że jeśli będziesz się do nich stosowała cały czas, to zaoszczędzisz pieniądze. Zacznij już dziś!


Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.