Nadciśnienie - lecznicze zioła, które je zmniejszą

Nadciśnienie jest chorobą, która charakteryzuje się wzrostem ciśnienia ponad standardowy poziom, który u przeciętnego dorosłego człowieka wynosi 140/90. Nadciśnienie to problem, z którym borykają się szczególnie ludzie starsi.
Nadciśnienie - lecznicze zioła, które je zmniejszą
Lourdes Martínez

Przejrzane i zatwierdzone przez: farmaceuta Lourdes Martínez.

Napisany przez Carolina Betancourth

Ostatnia aktualizacja: 24 sierpnia, 2022

Nadciśnienie jest jedną z tych chorób, które po cichu pojawiają się w naszym organizmie, dlatego w jego przypadku niezmiernie ważna jest profilaktyka. Należy zapobiegać chorobie, gdyż może ona oddziaływać między innymi na mózg, serce i nerki. U osób cierpiących na nadciśnienie – wzrasta ryzyko zawału.

Chociaż nie ustalono jeszcze konkretnych przyczyn, które wywołują nadciśnienie tętnicze, można podać kilka czynników, niewątpliwie przyczyniających się do problemu. Jest to nadużywanie soli w diecie, spożywanie alkoholu, tytoń i siedzący tryb życia.

Praktycznie każdy jest narażony na wystąpienie tej choroby i właśnie dlatego należy regularnie badać swoje ciało. Jeśli już cierpisz na nadciśnienie, postępuj zgodnie z zaleceniami swojego lekarza. Zdrowo się odżywiaj, wykonuj codzienne ćwiczenia oraz skorzystaj z pomocy cudownych ziół leczniczych na nadciśnienie, które znajdziesz poniżej.

Jemioła na nadciśnienie

Jemioła jest rośliną, która rozszerza naczynia krwionośne. Wykazuje silne właściwości moczopędne, wzmacnia serce i obniża poziom  cholesterolu we krwi.

  • 5 g jemioły gotuj przez 15 minut. Pij po jednej łyżce stołowej płynu.
  • Wrzuć 15 listków jemioły do pół litra wody, gotuj przez 15 minut. Pij dwie szklanki napoju dziennie przez 5 do 7 dni.

Lawenda

lawenda nadciśnienie

Niespodziewane ataki nadciśnienia możesz kontrolować nasączając szmatkę 10 kroplami lawendy. Środek ten jest często stosowany w aromaterapii i przynosi wiele korzyści. Pomaga odbudować komórki, pokonać zmarszczki, leczy blizny i rozstępy.

Krwawnik pospolity

Udowodniono, że ta cudowna roślina potrafi zmniejszyć ciśnienie krwi, dzięki czemu wspomaga działanie leków na nadciśnienie, sprawiając że są znacznie bardziej skuteczne. Możesz sporządzić napar z kwiatów krwawnika pospolitego umieszczając je w szklance wody. Spożywaj go kilka razy dziennie.

Roślinę tą możesz wykorzystać także do leczenia chorób układu oddechowego, układu krążenia, menopauzy i depresji.

Liście mango

Napar sporządzony z liści mango jest świetnym lekarstwem na wszelkie choroby związane z układem moczowym. Liście mango są bogate w kwas galusowy, który jest wykorzystywany do leczenia bronchitu oraz obniżania ciśnienie krwi. Dwa podsuszone liście mango pokrój w małe plasterki, zanurz w litrze wody i pozostaw na słońcu na 14 godzin. Tak sporządzony napój pij dwa razy dziennie przez 3 dni.

Biały głóg

Roślina ta reguluje rytm serca, równocześnie rozszerza tętnice wieńcowe, usprawnia pracę serca i stabilizuje ciśnienie. Jest także wykorzystywana do zwalczania stanów lękowych, częstoskurczu serca oraz do zmniejszenia ilości cholesterolu.

Sporządź napar zalewając dwie łyżki stołowe białego głogu szklanką wrzącej wody. Pij dwie do trzech szklanek naparu dziennie.

Zielona oliwa

drzewko oliwne

Ekstrakt z liści drzewa zielonej oliwy wspaniale radzi sobie z nadciśnieniem. Spożywanie go przynosi dokładnie takie same efekty jak zalecane przez lekarza środki medyczne. Co więcej, obniża on poziom trójglicerydów w osoczu krwi.

Łyżkę stołową liści gotuj w szklance wody przez około dziesięć minut. Gotowy napar pij na pusty żołądek i przed pójściem spać.


Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Ali, B., Al-Wabel, N. A., Shams, S., Ahamad, A., Khan, S. A., & Anwar, F. (2015). Essential oils used in aromatherapy: A systemic review. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine. https://doi.org/10.1016/j.apjtb.2015.05.007
  • Applequist, W. L., & Moerman, D. E. (2011). Yarrow (Achillea millefolium L.): A Neglected Panacea? A Review of Ethnobotany, Bioactivity, and Biomedical Research1. Economic Botany. https://doi.org/10.1007/s12231-011-9154-3
  • Barnes, R. C., Krenek, K. A., Meibohm, B., Mertens-Talcott, S. U., & Talcott, S. T. (2016). Urinary metabolites from mango (Mangifera indica L. cv. Keitt) galloyl derivatives and in vitro hydrolysis of gallotannins in physiological conditions. Molecular Nutrition and Food Research. https://doi.org/10.1002/mnfr.201500706
  • Chang, Q., Zuo, Z., Harrison, F., & Chow, M. S. S. (2002). Hawthorn. Journal of Clinical Pharmacology. https://doi.org/10.1177/00970002042006003
  • Moreno-Luna, R., Muñoz-Hernandez, R., Miranda, M. L., Costa, A. F., Jimenez-Jimenez, L., Vallejo-Vaz, A. J., … Stiefel, P. (2012). Olive oil polyphenols decrease blood pressure and improve endothelial function in young women with mild hypertension. American Journal of Hypertension. https://doi.org/10.1038/ajh.2012.128
  • Verma, S., Singh, A., & Mishra, A. (2013). Gallic acid: Molecular rival of cancer. Environmental Toxicology and Pharmacology. https://doi.org/10.1016/j.etap.2013.02.011

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.