10 korzyści gorzkiej czekolady

Regularne spożywanie czarnej czekolady o zawartości 70% procent kakao, sprzyja lepszej koncentracji i bystrości, pomaga nam w uczeniu się, dzięki wysokiej zawartości flawonoidów.

Jedzenie gorzkiej czekolady każdego dnia może przynieść ogromne korzyści dla twojego zdrowia. W poniższym artykule, dowiesz się o niebywałych zaletach gorzkiej czekolady, o których nie miałaś pojęcia.

1. Jedzenie gorzkiej czekolady zmniejsza ryzyko zawału serca

Według badań przeprowadzonych w Szwecji na grupie blisko dwóch tysięcy kobiet, można było stwierdzić, że jedzenie przynajmniej czterdziestu pięciu gramów gorzkiej czekolady dziennie przez okres tygodnia w znacznym stopniu zmniejsza u kobiet ryzyko zawału serca. Prawdopodobieństwo wystąpienia zawału zostało zredukowane przynajmniej o dwadzieścia procent.

2. Pomaga wzmocnić twoje serce

2#:gorzkiej-czekolady.jpg

Regularne spożywanie gorzkiej czekolady pomaga zredukować poziom złego cholesterolu we krwi, zmniejsza ciśnienie krwi, a tym samym znacznie zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia zawału serca.

3. Sprawia, że nie czujesz głodu

Gorzka czekolada zawiera sporą porcję błonnika, przez co jest uważana za produkt, który wywołuje uczucie sytości. Błonnik znacznie zmniejsza apetyt i sprawia, że nie masz chęci do jedzenia innych produktów, które mogą sprawić, że przybierzesz na wadze.

4. Pomaga walczyć z cukrzycą

3#:gorzkiej-czekolady.jpg

Mimo, że zjawisko to nie jest do końca potwierdzone (naukowcy są w trakcie niezbędnych badań), mówi się, że częste spożywanie gorzkiej czekolady pomaga w walce z cukrzycą, gdyż wzmaga wrażliwość na insulinę.

5. Posiada dziękczynne działanie dla twojej skóry

Czekolada jest produktem bogatym we flawonoidy. Są to antyoksydanty, których właściwości pozwalają ochronić twoją skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV. Nie myśl jednak, że kostka czekolady wystarczy, by całkowicie ochronić twoją skórę. Wychodząc na słońce, należy zawsze pamiętać o użyciu kremu z odpowiednim filtrem.

6. Pomaga uspokoić kaszel

4#:gorzkiej-czekolady.jpg

Wśród wszystkich składników gorzkiej czekolady, można wyróżnić jeden, szczególny. Jest to teobromina, która oddziałuje na nerw zwany błędnym, który jest odpowiedzialny za niespodziewane ataki kaszlu.

7. Pomaga poprawić twój nastrój

Kiedy osoba cierpi na depresję, ma kryzys, lub pozostaje pod działaniem stresu, zaleca się jej zjedzenie dużego batonika czekoladowego. Sprawi on, że osoba ta od razu poczuje się lepiej. Doskonałym pomysłem jest trzymanie batonika czekoladowego w swojej torebce na czarną godzinę.

8. Poprawia krążenie krwi w organizmie

Czekolada posiada właściwości przeciwzakrzepowe, które w cudowny sposób przyczyniają się do usprawnienia cyrkulacji krwi w organizmie. Czekolada daje podobne rezultaty jak te, otrzymywane po zażyciu aspiryny.

9. Znacząco poprawia twój wzrok

Za sprawą wspaniałych właściwości, które poprawiają cyrkulację krwi w organizmie, czekolada sprawia, że dostarczana jest większa ilość krwi do twojego mózgu. Co z kolei, skutkuje tym, że twoja siatkówka także zaopatrywana jest w większą ilość krwi. Uważa się, że dzięki temu czekolada może przyczynić się do polepszenia wzroku.

10. Czekolada może pobudzić twoją inteligencję

Według niektórych badań, pobudzenie cyrkulacji krwi w mózgu sprawia, że czujesz się bardziej skupiona i pobudzona, a to z kolei ułatwia uczenie się.

Warto wiedzieć, że czekolada, która posiada wszystkie wyszczególnione przez nas właściwości to gorzka czekolada. Tylko ona zawiera w sobie odpowiednią dawkę flawonoidów. Czekolada, która ma najwięcej flawonoidów to ta, mająca przynajmniej siedemdziesiąt procent zawartości kakao.

Zapewne zdajesz sobie sprawę, że ten niesamowicie pyszny produkt, który jest ulubieńcem tysięcy ludzi na całej ziemi, jest ważnym sprzymierzeńcem dla twojego zdrowia. Wielu ludzi w to nie wierzy, jednak, aby czerpać z czekolady jak najwięcej korzyści należy spożywać ją regularnie. Częste jedzenie czekolady zagwarantuje zdrowie i siłę wielu organom twojego ciała, z których najważniejsze to mózg i serce.