3 filiżanki kawy dziennie – co na to twoja wątroba?

Wpływ kawy na pracę wątroby

Liczne badania wykazują, że regularne spożywanie umiarkowanych ilości kawy każdego dnia korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Jeszcze stosunkowo niedawno wiele osób unikało picia tego aromatycznego czarnego napoju w obawie przed zawartą w nim kofeiną, która była uważana za substancję niezdrową dla naszego organizmu.

Z roku na rok zaczęło jednak przybywać coraz więcej badań, które potwierdzają, że regularne picie kawy wcale nie szkodzi naszemu zdrowiu, a wręcz przeciwnie – ma zbawienny wpływ na pracę wielu narządów.

Jak spożywanie kawy przyczynia się do zdrowia naszego organizmu?

Wyniki wielu przeprowadzonych zupełnie niedawno badań potwierdzają tezę, że kawa zapobiega rozmaitym chorobom oraz wspomaga leczenie dolegliwości takich jak cukrzyca, choroba Alzheimera i Parkinsona.

Badania te są doskonałym powodem, aby pić więcej kawy i w pełni rozkoszować się jej aromatycznym smakiem.

Z kolei badanie przeprowadzone przez naukowców z National Cancer Institute w Bethesda (Maryland, Stany Zjednoczone), którego wyniki opublikowano w czasopiśmie Hepatology, ujawnia, że regularne spożywanie kawy ma pozytywny wpływ na wątrobę.

W celu przeprowadzenia tych badań naukowcy posłużyli się danymi pochodzącymi z ogólnokrajowej ankiety na temat zdrowia i odżywiania, przeprowadzonej w Stanach Zjednoczonych (NHANES, 1999-2010).

W programie wzięło udział 27 793 ochotników powyżej 20. roku życia. Osoby te wypełniły ankietę na temat swoich nawyków związanych z piciem kawy, a z kolei naukowcy zrobili im dokładne badania krwi z zastosowaniem wskaźników na poszczególne funkcje wątroby.

Celem tego badania było sprawdzenie stanu zdrowia wątroby uczestników projektu. Otrzymane wyniki były zaskakujące – osoby, które wypijały trzy lub więcej filiżanek kawy dziennie miały niższy poziom enzymów wątrobowych w porównaniu do tych, które nie mają zwyczaju spożywania tego napoju.

Podsumowując, naukowcy potwierdzili, że substancje zawarte w kawie – inne niż kofeina – korzystnie wpływają na stan zdrowia wątroby.

Regularne spożywanie kawy zmniejsza ryzyko zwłóknienia u osób ze stłuszczeniem wątroby

Zdrowie wątroby

Inne badania z kolei – również opublikowane w czasopiśmie Hepatology – ujawniły, że kawa w dużym stopniu ogranicza gromadzenie się tkanki łącznej w wątrobie (zwłóknienie wątroby) u pacjentów z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby.

Badania potwierdzają, że pochodząca z kawy kofeina prowadzi do zmniejszenia zwłóknienia u osób cierpiących na stłuszczenie wątroby oraz u pacjentów z przewlekłą chorobą wątroby.

W celu zrealizowania badania naukowcy przeprowadzili rozmowę z 306 osobami na temat spożywania kofeiny i podzielili je na cztery grupy:

1) pacjentów bez objawów zwłóknienia w badaniu ultrasonograficznym,

2) pacjentów z alkoholowym stłuszczeniem wątroby,

3) pacjentów z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby (NASH) na etapie 0-1 i

4) pacjentów z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby (NASH) na etapie 2-4.

Pacjenci z alkoholowym stłuszczeniem wątroby, którzy regularnie pili kawę, wykazywali znaczą różnicę w porównaniu do pacjentów z NASH na etapie 0-1. W przypadku pacjentów z NASH na etapie 0-1 spożycie pochodzącej z kawy kofeiny było wyższe (58%) niż u pacjentów z NASH na etapie 2-4 (36%).

Eksperci twierdzą, że jest zbyt wcześnie na konkretne wnioski. Trzeba jeszcze przeprowadzić wiele badań, aby przełożyć ilość wypijanej kawy na badania kliniczne.

Wpływ kawy na nasz organizm

Filiżanka kawy mrożonej

Mimo, że jeszcze kila lat temu substancje zawarte w kawie uważano za szkodliwe dla naszego organizmu, obecnie korzyści płynące z picia kawy są coraz częściej bronioną przez lekarzy i ekspertów ds. zdrowego żywienia tezą.

  • Najnowsze badania wykazują, że kawa może zapobiegać rozwojowi cukrzycy oraz wspomaga leczenie tej choroby, a także zapobiega nowotworom związanym z otyłością, estrogenem i insuliną.
  • Jest cennym źródłem antyoksydantów, dzięki czemu pomaga zapobiegać nowotworom pęcherza moczowego i wątroby.
  • Ogranicza ryzyko zachorowania na marskość wątroby.
  • Dzięki wysokiej zawartości flawonoidów zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca.
  • Jest zalecana jako naturalny środek kojący ból głowy i niektóre typy migren.
  • Regularne spożywanie kawy zmniejsza ryzyko pojawienia się kamieni żółciowych oraz chorób pęcherza moczowego.
  • Kawa jest pożywką dla flory bakteryjnej, która chroni nas przed rozmaitymi chorobami.
  • Spożywanie kawy pobudza wydzielanie soków żołądkowych, stymuluje produkcję żółci oraz usprawnia skurcze pęcherzyka żółciowego, dzięki czemu doskonale poprawia trawienie.
  • Liczne badania naukowe potwierdziły, że u osób, które wypijają trzy filiżanki kawy dziennie, odnotowano o połowę mniejsze ryzyko wystąpienia zaburzeń procesów poznawczych niż u osób, które nie piją kawy wcale albo robią to tylko od czasu do czasu.