7 produktów powodujących cellulit

Pamiętaj, że większość produktów, które spożywamy – zawierają sól, dlatego też ogranicz dodawanie soli, aby nie zwiększał się cellulit. Aby podkreślać smak twoich dań, Wybieraj przyprawy ziołowe oraz cytrynę.

Na pewno czytałaś o domowych sposobach na pozbycie się skórki pomarańczowej. Nie wiesz jednak, które produkty przyczyniają się do tego, że cellulit się pojawia i sprawiają, że jest jeszcze bardziej widoczny. Może właśnie dlatego żadna naturalna terapia, ani drogie kremy nie przynoszą oczekiwanych rezultatów. W tym artykule dowiesz się, które produkty powodują, że cellulit tak dobrze się rozwija. 

Co powoduje i pogłębia cellulit?

Tak zwana „skórka pomarańczowa”, to przypadłość, która dotyczy wszystkich kobiet (a przynajmniej ich ogromnej większości). Pojawia się przede wszystkim na udach i pośladkach. To kobiecy koszmar i na pewno wszystkie Panie chciałaby wiedzieć jak się jej pozbyć ze swojej skóry.

Poza unikaniem obcisłych spodni i spędzaniem dnia na siedząco, dobrze byłoby pomijać następujące produkty spożywcze:

Słodycze

Tak, wiemy, że słodycze są przepyszne i, że nie możemy bez nich żyć. Niestety, żeby mieć skórę gładką i jędrną, bez nieestetycznych nierówności, musisz je ograniczyć do minimum. Przede wszystkim te fabrykowane, sprzedawane w sklepach. Słodycze podwyższają ilość tłuszczu w organizmie, a co za tym idzie, rośnie cellulit. Ciastka, naleśniki, czekolada, pączki… Przepyszne, ale też bogate w tłuszcze trans, które są bardzo tuczące.

Nadmiar cukru w herbacie też jest niewskazany. Zwłaszcza jeżeli używamy cukru białego. Biały cukier nie zamienia się w energię, tylko odkłada się w różnych partiach ciała, a przede wszystkim w udach, biodrach i na brzuchu. Zastąp cukier naturalnymi substancjami słodzącymi, takimi jak na przykład stewia. Jeżeli nie jesteś w stanie odmówić sobie słodkości, to wybierz gorzką czekoladę.

2#:cellulit.jpg

Tłuszcze

W dzisiejszych czasach jedzenie jest przepełnione szkodliwymi dla zdrowia tłuszczami. Hamburgery, pizza, hot dogi, frytki – wszystkie fast foody są wrogami dla Twojego ciała. Powodują odkładanie się tkanki tłuszczowej do tego stopnia, że przyjmuje ona formę fałdek i guzowatych zgrubień na naszych udach i pośladkach. Unikaj też nieodtłuszczonych produktów mlecznych, takich jak tłuste sery, margaryna, śmietana czy masło.

Produkty smażone, mimo tego, że są obecne na wszystkich stołach, również powinny być ograniczone. Tak samo jak te produkty kupowane w sklepach, które są przepełnione tłuszczami trans. Tym Paniom, które chcą zredukować cellulitis, nie poleca się czerwonego mięsa i jego przetworów (wędliny, kiełbasa, salami, parówki).

Sól

Sód i wszystkie produkty, które mają duże ilości sodu w swoim składzie, są wrogiem dla Twojego zdrowia z wielu powodów. Przede wszystkim, zatrzymuje wodę w organizmie. To stan, w którym cellulit czuje się doskonale. Zaleca się spożywanie nie więcej niż 1,5 g sodu dziennie.

Staraj się gotować bez nadmiernej ilości soli. Doprawiaj jedzenie ziołami i zadbaj o to, żeby na stole nie było solniczki. W ten sposób unikniesz pokusy doprawienia swojej potrawy. Poza tym, zamiast zwykłej soli kuchennej, zawsze wybieraj sól morską, albo różową sól himalajską. Nie jadaj czipsów, słonych serów i przekąsek.

3#:cellulit.jpg

Słodkie napoje gazowane

Słodkie napoje gazowane są szkodliwe dla zdrowia naszej skóry. Przede wszystkim te typu „cola” – zawierają bardzo dużo cukru i środków chemicznych. Niektórzy utrzymują, że picie wersji „light” nie jest szkodliwe. Nic bardziej mylnego. Do picia – woda. Zawsze woda. A jeżeli nie chcesz, żeby Ci się znudziła, albo nie jesteś przyzwyczajona, wybieraj naturalne soki owocowe, albo zimne herbaty ziołowe.

Kawa

Jej podstawowy składnik (kofeina – także obecna w słodkich napojach) może bardzo pogorszyć stan naszej skóry. Ale uwaga, mowa o kawie zaparzanej, do picia. Z ziaren kawy (lub fusów), z dodakiem oliwy z oliwek, możemy przygotować domowy peeling, który zredukuje cellulit. Radzi się wypijać nie więcej niż 2 -3 filiżanki kawy dziennie, z małą ilością cukru, mleka, czy śmietanki.

4#:cellulit.jpg

Rafinowana mąka

Wszystkie mąki białego koloru. Wszechobecne w naszych potrawach. Chleb, ciastka, ryż, makarony – wszystkie te, które nie są pełnoziarniste –  są uwielbiane przez cellulit. To dlatego, że zawierają duże ilości ciężkostrawnych drożdży. Jeżeli nie wyobrażasz sobie życia bez chleba, możesz przygotować swoje własne pieczywo z mąki pełnoziarnistej (albo pół na pół z mąką białą). Jeżeli kupujesz pieczywo razowe, staraj się wybierać to, które ma najciemniejszy kolor i dużą ilość nasion.

Sosy

Majonez i musztarda (jak również sosy pikantne i pomidorowe) to także przeciwnicy. Bardzo wspierają cellulit w Twojej skórze. Możesz przygotowywać swoje własne sosy, używając ziół i naturalnych przypraw. Najlepiej, gdybyś stopniowa rezygnowała z ich spożycia. Głównie z tych gotowych, kupowanych w sklepach.

5#:cellulit.jpg

Zamiast korzystać z sosu pomidorowego ze słoika, jako dodatek do makaronu, przygotuj sos z pomidorów naturalnych. Nie nakładaj majonezu na wszystko co jesz. A jeżeli tak bardzo go lubisz, spróbuj przygotować własny: z jaj i soku z cytryny (generalnie, użycie cytryny sprawia, że dodanie majonezu do potraw nie będzie aż tak „konieczne”).  Możesz też kupić ziarna gorczycy i przygotować musztardę według własnego przepisu. Opcji jest wiele!