7 potencjalnie rakotwórczych produktów spożywczych

Ponad 35% zdiagnozowanych nowotworów są wynikiem złego odżywania. Mąka rafinowana może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka piersi nawet do 220%.
Cukier rafinowany

Mimo, że dokładne pochodzenie i rozwój chorób nowotworowych nie jest znane, istnieją badania, które wskazują jakie produkty spożywcze mogą przyczyniać się do ich powstawania. Oczywiście każdy organizm jest inny, jednak eksperci są zgodni co do tego, że regularne spożywanie produktów potencjalnie rakotwórczych, zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór.

W tym artykule znajdziesz listę 7 potencjalnie rakotwórczych artykułów spożywczych.

Wiedząc, że aż 35 % guzów ma związek z odżywianiem, zobaczmy, które produkty zostały uznane za rakotwórcze.

7 potencjalnie rakotwórczych produktów spożywczych

Przetworzone mięso

Nowotwór okrężnicy

Większość przetwarzanego mięsa, takiego jak kiełbasa, szynka czy bekon, zawiera konserwanty, sztuczne barwniki, dużo tłuszczów i soli.

Substancje chemiczne, takie jak azotan i azotyn sodu, których głównym zadaniem jest zachowanie jak najdłuższej świeżości i przydatności produktu, znacznie zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwór okrężnicy.

Biała mąka

Najnowsze badania wykazały, że regularne spożywanie rafinowanych węglowodanów może zwiększyć ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe nawet o 220%.

Dzieje się tak dlatego, że produkty o wysokim indeksie glikemicznym bardzo gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi, co wpływa bezpośrednio na rozwój komórek nowotworowych w organizmie.

Cukier rafinowany

Cukier rafinowany

Tak jak w przypadku mąki, cukier rafinowany przyspiesza wzrost i rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych w organizmie. Do najbardziej rakotwórczych możemy zaliczyć słodziki o wysokiej zawartości fruktozy, którą komórki nowotworowe bardzo szybko i łatwo metabolizują.

Popularne słodkości, takie jak ciasteczka, ciasta, gazowane napoje, soki i sosy – zawierają duże ilości cukrów rafinowanych, co sprawia, że stanowią ogromną grupę produktów rakotwórczych.

Żywność modyfikowana genetycznie

Mimo, że dokładny wpływ żywności modyfikowanej  czy transgenicznej na nasze zdrowie nie został jeszcze zbadany, już została ona umieszczona na liście produktów potencjalnie rakotwórczych.

Są to zazwyczaj produkty powszechnie dostępne w naszych sklepach, takie jak kukurydza i produkty kukurydziane, pomidory, fasola czy rzepak.

Jedzenie śmieciowe

Jedzenie śmieciowe

Fast foody i smażone potrawy nie są zalecane w żadnej diecie, a dodatkowo zostały uznane także za jedne z produktów rakotwórczych. Oprócz ich możliwego wpływu na rozwój chorób nowotworowych, wykazano także ich związek z występowaniem chorób układu krążenia oraz z otyłością.

Produkty takie jak frytki, czipsy i inne przekąski, tak łatwo dostępne w naszych supermarketach, mogą zawierać bardzo wysokie ilości akrylamidów – substancji rakotwórczych obecnych w produktach poddawanych obróbce termicznej powyżej 120 stopni Celsjusza.

Co więcej, jedzenie śmieciowe zawiera dużo tłuszczów typu trans, sodu i cukrów, które jak już wspomnieliśmy, także są obecne na liście produktów potencjalnie rakotwórczych.

Dietetyczne napoje i potrawy

Dietetyczne produkty spożywcze i napoje są często przedstawiane jako świetna opcja na poprawienie swoich nawyków żywieniowych, utratę zbędnych kilogramów i kontrolowanie swojej wagi.

Nie jest to jednak cała prawda o tego typu produktach. Wprawdzie zawierają mniej tłuszczów, cukrów, kalorii i węglowodanów, jednak etykietki są często bardzo mylące i nie informują w pełni o składzie tych produktów.

Wykazano, że tzw. produkty dietetyczne, powszechnie uważane za zdrowe, zawierają aspartam, jeden z rakotwórczych sztucznych słodzików, który oprócz chorób nowotworowych może wywoływać także wady wrodzone płodu.

Pomidory w puszce

Większość żywności w puszkach zawiera bisfenol, który w ludzkim organizmie zachowuje się jak estrogen i zaburza normalną gospodarkę hormonalną. Badania wykazały związek działania bisfenolu z chorobami układu krążenia, bezpłodnością i problemami jelitowymi. Dodatkowo uznano, że zwłaszcza pomidory, w związku ze swoją kwasowością, ułatwiają uwalnianie bisfenolu z puszek, co wpisuje je na listę produktów potencjalnie rakotwórczych.