Anemia – 6 soków na jej zapobieganie i leczenie

Jeżeli chcesz wyleczyć anemię lub mieć po prostu więcej energii w ciągu dnia, staraj się każdego ranka wypijać te soki. Możesz je pić po kilka razy na dzień.
Świeży sok z buraka

Anemia – możesz wspomóc jej leczenie pijąc codziennie energetyczne soki bogate w żelazo. Nie tylko są łatwe w przygotowaniu, ale również dostarczają energii na cały dzień.

Anemia to schorzenie, która charakteryzuje się zmniejszoną liczbą czerwonych krwinek i hemoglobiny we krwi. Anemia może doprowadzić do wielu problemów zdrowotnych, jako że obniża zdolność organizmu do transportowania tlenu z płuc.

W konsekwencji, chora osoba czuje się bardziej zmęczona, osłabiona i ma problemy z koncentracją. Ponadto, skóra przybiera blady kolor, włosy i paznokcie są słabsze.

Anemia i jej leczenie

Aby przyspieszyć powrót do zdrowia, ważne jest spożywanie większej ilości jedzenia bogatego w żelazo.

Przeczytaj także: Rodzynki i buraczki na oczyszczenie wątroby

Ten pierwiastek odpowiedzialny jest za zwiększenie krwinek czerwonych we krwi i przywrócenie wszystkich funkcji dotkniętych ich niedoborem.

Oznacza to, że możesz wspomóc leczenie anemii naturalnymi sokami, które dostarczają żelazo oraz inne  istotne substancje odżywcze.

Dzisiaj chcielibyśmy podzielić się 6 dobrymi przepisami, które możesz stosować jako metodę zapobiegawczą oraz lekarstwo na leczenie anemii. Zobaczmy!

1. Sok z natki pietruszki

Sok z natki pietruszki

Natka pietruszki to popularna zielenina, która posiada właściwości cenione w medycynie alternatywnej, jak i w kuchni. Natka pietruszki zawiera sporą ilość żelaza oraz witaminy i antyoksydanty, które wspomagają oczyszczanie organizmu.

Ostrzegamy, że sok ten nie smakuje najlepiej, jednak warty jest przygotowania ze względu na swoje korzyści zdrowotne.

Składniki

  • 1 garść natki pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • 1 szklanka wody (200 ml)

Sposób przygotowania

  • Natkę pietruszki dobrze opłucz i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Umieść ją w blenderze i dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny wraz ze szklanką wody.
  • Miksuj przez chwilę, do momentu kiedy pietruszka nie będzie gładko zmielona.
  • Wypij zaraz po przygotowaniu, najlepiej przed śniadaniem.

2. Sok z buraków i drożdży piwnych

Burak to warzywo niezwkle bogate w żelazo, które znakomicie upora się z symptomami anemii.

Spożywanie warzywa daje efekt energetyzujący, zwalcza zmęczenie, a jego właściwości odżywcze świetnie łagodzą osłabienie włosów i paznokci.

Składniki

  • 1 burak
  • 1 marchew
  • 1 łyżeczka drożdży piwnych (5g)
  • 1 szklanka wody (200 ml)

Sposób przygotowania

  • Pokrój buraka i marchew na mniejsze kawałki oraz umieść je w blenderze.
  • Dodaj szklankę wody i drożdże piwne oraz miksuj przez chwilę.
  • Kiedy tylko sok przybierze jednolitą konsystencję, jest gotowy do spożycia. Wypij zaraz po przygotowaniu.

3. Sok z jeżyn, truskawek i jabłek.

Smoothie z jeżyn

Ten przepyszny sok nie tylko zawiera żelazo, ale również błonnik i związki antyoksydantów, które pomagają oczyścić krew.

Składniki

  • 2 jeżyny
  • 3 truskawki
  • 1 jabłko
  • 1/2 szklanki wody (100 ml)

Sposób przygotowania

  • Dokładnie umyj jeżyny i truskawki oraz umieść je w blenderze.
  • Pokrój jabłko na kilka kawałków oraz dodaj do pozostałych owoców. Nie zapomnij o usunięciu pestek.
  • Dodaj pół szklanki wody, aby ułatwić zmiksowanie, następnie miksuj przez kilka minut.
  • Pij najlepiej rano.

4. Sok z rzodkwi i rukwi wodnej

Sok z rzodkwi i rukwi wodnej to niskokaloryczny napój, który może zostać włączony do Twojej diety, by zapobiec anemii oraz zniwelować osłabienie.

Składniki

  • 5 wiązek rukwi wodnej
  • 4 rzodkwie
  • 2 garście szpinaku
  • 1 szklanka wody (200 ml)

Sposób przygotowania

  • Umyj warzywa oraz zmiksuj je w sokowirówce.
  • Dodaj szklankę wody i pij przed śniadaniem.

5. Sok z marchwi i rukwi wodnej

Sok z marchwi

Marchew oraz rukiew wodna dostarczają organizmowi odpowiednią ilość błonnika, witamin oraz niezbędnych minerałów, które odżywiają ciało.

Regularne spożywanie soku działa ochronnie na nasz organizm, niwelując anemię. Ponadto, pomaga poprawić fizyczną i psychiczną wydajność organizmu podczas spadków energii.

Składniki

  • 3 marchwie
  • 2 wiązki rukwi wodnej
  • 1 szklanka wody (200 ml)

Sposób przygotowania

  • Pokrój w kostkę warzywa oraz umieść je w blenderze. Zmiksuj wraz ze szklanka wody.
  • Jak tylko napój będzie dobrze zmiksowany, podaj lub wypij od razu.
  • Możesz pijać do dwóch szklanek dziennie.

6. Sok z marchwi, szpinaku i selera naciowego

Ten sok warzywny jest bogactwem witamin i minerałów. Jego składniki zapewnią nam dużą dawkę energii, szczególnie gdy cierpisz na chroniczne zmęczenie bądź anemię.

Składniki

  • 5 marchwi
  • 1 seler naciowy
  • 1 garść szpinaku
  • 1 szklanka wody (200 ml)

Sposób przygotowania

  • Dokładnie umyj wszystkie składniki, pokrój w kostkę i umieść w blenderze. Dodaj szklankę wody.
  • Miksuj przez kilka minut na wysokich obrotach, aż do otrzymania jednolitej konsystencji.
  • Podawaj świeży i pij przed śniadaniem.

Możesz wybrać jakikolwiek z podanych przepisów, aby uzupełnić leczenie anemii. Pamiętaj jednak, że soki nie zastępują lekarstw, a anemia powinna być leczona pod okiem lekarza.