Awokado – 13 powodów, by je jeść!

Chociaż nie cieszą się zbytnio dobrą popularnością, spożywany z rozsądkiem – przyspiesza metabolizm i reguluje poziom tłuszczu we krwi. Dlatego te, wspiera naszą utratę wagi.

Awokado posiada cudowne właściwości odżywcze, jednakże wiele osób ich nie docenia, a to wszystko ze względu na powszechną opinię, że awokado należy do grupy produktów żywnościowych, które tuczą. Owszem, owoc ten zawiera znacznie większą ilość kalorii niż inne produkty, jednak spożywany z rozsądkiem nie prowadzi do wzrostu wagi ciała.

Cudowne właściwości awokado

Awokado słynie ze swoich właściwości obniżających poziom cholesterolu we krwi (HDL), a także ze względu na ogromną zawartość błonnika, który sprawia, że produkt ten jest niezwykle sycący i pomaga zwalczać zaparcia. Co więcej, jest on prawdziwą bombą antyoksydantów, które pomagają kontrolować poziom cukru we krwi.

Produkt ten obowiązkowo powinien znaleźć się w diecie każdego, kto tylko pragnie utrzymać swój organizm w zdrowiu i dobrej kondycji. Awokado dostarcza bowiem 20 podstawowych składników odżywczych, wśród których znajdują się różne witaminy, błonnik czy potas.

13 powodów, by jeść awokado

2#:awokado.jpg

  • Jest bogatym źródłem kwasu foliowego – substancji niezbędnej do prawidłowego rozwoju płodu, która zapewnia zdrowie zarówno dziecka, jak i matki.
  • Jest wielkim źródłem witaminy C, która jednocześnie jest silnym antyoksydantem. Pamiętaj, że to właśnie antyoksydanty pomagają zapobiegać nowotworom, chorobom serca i innym chorobom zwyrodnieniowym, takim jak Alzheimer (utrata pamięci), a także opóźnia proces starzenia się organizmu.
  • Awokado zawiera duże ilości witaminy D, niezbędnej dla zdrowia kości.
  • Jest również bogatym źródłem witaminy E, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego.
  • Pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi – obniża poziom triglicerydów, a zawarte w nim kwasy Omega-3 usuwają z organizmu zły cholesterol. Co więcej, kwasy Omega-3 bardzo korzystnie wpływają na zdrowie naszych oczu i mózgu.
  • Zawiera witaminy A, C, B-6, B-12 i K, które chronią układ opornościowy, poznawczy i nerwowy.
  • Dzięki zawartości wielu witamin awokado zapewnia ochronę przed rozwojem komórek nowotworowych.
  • Ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych, które chronią mózg, owoc ten jest wielkim sprzymierzeńcem dobrej pamięci.
  • Wiele osób nie ma pojęcia, ze awokado jest naturalnym afrodyzjakiem, a to ze względu na zawartość potasu i błonnika, które usprawniają krążenie krwi i ułatwiają erekcję.
  • Bardzo korzystnie wpływa na zdrowie oczu – owoc ten posiada bowiem właściwości, które absorbują pochodzące ze słońca promieniowanie ultrafioletowe, zmniejszając ryzyko uszkodzenia siatkówki oka oraz chroni oczy przed rozwojem chorób zwyrodnieniowych.
  • Wszystkie zawarte w awokado witaminy składają się na swoistą tarczę chroniącą organizm przed rozmaitymi chorobami. Dodatkowo odżywiają one skórę i przywracają jej sprężystość.
  • Awokado dostarcza również wiele korzyści w zakresie zdrowia jamy ustnej – zawiera wiele związków, które lokalizują i niszczą występujące w obrębie jamy ustnej komórki nowotworowe lub wszystkie inne, które mogą zakłócić prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
  • Owoc ten, oprócz tego, że przynosi naszemu organizmowi wiele korzyści, jest również nieocenionym składnikiem diet odchudzających. Należy jednak dokładnie stosować się do zalecanych ilości, ponieważ jego niekontrolowane spożycie może przynieść skutek odwrotny i zamiast schudnąć, przybierzemy na wadze.

Awokado dla zdrowia i urody

3#:awokado.jpg

Awokado jest owocem, które oferuje wiele możliwości kulinarnych. Może być on podawany zarówno na słono, jak i na słodko czy pikantnie. Możesz go zjadać nawet bez dodatków. Jednym z najpopularniejszych produktów na bazie awokado jest przepyszna salsa guacamole, która świetnie nadaje się jako dodatek do rozmaitych potraw.

Poza zastosowaniem kulinarnym, zielony miąższ awokado jest również szeroko stosowany w kosmetyce jako podstawowy składnik maseczek do twarzy i do włosów. Doskonale nawilża on i rewitalizuje komórki skóry i włosów, skórze dostarcza elastyczności, restrukturyzuje, naprawia i odżywia skórę głowy.

Awokado – ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych – powinno stanowić jeden z głównych elementów diety wegetariańskiej. Również wskazane jest spożywanie tego owocu w okresie ciąży i karmienia piersią, dostarcza on bowiem składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju płodu oraz niemowlęcia.

Reasumując, osoby regularnie spożywające awokado cieszą się zdrowiem oraz 5-krotnie większym wchłanianiem składników odżywczych niezbędnych do prawidłowej pracy całego organizmu. Niesamowite, prawda?

Nie ma na co czekać – już dziś włącz awokado do swojej diety!