Awokado jedzone codziennie obniży cholesterol

Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Pensylwanii udowodniło, że tłuszcze nienasycone obecne w awokado skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu.
Pokrojone awokado

Awokado to nie tylko bardzo smaczny, ale i niezwykle zdrowy owoc. Jak wynika z badania opublikowanego przez Uniwersytet w Pensylwanii, tłuszcze nienasycone obecne w tym owocu doskonale stabilizują poziom cholesterolu we krwi i zapobiegają tworzeniu się zatorów.

Cholesterol to tłuszcz odkładający się w naczyniach krwionośnych i w konsekwencji wywołujący wiele chorób, takich jak miażdżyca czy zawał serca. Na szczęście awokado jedzone codziennie skutecznie ogranicza ryzyko chorób układu krążenia i zapewnia wiele innych korzyści zdrowotnych.

Cholesterol nie zawsze jest zagrożeniem – ten dobry pełni w naszym organizmie określone funkcje i sprawia, że organy wewnętrzne pracują prawidłowo.

Niestety złe nawyki żywieniowe sprawiają, że bardzo często poziom złego cholesterolu osiąga poziom poważnie zagrażający naszemu zdrowiu.

Problemem jest fakt, że choroba nie daje początkowo zbyt wyraźnych objawów, nie czujemy więc potrzeby, by się zbadać lub by zmienić nasze nawyki na zdrowsze.

Przeczytaj także: Eliminujemy zły cholesterol naturalnie

Szacuje się, że na świecie miliony osób są dotknięte wysokim poziomem cholesterolu, ale nawet o tym nie wiedzą.

Na szczęście świadomość społeczna na temat tego jak ważny jest zdrowy tryb życia wzrasta.

Badania, takie jak to opublikowane w magazynie Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego, wskazują, że takie produkty jak awokado mogą znacznie pomóc nam w poprawie jakości życia.

Badanie

Zły cholesterol

Badacze z Uniwersytetu w Pensylwanii doszli do wniosku, że warto zastąpić nasycone kwasy tłuszczowe, obecne w diecie większości osób, tłuszczami nienasyconymi, obecnymi między innymi w awokado.

Wzięli także pod uwagę fakt, że przez lata ludziom zalecano spożywanie nienasyconych tłuszczów w celu obniżenia ryzyka chorób układu krążenia.

Tłuszcze nasycone podwyższają poziom cholesterolu, co znacznie zwiększa ryzyko zatorów, zawałów serca oraz udarów, a każdy z nich może zakończyć się zgonem. Badacze chcieli więc sprawdzić, jak na zdrowie układu krążenia wpłynie regularne spożycie awokado i zawarte w nim tłuszcze nienasycone.

U 45 pacjentów pomiędzy 21 a 70 rokiem życia, cierpiących na nadwagę lub otyłość, przeprowadzono eksperyment polegający na wypieraniu z diety tłuszczów nasyconych.

Na początek jednak wszyscy ochotnicy przez 2 tygodnie spożywali wysoko nasycone tłuszcze. Dopiero później zostali podzieleni na trzy grupy:

  • Pierwsza grupa stosowała dietę niskotłuszczową, ale niezawierającą awokado.
  • Druga grupa – dieta o umiarkowanej zawartości tłuszczów, bez awokado.
  • Trzecia grupa – dieta o umiarkowanej zawartości tłuszczów + jedno awokado dziennie.

Wyniki badania

Cholesterol we krwi

Badanie pozwoliło naukowcom stwierdzić, że u pacjentów z trzeciej grupy, którzy zrównoważoną dietę uzupełniali jednym awokado dziennie, poziom złego cholesterolu został obniżony najskuteczniej.

Wyniki przedstawiają się następująco: w grupie trzeciej cholesterol obniżono o 13,5 mg/dl, w grupie drugiej – o 8,3 mg/dl, a w grupie pierwszej – o 7,4 mg/dl.

Okazuje się więc, że jedno awokado dziennie wystarcza, by skutecznie obniż poziom cholesterolu i unormować poziom trójglicerydów we krwi.

Wnioski

Wyniki zaskoczyły wielu badaczy. Zachęciło ich to także do prowadzenia dalszych badań w celu wykazania, czy wpływ awokado na poziom cholesterolu jest podobny w przypadku innych grup pacjentów i w innych społeczeństwach.

Niepodważalny jest jednak fakt, że tłuszcze nienasycone obecne w tym owocu w połączeniu z innymi substancjami odżywczymi to doskonały element diety korzystnej dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego.

Zdrowe tłuszcze i mikroelementy, a także minerały obecne w awokado zapewniają całą gamę właściwości zdrowotnych.

Penny Kris Etherton, jedna z grupy badaczy, zapewniła, że eksperyment będzie kontynuowany w celu określenia, które składniki są najistotniejsze z punktu widzenia układu krążenia, a także innych organów ludzkiego ciała.

Jedz awokado codziennie!

Kawałki awokado

Mimo że przez wiele lat awokado nie cieszyło się najlepszą reputacją, gdyż obawiano się jego wysokiej zawartości kalorycznej, obecnie jest uważane za jeden z najzdrowszych owoców świata. Spożywane regularnie, choć z umiarem, wpłynie pozytywnie na zdrowie każdego z nas.

Oprócz wspomnianych już tłuszczów, owoc ten zawiera także:

  • dużą dawkę błonnika,
  • witaminy E, witaminy B, kwasu foliowego
  • dwa razy więcej potasu niż banany.

Jeśli więc boisz się konsekwencji wysokiego cholesterolu, zmień nawyki na zdrowsze i jedz awokado codziennie.