Awokado — zachowaj jego świeżość na dłużej

Sposobem na wykorzystanie pozostałej części owocu jest przygotowanie z resztek pysznego guacamole. Jak to zrobić?
Owoce

Awokado, owoc wiecznie zielonych drzew występujący w klimacie tropikalnym dziś gości w diecie wielu z nas. Wszystko dzięki niepowtarzalnemu, uniwersalnemu smakowi, które doskonale wzbogaca i uzupełnia potrawy goszczące na naszych stołach.

Podobnie jak inne owoce, awokado ma tendencję do szybkiego utleniania się i zmiany koloru tracąc przy tym swój świeży, apetyczny wygląd.

Wiadome jest, że by optymalnie wykorzystać właściwości awokado i cieszyć się jego smakiem, należy spożywać je w maksymalnie krótkim czasie. Jednak nie zawsze udaje się to osiągnąć i nie raz spory kawałek owocu jest skazany na zmarnowanie.

Czy wiedziałeś, że istnieje kilka prostych sposobów przedłużających świeży wygląd awokado?

Jak zachować świeżość awokado?

Pestka

Awokado i pestka

Pierwszym sposobem na dłuższą konserwację apetycznego wyglądu awokado jest pozostawienie pestki, w połówce której nie będziemy używać. Co prawda nie jest to wystarczające, ponieważ część miąższu, która nie ma kontaktu z pestką, ulegnie utlenieniu.

Dlatego postaramy się odnaleźć alternatywę dla funkcji, jaką spełnia pestka, tak by była ona skuteczna dla całej pozostałej części owocu.

Sposób z cebulą

Sposób ten polega na pokrojeniu ćwiartki czerwonej cebuli na kawałki i umieszczeniu ich na dnie hermetycznego pojemnika na żywność. Następnie połówkę z pestką należy umieścić w taki sposób, by skierowana była ona ku górze. Pojemnik szczelnie zamknąć i umieścić w lodówce.

Metoda ta jest bardzo skuteczna. Substancje wydzielane przez cebulę pomogą w zachowaniu apetycznego koloru i świeżości awokado. W związku z tym, że cebula ma kontakt ze skórką owocu, nie należy się obawiać, że przejdzie ono smakiem cebuli.

Sposób z oliwą z oliwek

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek jest naturalnym składnikiem, który nie zmieni zapachu ani smaku resztki awokado, którą pragniemy zachować w świeżości. Wystarczy nasmarować część owocu i przechowywać ją w szczelnym pojemniku.

Oliwa z oliwek zabezpieczy owoc przed kontaktem z powietrzem, a tym samym przed zmianą jego koloru.

Sposób z sokiem z cytryny

Kolejnym składnikiem, który pomoże zachować świeżość awokado, jest cytryna. Oprócz tego wiadomo, że cytryna i awokado tworzą smakowity duet, poprawia ona bowiem jego smak i świetnie je uzupełnia.

Kwas cytrynowy znacznie zredukuje proces utleniania, dlatego jedyne co musisz zrobić to spryskać sokiem z cytryny część owocu, którą chcesz zakonserwować.

Innym sposobem z wykorzystaniem cytryny jest umieszczenie jej plasterka na miąższu części awokado, która ma pozostać świeża. W obu przypadkach zaleca się przechowywać owoc w szczelnie zamkniętym pojemniku, w temperaturze około 4ºC.

Zapewni to świeżość owocu przez następne 3-4 dni.

Sposób z zimną wodą

Zimna woda

Metoda, która jest najpopularniejsza i najczęściej stosowana zarówno w domach, jak i w restauracjach. Polega ona na umieszczeniu awokado w zimnej wodzie, dzięki czemu kontakt owocu z tlenem zostaje ograniczony.

Ten sposób jest polecany w przypadkach, gdy pozostała część owocu zostanie szybko wykorzystana.

Sposób z folią

Folia kuchenna również jest przydatna, gdy chcemy zachować świeżość pozostałej części owocu. Wystarczy dokładnie owinąć niewykorzystaną część i umieścić ją w lodówce.

Jeżeli jednak mimo wszystko zauważysz, że zaczyna on czernieć, wystarczy usunąć zewnętrzną warstwę miąższu, która zmieniła kolor, by odzyskać świeży i zielony wygląd awokado.

Rozdrobnienie miąższu

Rozdrobnione awokado

Innym sposobem na wykorzystanie pozostałej części owocu jest przygotowanie z resztek pysznego guacamole. Jak to zrobić? Wystarczy dokładnie rozdrobnić miąższ, dodać jedną łyżeczkę soku z limonki na każdą połówkę owocu.

Kwas, który znajduje się w soku z cytryny, zapobiegnie czernieniu i zmianie koloru. Jednak dla pewności zaleca się umieszczenie rozdrobnionego miąższu w pojemniku, szczelnie przykryć go folią kuchenną i dopiero dokładnie zamknąć.

Zabezpieczy to produkt przed kontaktem z tlenem, a tym samym zmianą koloru i utratą świeżości. Później tak przygotowane awokado można wykorzystać do przygotowania guacamole lub dodać do sałatki.