Bakłażan i cytryna na obniżenie cholesterolu

Bakłażan i cytryna są świetnym sposobem na poprawę przyswajalności nutrientów. Nasze remedium, spożywane po każdym posiłku, przyspiesza trawienie i pomaga kontrolować poziom cholesterolu.
Bakłażan z cytryną

Czy wiesz, jak bakłażan i cytryna wpływają na poziom cholesterolu we krwi? Może nie zdajesz sobie z tego sprawy, ale podwyższony poziom cholesterolu to swego rodzaju „cichy zabójca”, który nie daje żadnych oznak swojej obecności, a – na dłuższą metę – może powodować poważne choroby układu sercowo-naczyniowego.

Cholesterol zaczyna gromadzić się w naszym organizmie zwłaszcza po 40. roku życia. To właśnie wtedy powinniśmy szczególnie dbać o nasze zdrowie, a co za tym idzie, również o naszą dietę. Zależnie od wybieranych produktów, możemy sobie pomóc lub zaszkodzić.

Jeżeli Twój lekarz zdiagnozował u Ciebie zbyt wysoki poziom cholesterolu, rozwiązaniem mogą być właśnie bakłażan i cytryna. To prawdziwy przepis na zdrowie!

Bakłażan i cytryna sposobem na zdrowe serce

Cholesterol

Bakłażan i cytryna to dwa produkty, których nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Pomogą nam skutecznie uregulować poziom cholesterolu i usprawnić ogólne działanie naszego organizmu.

Remedium na nadmiar tłuszczu i cholesterolu

Woda bakłażanowo-cytrynowa działa w różnoraki sposób:

  • Stymuluje produkcję żółci.
  • Sprawia, że układ trawienny jest dużo bardziej wydajny.
  • Woda bakłażanowo-cytrynowa poprawia przyswajalność nutrientów i reguluje poziom cholesterolu we krwi.

Poznaj najlepsze napary na obniżenie cholesterolu

Równowaga pomiędzy sodem i potasem

Jak już zapewne wiesz, zbyt duże ilości sodu szkodzą naszemu organizmowi. Podnoszą ciśnienie tętnicze i sprawiają, że naczynia krwionośne są mniej elastyczne, co może prowadzić do problemów z sercem i nerkami.

Bakłażan i cytryna są bogate w potas – minerał, który jest w stanie chronić nas przed zawałami serca i wylewami.

Źródło witaminy C, magnezu i żelaza

Połączenie witaminy C, magnezu i żelaza jest kluczem do zdrowego układu sercowo-naczyniowego.

Witamina C redukuje poziom cholesterolu we krwi i zapobiega miażdżycy. To właśnie przy jej braku zaczynają się największe problemy.

  • Cholesterol jest pewnym rodzajem tłuszczu, który pomaga syntetyzować hormony i dba o stan naszych naczyń krwionośnych. Oczywiście, trzeba utrzymywać go na prawidłowym poziomie.
  • Kiedy jego ilości przekraczają normę, należy automatycznie zwiększyć spożycie witaminy C.
  • Z drugiej strony, obecność żelaza i magnezu gwarantuje lepsze funkcjonowanie mięśnia sercowego. To niezwykle ważne.

Polecamy Ci przeczytać: Serce – poznaj nawyki, które mu szkodzą

Jak przygotować wodę bakłażanowo-cytrynową?

Świeży bakłażan

Składniki

  • 1 duży bakłażan lub 2 mniejsze
  • 1 cytryna
  • 1 litr wody

Sposób przygotowania

  • Nie ma nic prostszego. Najpierw należy dobrze umyć wszystkie składniki. Teraz kroimy bakłażana w plastry o grubości min. 2 cm, a następnie w kostkę. Odkładamy na bok.
  • Przyszedł moment na wyciśnięcie soku z cytryny. Skórkę kroimy w małe kawałeczki.
  • Przygotowujemy szklany dzbanek (mniej więcej litrowy). Wlewamy do niego wodę i dodajemy przygotowane składniki (pokrojonego bakłażana, sok i skórkę z cytryny).
  • Odstawiamy na całą noc. To właśnie wtedy wszystkie właściwości przejdą do wody.

Następnego ranka nasze remedium będzie już gotowe. Możesz wyciągnąć z dzbanka kawałki bakłażana i skórki z cytryny.

Poznaj 5 najlepszych sposobów na nadciśnienie

Jak i kiedy pijać przygotowane remedium?

  • Zaczynamy dzień od wypicia jednej szklanki, na czczo. Pozwoli to przygotować nasz organizm do całodziennej pracy.
  • Kolejne 3 szklanki wypijamy 15 minut po każdym głównym posiłku. W ten sposób poprawimy przyswajalność nutrientów, ułatwimy proces trawienia i uregulujemy poziom cholesterolu we krwi.

Bieganie

Pamiętaj, żeby prowadzić aktywny tryb życia i kontrolować ilość spożywanych tłuszczów. Bakłażan i cytryna są świetnym sprzymierzeńcem. Doskonale spisze się też sok z granatu. Rezultaty gwarantowane już przy najbliższym badaniu krwi! Zacznij od dzisiaj!