Bakłażan i cytryna na odchudzanie

Pewnie dla wielu będzie to zaskakująca nowina, że bakłażan i cytryna spożywane przed posiłkiem – wspomagają trawienie tłuszczów, i ułatwiają trawienie. Nie chodzi tutaj o spożywanie tych produktów w całości, ale o picie napoju uzyskiwanego właśnie z nich. Ci, którzy wypróbowali działanie napoju, nazywają go cudowną wodą. W rzeczywistości jest to bardzo prosty przepis, który pomoże nam zrzucić kilka kilogramów, a jednocześnie doda nam energii. Bakłażan jest dobrze znany ze swoich zdrowotnych właściwości, ale niewielu wie, że w akompaniamencie cytryny jest jeszcze korzystniejszy dla naszego organizmu.

Bakłażan – czego jeszcze o nim nie wiesz!

2#:Woda z bakłażana-bakłażan.jpg

Nikt nie ma wątpliwości! Bakłażan spożywany dostatecznie często nie tylko pomoże w kontroli i utrzymaniu prawidłowej wagi ciała, ale i dostarczy organizmowi niezbędne do prawidłowego funkcjonowania witaminy, minerały, i inne składniki odżywcze oraz przyniesie same korzyści. A oto niektóre z nich:

  • wysoka zawartość witaminy E przyczyni się do poprawy krążenia krwi. Dodatkowo przeciwutleniacze takie jak antocyjany uchronią nas od wielu chorób serca.
  • bakłażan jest silnie moczopędny.
  • jego zaletą jest również to, że zawiera mało kalorii i składa się głównie z wody, dlatego, chociażby mały kawałek powinien się znaleźć w diecie każdego z nas.
  • jest bogatym źródłem potasu i sodu – pierwiastków, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i sercowo-naczyniowego.
  • istotne jest, że bakłażan świetnie nadaje się do oczyszczania organizmu i obniża poziom cukru we krwi, dlatego idealnie nadaje się dla diabetyków.
  • pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu jako, że ma zdolności pochłaniania tłuszczów z pokarmów spożywanych razem z nim. Oprócz tego, reguluje pracę jelit i pomaga w usuwaniu nagromadzonych toksyn.
  • bakłażan ma wysoką zawartość cennego dla organizmu błonnika, który zapobiega zaparciom.
  • chroni wątrobę i stymuluje produkcję żółci.
  • znajdziemy w nim magnez i żelazo, dlatego bardzo często świetnie sprawdza się przy walce z anemią i wzmocni układu immunologicznego.

Bakłażan, a utrata wagi!

3#:Woda z baklazana-bakłażan.jpg

W momencie, gdy podejmiesz decyzję o wypróbowaniu działania bakłażanu wraz z cytryną, trzeba wiedzieć, że największe znaczenie ma tutaj woda pochodząca z tego warzywa. Jak ja uzyskać?

1. Czego potrzebujesz?

  • jeden, średniej wielkości bakłażan. Lepszy by był z upraw ekologicznych, w ten sposób mamy gwarancje, że liczba pestycydów jest w nim znikoma
  • niedojrzała, średnia cytryna
  • litr wody
  • szklany słoik

2. Sposób przygotowania?

  • pierwsze, co należy zrobić, to oczyścić bakłażana. Najlepiej użyć odrobiny octu jabłkowego i sody oczyszczonej. W ten sposób pozbędziemy się resztek toksycznych substancji i pestycydów, które mogą znajdować się na jego powierzchni. Na koniec opłukujemy wodą.
  • bakłażana razem ze skórką kroimy w plastry o grubości nie mniej niż pół centymetra.
  • następnie, umieszczamy plastry warzywa w szklanym słoiku i zalewamy je wodą.
  • wyciskamy sok z cytryny i dodajemy go do naczynia z bakłażanem. Mieszamy i umieszczamy w lodówce.
  • słoik z zawartością pozostawiamy w lodówce na całą noc. W ten sposób bakłażan odda swoj sok, a dzięki cytrynie jego właściwości nabiorą jeszcze większego potencjału, a sama cytryna napojowi doda przyjemniejszego smaku.

3. Jak spożywać napój z bakłażana i cytryny?

4#:Odchudzanie-bakłażan.jpg

Preparat powinien być spożywany regularnie w ciągu dnia. Poniżej podany zostanie plan dnia jak najlepiej go stosować:

  • śniadanie – szklanka wody z bakłażana i cytryny, szklanka płatków owsianych, i jabłko.
  • obiad – szklanka wody z bakłażana i cytryny przed posiłkiem. Sałatka ze szpinakiem, orzechami, serem o niskiej zawartości tłuszczu z kawałami ananasa oraz pierś kurczaka pieczona z sokiem z cytryny.
  • podwieczorek – szklanka wody z bakłażana i cytryny.
  • kolacja – szklanka napoju przed jedzeniem. Gotowane karczochy skropione oliwą z oliwek oraz sałatka z pomidorów cherry, papai, orzechów włoskich i zielonej sałaty z dodatkiem oliwy, i odrobiną soku z cytryny.

Jak widać, w tym prostym schemacie przedstawione zostało, jak wypić litr bakłażanowej wody w ciągu dnia. Wypicie go przed posiłkiem, nie tylko w zdrowy sposób zadziała na nasz organizm, ale jako pierwszy w żołądku zapewni lepsze trawienie tłuszczów, a jednocześnie usprawni oczyszczanie organizmu.

Pamiętaj jednak, że nie ma magicznej diety, która bez odrobiny wysiłku spowoduje, że znikną zbędne kilogramy. W związku z tym, zawsze bądź aktywny fizycznie, wykonuj ćwiczenia, jeździj na rowerze lub po prostu spaceruj godzinę dziennie. Na pewno warto wykorzystać te dobroczynne właściwości tego warzywa i przekonać się samemu jak wpływa on na organizm!