Ból gardła: 10 produktów na jego złagodzenie

Marchewki zawierają spore ilości witaminy A, C i K, jak również błonnika ii potasu. Jeśli będziesz je jeść w postaci gotowanej, to świetnie się sprawdzą na ból gardła i jednocześnie przyczynią się do wzmocnienia Twojego układu odpornościowego.
Ból gardła

Ból gardła to wyjątkowo nieprzyjemna dolegliwość, która może Cię dopaść w każdej chwili. Jest to dość typowy objaw infekcji bakteryjnej lub wirusowej, tego samego typu, jak ta wywołująca na przykład przeziębienie, grypę, anginę i mononukleozę.

Ból gardła może również zostać spowodowany paleniem papierosów, oddychaniem przez usta podczas snu, wdychaniem zanieczyszczonego powietrza, a nawet różnego rodzaju reakcjami alergicznymi.

Bez względu na przyczynę, jaka wywołała u Ciebie ból gardła, należy podjąć odpowiednie kroki w celu zwalczenia podstawowej przyczyny tej dolegliwości, czyli infekcji, a także zabezpieczyć przed rozwinięciem się jej w bardziej poważny problem natury zdrowotnej.

I choć jedzenie może być ostatnią rzeczą, o jakiej zapewne pomyślisz uskarżając się na ból gardła, to jednak prawdą jest, że niektóre produkty spożywcze mogą rzeczywiście pomóc przyspieszyć pozbycie się tych przykrych objawów.

W dzisiejszym artykule zamierzamy zaprezentować Ci 10 najlepszych produktów żywnościowych, które z jednej strony zapewnią Twojemu organizmowi odpowiednią dawkę cennych składników odżywczych, których będzie on potrzebował w celu zwalczenia bólu gardła, a z drugiej przyczynią się do złagodzenia odczuwanego dyskomfortu.

Banany są świetnym sposobem na ból gardła

Banany

Banany zawierają cenne składniki odżywcze, takie jak witamina B6, potas i oczywiście witamina C.

Ponieważ są to owoce o miękkiej konsystencji, to łatwo jest je połknąć i nie podrażniają dodatkowo bolącego gardła, a niska kwasowość nie przeszkadza także podczas ich gryzienia i przeżuwania.

Miód i cytryna

Jest to jeden z tych znanych od dziesięcioleci domowych środków, będący bardzo skutecznym rozwiązaniem na wiele dolegliwości, jak między innymi różnego rodzaju infekcje bakteryjne i wirusowe, katary, zapalenie zatok, a także i na ból gardła.

Do jego przygotowania wystarczy wymieszać dwie łyżki soku z cytryny z łyżką miodu. Możesz pić tak uzyskaną mieszaninę lub rozpuścić ją w szklance ciepłej (lecz nie gorącej) wody.

Napar z imbiru lub herbata z miodem

Napar z imbiru

Jednym z najlepszych lekarstw pozwalających złagodzić podrażnienie i ból gardła jest napar z imbiru lub herbata imbirowa z miodem.

Imbir cechuje się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi, które szybko łagodzą ból gardła. Miód jest naturalnym antybiotykiem pomagającym zwalczyć infekcję, a jednocześnie wpływa kojąco na nieprzyjemne objawy towarzyszące tej dolegliwości.

Płatki owsiane

Opisywany w tym miejscu produkt jest miękki i przez to nie drażni Twojego gardła w żaden sposób. Możesz go zatem jeść w połączeniu z miodem lub bananami, co pozwoli w pełni wykorzystać korzystne właściwości płatków owsianych.

Owies zawiera rozpuszczalny błonnik, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu w Twojej krwi, a także cechuje się znaczną ilością białka, dzięki któremu możesz poprawić swoją sprawność fizyczną i uzyskać uczucie sytości trwające aż do następnego posiłku.

Makaron z mąki pełnoziarnistej

Makaron z mąki pełnoziarnistej dostarcza Ci cennych składników odżywczych, takich jak błonnik, żelazo, cynk i witaminy B1, B2, B3 oraz E. Pomoże Ci on złagodzić ból gardła, ponieważ jest łatwy do połknięcia i dodatkowo wpłynie na nie rozgrzewająco jeśli będziesz go jadł z sosem na bazie śmietany o obniżonej zawartości tłuszczu.

Gotowana marchew

Marchewki

Marchew zawiera substancje odżywcze, takie jak witaminy A, C, i K, a także błonnik i potas. Wzmacnia układ odpornościowy i pomaga zwalczać ból gardła, szczególnie w postaci gotowanej.

Jedzenie surowych marchewek może być zbyt trudne przy bolącym gardle i do tego wpłynąć dodatkowo na pogorszenie tej dolegliwości.

Rosół z kury

Ta klasyczna receptura pomaga wzmocnić mechanizmy obronne Twojego organizmu przed infekcjami wirusowymi i dodatkowo łagodzi objawy takie jak ból gardła i katary.

Łagodne właściwości przeciwzapalne, jakimi cechuje się rosół chroni Twoje błony śluzowe przed wniknięciem w nie wirusów. Przepis na dobry rosół obejmuje między innymi dodatki w postaci marchewki, cebuli, selera, rzepy, ziemniaków i czosnku.

Jajecznica z białek jaj kurzych

Jajko jest produktem spożywczym, który jest łatwy do strawienia, zapewnia spore ilości białka i innych ważnych składników. Jajecznica z samych białek może pomóc Ci zwalczyć stan zapalny i ból gardła, powinieneś jednak pamiętać o tym, by nie wykorzystywać do jej przyrządzenia żadnych przypraw, szczególnie pikantnych.

Szałwia

Szałwia

Szałwia cechuje się licznymi właściwościami leczniczymi, które były powszechnie wykorzystywane już od wielu wieków w celu złagodzenia różnych dolegliwości, takich jak na przykład ból gardła. Zawiera ona liczne enzymy, flawonoidy i kwasy fenolowe. Możesz przygotować napar z szałwii lub dodać ją do zupy.

Czosnek i cebula

Zarówno czosnek i cebula zawierają związki siarki, które zwalczają śluz i stymulują wydalanie śluzu z Twoich dróg oddechowych. Są one uważane za dwa z najsilniejszych naturalnych antybiotyków, będących w stanie poradzić sobie zarówno z infekcjami wirusowymi, jak i bakteryjnymi, a także skutecznie złagodzić objawy takie jak ból gardła.