Zwalcz ból żołądka mięta, anyżem i cynamonem

W przypadku refluksu żołądka anyż pomoże w regeneracji błony śluzowej.
Napar z cynamonu

Ból żołądka najczęściej związany jest ze stresem, nerwami i niepokojem związanym z problemami i wyzwaniami dnia codziennego. Oprócz tego, nadużywanie medykamentów i środków zobojętniających również może być przyczyną tej dolegliwości. Zanim zdecydujesz się zatem na samoleczenie naturalnymi metodami, poznaj dokładnie przyczynę problemów.

Codzienne stosowanie środków, które dziś poznasz, pozwoli Ci poprawić samopoczucie i wyeliminować ból żołądka. Dziś w artykule znajdziesz przepis na pyszny napój, który na pewno przypadnie Ci do gustu. 

Ból brzucha — jakie mogą być jego przyczyny?

Bolący brzuch

Stres

Został wspomniany już na początku. Stres to najczęstsza przyczyna bólu żołądka. Wszystkie nasze obawy, niepokoje i zmartwienia odzwierciedlają się właśnie w układzie pokarmowym. Z czasem skutkuje to zgagą, niestrawnością czy biegunką.

Musimy pamiętać, że często żołądek uważany jest za drugi mózg i miejsce, gdzie koncentrują się nasze troski i zmartwienia.

Gazy

W wypadku, gdy ból żołądka spowodowany jest przez gazy i wzdęcia, dyskomfort będzie odczuwany pod koniec dnia. Nieprzyjemne ukłucia notowane będą w miejscach poniżej żeber. Główną przyczyną ich powstawanie jest jedzenie zbyt ciężkich do strawienia pokarmów.

Zbyt szybkie jedzenie

Czasami nie mamy wyboru i nie możemy się przed nim ustrzec. Przerwy w pracy są zbyt krótkie, dlatego nie pozostaje nic innego jak przyzwyczajenie się do jedzenia w pośpiechu, co uniemożliwia prawidłowe przeżuwanie pokarmów.

Żywność, która nie zostanie dobrze rozdrobniona, dociera do żołądka w zbyt dużych kawałkach, a konsekwencją tego jest ból tego narządu i ogólne złe samopoczucie. Czas trawienia w podobnych wypadkach znacznie się wydłuża.

Kwasowość

Refluks żołądka to bardzo częsta przyczyna bólu tego narządu. Przy schorzeniu dochodzi do cofania się kwaśnej treści pokarmowej z żołądka do przełyku.

Ból żołądka, a mięta, anyż i cynamon

Cynamon

Ten napój przygotowany na bazie mięty, anyżu i cynamonu działa jak regenerujący tonik dla żołądka. Złagodzi stany zapalne, wzdęcia i skurcze, a ponadto ukoi nadszarpnięte nerwy związane ze stresem dnia codziennego. Dlaczego właśnie te składniki są tak korzystne?

Mięta na ból żołądka

Natura zawsze podsuwa nam rozwiązanie na wszelkie dolegliwości, z jakimi przyjdzie nam się borykać. Mięta i jej olejki eteryczne są wykorzystywane już od czasów starożytnych w leczeniu wielu schorzeń, począwszy od niestrawności, a skończywszy na bólach głowy.

Przygotowany napar z mięty to najlepszy sposób na korzystanie z jej dobroczynnych właściwości, a oto niektóre z nich:

  • mięta pomaga łagodzić napięcie mięśni brzusznych i błony śluzowej żołądka
  • faworyzuje procesy trawienne
  • łagodzi stany zapalne
  • łagodzi uczucie mdłości i koi skołatane nerwy
  • reguluje krążenie krwi, co odgrywa szczególną rolę przy silnym narażeniu na stres

Cynamon na ból żołądka

  • cynamon ma właściwości przeciwzapalne, które pomagają rozluźnić napięte mięśnie i łagodzą wzdęcia
  • przyprawa ta usprawnia procesy trawienne oraz pomaga w zwalczaniu zgagi i refluksu żołądka. Najlepiej przyjmować filiżankę naparu zaraz po zjedzonym posiłku
  • dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym pomoże w walce z aerofagią

Anyż na ból żołądka

  • anyż to kolejny środek świetnie wpływający na stan układu pokarmowego
  • pomaga zwalczyć wzdęcia i uciążliwe gazy
  • łagodzi skurcze jelita
  • poprawia trawienie
  • łagodzi powstałe stany zapalne
  • ułatwia regenerację błony śluzowej żołądka i jelit w wypadku wystąpienia refluksu

Naturalny napój zwalczający ból żołądka

Lecznicze napary

Składniki:

  • 1 litr wody
  • 1 łyżka oleju z mięty pieprzowej (10g)
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżka nasion anyżu (10g)
  • 1 łyżka miodu (25g)

Sposób przygotowania:

  • wszystkie składniki są łatwo dostępne w sklepach zielarskich lub specjalnych supermarketach ze zdrową żywnością
  • przygotowanie należy rozpocząć od podgrzania wskazanej ilości wody. Doprowadzić do wrzenia i dodać laskę cynamonu, mięty, anyżu i miodu
  • pozostawić do gotowania na 20 minut, a po upływie tego czasu odczekać kolejne 15 minut aż preparat nieco ostygnie
  • całą zawartość przecedzić, a napar umieścić w szklanej butelce, z której należy pić w ciągu całego dnia
  • pierwszą filiżankę należy spożywać przed śniadaniem, a następne po posiłkach. Napój powinien mieć temperaturę pokojową, nie być ani zbyt gorący, ani za zimny