Brokuły – Najlepsze przepisy

Mimo, że zazwyczaj jemy tylko główki brokułów, ich liście i łodygi to także bogate źródło substancji odżywczych, którego nie powinniśmy ignorować.
Brokuły gotowane

Brokuły to znane na całym świecie warzywa o działaniu przeciwzapalnym i całej masie korzyści dla Twojego organizmu. Uważa się, że mają one właściwości przeciwnowotworowe, neutralizują także kwasowość w ciele, co poprawia jego wydolność.

Brokuły to niezwykłe warzywa – doskonałe źródło substancji odżywczych, witamin C i E, beta-karotenu, flawonoidów, związków siarki, błonnika czy luteiny.

Co więcej, brokuł to warzywo niskokaloryczne, doskonałe jeśli chcesz zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Chcesz dowiedzieć się, jak najlepiej wykorzystać je w kuchni? Przeczytaj ten artykuł.

Którą część brokuła należy jeść?

Najczęściej jemy tylko główki brokuła, wyrzucając łodygi i liście do śmieci. Części te to jednak równie bogate źródło substancji odżywczych, których nie powinniśmy ignorować. Jak się okazuje, łodygi brokułów zawierają nawet więcej błonnika niż ich główki.

Co więcej, liście to z kolei potężna dawka beta-karotenu, większa nawet niż w pozostałych dwóch częściach tego warzywa.

Jak jeść łodygi?

Łodygi brokuła są lekko słodkawe, ale naprawdę pyszne. Możesz obrać je ze skóry i pokroić, a następnie ugotować. Łodygi należy gotować jednak wcześniej niż główki, gdyż potrzebują one zazwyczaj więcej czasu.

Przekrojone brokuły

Jak wykorzystać liście?

Liście brokułów także możemy wykorzystać w kuchni, gdyż ta część warzywa jest równie bogata w substancje odżywcze i witaminy.

Zawierają duże ilości beta-karotenu, ważnego przeciwutleniacza, który zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór piersi czy degeneracji plamki żółtej związanej z wiekiem.

Liście to także źródło witaminy A, która wzmacnia układ odpornościowy i pozytywnie wpływa na wzrok. Co więcej, już 30 gramowa porcja brokułów zaspokaja 44% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Liście można jeść tak samo jak główki czy łodygi, warto jednak wypróbować je również duszone, pieczone czy przysmażane.

Świeże brokuły

Jak najlepiej gotować brokuły?

Nie wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, że liczy się nie tylko to, co jemy, ale i sposób, w jaki przygotowujemy różne potrawy. To, jak gotujemy może wpływać bowiem na wartość odżywczą danych produktów. Jeśli chodzi o brokuły, warto wiedzieć, jak gotować je prawidłowo, by w pełni skorzystać z ich właściwości zdrowotnych.

Jak przygotować brokuły?

Brokuły możesz gotować na parze same lub z innymi warzywami. Najlepiej jest wykorzystać specjalny pojemnik do gotowania na parze, w którym przygotujesz brokuły w około 15 minut.

Co podawać z brokułami?

Jedną z głównych zalet brokuł jest fakt, że doskonale komponują się z innymi produktami o bardzo różnych smakach. Doskonałe połączenie to brokuły i produkty bogate w witaminę B, takie jak pomidory czy szpinak. Możesz także wykorzystać oliwę z oliwek i sok z cytryny.

Przepyszna i zdrowa sałatka brokułowa

 

Sałatka brokułowa

Brokuły to doskonała baza do przygotowania smacznej i zdrowej sałatki. Wypróbuj nasz przepis, który może być podstawą zbilansowanego jadłospisu.

Składniki

  • kilogram brokułów
  • 2 pomidory
  • 1 zielona papryka
  • 1/2 cebuli
  • 150 gramów krewetek
  • oliwa z oliwek
  • odrobina soli
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania

  • Umyj i rozdziel łodygi brokułów. Ugotuj je w osolonej wodzie, a gdy będą gotowe, odcedź  i umieść w misce.
  • Pokrój pomidory na kawałki, paprykę w plastry, a cebulę w pióra. Wymieszaj wszystko z krewetkami i dodaj do miski z brokułami.
  • Sałatkę podawaj na zimno.

Smacznego!