Zawalcz z tłuszczykiem na brzuchu

1#:Produkty pomocne w walce z tluszczem na brzuchu.jpg

Nieubłaganie, wielkimi krokami zbliża się okres wakacyjny, a wraz z nim konieczność schowania do szafy grubych swetrów, które przez długa zimę ukrywały niedoskonałości naszej figury. Tak czy inaczej, powinno nas to uświadomić w tym, że z diety i zdrowego odżywiania nie powinniśmy rezygnować w okresie zimowym, i szczególnie wtedy walczyć z tłuszczem gromadzącym się na naszym brzuchu. Jakie produkty pomogą nam zlikwidować problem nadmiernej tkanki tłuszczowej na brzuchu, dowiesz się z poniższego artykule.

Produkty wspomagające w redukcji tłuszczu na brzuchu

Gdy słyszymy słowo dieta, na myśl od razu nasuwa się obraz godzinnych głodówek, niesmaczne dania i restrykcyjne zasady, które dadzą znikome rezultaty.

Mylisz się! To wcale nie musi tak wyglądać. Jeżeli jesz rozsądnie przez cały rok i uważasz na, to, co kładziesz na talerz, efekty jakie przyjdą wraz z porą letnią, mile Cię zaskoczą. Zdrowe jedzenie wcale nie oznacza cierpienia, a wręcz przeciwnie – również może dostarczyć wiele przyjemności i smakowych uniesień. Oto niektóre produkty, który powinny znaleźć się w zdrowej zrównoważonej diecie:

  • jogurt grecki – niezastąpiony produkt dla osób chcących zredukować tłuszcz na brzuchu. W związku, z tym że zawiera dwa razy więcej białka niż zwykły jogurt, organizm musi wykonać podwójny wysiłek, by go strawić, uruchamiając przy tym procesy spalania tłuszczów. Jego inną zaletą jest ograniczenie utraty masy mięśniowej przy jednoczesnej utracie zbędnych kilogramów.
  • 2#:Jogurt grecki-brzuchu.jpgKomosa ryżowa – pomaga w walce z pozbyciem się nadmiaru kilogramów szczególnie na brzuchu. Oprócz znacznych ilości białka wraz z filiżanką tych drobnych ziarenek dostarczamy nawet do 5 g błonnika. Dodatkowo jest bogatym źródłem żelaza, selenu, cynku, witaminy E i przeciwutleniaczy. Może być podawana z warzywami, chudym mięsem czy orzechami
  • cynamon – chętnie używany do kaw i deserów jednak mało kto wie, że ma właściwości zmniejszające apetyt. Przeprowadzone nad jego działaniem badania wykazały, że dodanie do potrawy szczypty cynamonu 20-krotonie przyspiesza procesy metaboliczne cukru i zmniejsza jego poziom we krwi
  • papryczka chilli – pieprz cayenne i czerwona papryka są idealne, gdy chcemy stracić na wadze. Zawdzięczają to wysokim stężeniom witaminy C, wyższym nawet niż w cytrynie czy pomarańczy. Ponadto zawiera przeciwutleniacze i przyspiesza metabolizm tłuszczów. Oprócz tego posiada bardzo istotna substancję – kapsaicynę, która wspomaga likwidację komórek tłuszczowych i eliminuje te jeszcze niedojrzałe
  • zielona herbata – jedna z korzystnych właściwości tego produktu jest jej skuteczność w regulacji prawidłowej masy ciała, nawet jeżeli dieta, która utrzymujemy, jest bogata w tłuszcze. Napar jest tej rośliny, pity regularnie, każdego dnia zmniejsza proces gromadzenia tłuszczów z pożywienia, a z drugiej strony stymuluje jego spalanie, w szczególności tego, który akumuluje się na brzuchu
  • grejpfrut – owoc ten zawiera bardzo mało węglowodanów i prawie w 90%-ach składa się z wody. Dzięki kwasowi cytrynowemu zawdzięcza swoje właściwości odchudzające. Najlepiej spożywać go na śniadanie, na czczo. Przyjmowany w ten sposób zalecany jest również osobom z anemią. Dodatkowo reguluje poziom cholesterolu, pomaga w leczeniu przeziębień i grypy
  • arbuz – podobnie jak grejpfrut w większości składa się z wody. Jest bardzo sycący, dlatego po zjedzeniu go zapobiega niepotrzebnemu, późniejszemu objadaniu się. Oprócz tego jest odżywczy i niskokaloryczny. Ciesz się nim w upalne letnie dni i jedz go nie tylko na deser, ale również między posiłkami.
  • gruszka i jabłko – oprócz tego, że są bogate w wodę, posiadają pektyny – substancje ułatwiające detoksykację organizmu i obniżające poziom złego cholesterolu. Gruszka dostarczy nam wapnia, potasu i żelaza oraz niewielkie ilości sodu. Jabłko, natomiast jest silnie moczopędne i dostarcza błonnika.
  • winogrona i rodzynki – oczyszczające produkty świetnie sprawdzające się jako przekąska dla osób będących na diecie. Dodatkowo wraz z nimi dostarczymy witaminy B i potasu
  • surowe warzywa – szczególnie seler, marchewka, por czy pomidor zaspokajają głód, gaszą pragnienie, a przy tym są niskokaloryczne. Staraj się spożywać przynajmniej jedno surowe warzywo dziennie i dostarczaj w ten sposób błonnika, witamin i minerałów, przeciwutleniaczy, których często zostają pozbawione podczas procesu gotowania.
  • zielona kawa – ekstrakt z zielonej kawy modyfikuje procesy metaboliczne i spowalnia gromadzenie się tłuszczow.
  • jajka – jedząc na śniadanie dwa jajka, możemy stracić kilka kilogramów. Są bardzo sycące, co ułatwia wytrzymanie do drugiego śniadania bez podjadania w międzyczasie.
  • owsianka – bogata w złożone węglowodany, białka i błonnik, a z drugiej strony dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych, potasu, wapnia, magnezu, i fosforu czyli wszystko, co niezbędne do prawidłowej pracy mięśni.
  • cale ziarna zbóż – dostarczają błonnika, cynku. witaminy E, magnezu i witaminy B6. Składniki te zapobiegają rozwojowi chorób, a jednocześnie gromadzeniu się tkanki tłuszczowej na brzuchu dlatego spożywaj pełnoziarniste pieczywo, makaron itd.