Buraki na oczyszczenie krwi i wątroby

Buraki są bogate w witaminę A, B i C oraz błonnik , które pomagają w kontroli poziomu cukru we krwi i cholesterolu oraz regulują prace jelit.
Buraki na oczyszczenie

Buraki to nie tylko warzywo w atrakcyjnym, apetycznym żywym kolorze purpury. W ich wnętrzu kryje się niezliczona ilość przeciwutleniaczy i są one prawdziwym koncentratem witamin tak niezbędnych naszemu ciału. Każdy z nas powinien uwzględnić to warzywo w swojej codziennej diecie.

Buraki są bogate w błonnik, białko i wodę, są bardzo energetyczne, a oprócz tego mogą wspomóc leczenie wielu chorób szczególnie tych związanych z nieprawidłowym funkcjonowaniem wątroby. Dziś w artykule dowiesz się jak najlepiej skorzystać z dobrodziejstw, jakie oferuje ta roślina.

Buraki wielkim sojusznikiem wątroby

Jesteś miłośnikiem buraków? Ich orzeźwiający smak zdecydowanie trafia do Twoich kubków smakowych? Lubisz jeść je zarówno na surowo, jak i gotowane z odrobiną oleju i soli? To fantastycznie, spożywaj ich jak najwięcej!

Buraki są łatwo dostępnym warzywem, które znajdziemy na każdym warzywnym targu.

Jeżeli należysz do tych osób, które mają problemy z wątrobą, tym bardziej powinieneś sięgać po buraki. Doskonale nadaje się do leczenia stanów zapalnych tego narządu. Ani się obejrzysz, a burak stanie się największym przysmakiem Twojej diety!

Oto niektóre z jego zalet:

1. Naturalna bomba antyoksydacyjna

Buraki są bogate w beta-karoten, flawonoidy, karotenoidy i są silnymi przeciwutleniaczami, które to właśnie nadają mu tak charakterystyczny, intensywny kolor.

Powszechnie wiadomo, że wszystkie produkty bogate w antyoksydanty świetnie sprawdzają się przy oczyszczaniu wątroby szczególnie w przypadku osób, które cierpią na jej stłuszczenie.

W 2012 roku na dużą skalę przeprowadzone zostały interesujące badania kliniczne.

Buraki i wątroba

Wyniki zostały opublikowane w New England Jurnal of Medicine, i potwierdziły one, że u pacjentów ze stłuszczeniem wątroby, którzy przyjmowali regularnie dawki antyoksydantów, doszło do znacznej redukcji tłuszczów w wątrobie, stan zapalny został zredukowany, a ogólny stan organizmu znacznie się poprawił.

Zasługi te przypisano szczególnie jednemu rodzajowi przeciwutleniaczy zwanych betalainami, które jednocześnie zapobiegają przedwczesnemu procesowi starzenia. Należy do nich między innymi betanina zwana inaczej czerwienią buraczaną.

To świadczy o tym, że burak jest jednym z warzyw, w którym znajdziemy najwięcej antyoksydantów.

2. Buraki na aktywację metabolizmu i eliminację tłuszczów

Wątroba

Dzięki burakom również można skutecznie stracić kilka zbędnych kilogramów. Wszystko dzięki temu, że jest to bardzo energetyczny, bogaty w błonnik i zarazem sycący produkt.

Jeżeli pokusimy się o przygotowanie soku z buraków i będziemy spożywać go przed obiadem, dostarczymy organizmowi niezbędnych składników, zaspokoimy głód i zapobiegniemy późniejszemu podjadaniu.

Oprócz tego buraki mogą być pomocne w następujących aspektach:

  • dzięki dużej zawartości błonnika skutecznie oczyszczają organizm z nagromadzonych zbędnych i toksycznych substancji. Buraki pomagają zwalczyć retencję płynów, poprawiają pracę jelit i zapobiegają powstawaniu zaparć.
  • wszystko to wspomaga funkcjonowanie wątroby i zapobiegnie gromadzeniu się tkanki tłuszczowej w komórkach wątrobowych
  • buraki równie skutecznie uaktywniają nasz metabolizm, a to dzięki stymulacji pracy jelit i wątroby
  • inną ich zaletą jest optymalizacja działania układu chłonnego, co usprawnia eliminacje toksyn z organizmu

Warto pamiętać o tym, że stłuszczenie wątroby może być odwracalne. Wystarczy wprowadzić dietę ubogą w tłuszcze, a bogatą w minerały i witaminy ze świeżych owoców i warzyw.

3. Buraki na oczyszczanie krwi i ochronę naszego serca

Roślina ta była często stosowana w dawnych czasach na wzmocnienie krwi i pracy serca. Przyjmowana była w stanach osłabienia organizmu i podczas rekonwalescencji. Wszystko dzięki tym kilku zaletom:

  • buraki są bogate w potas – pierwiastek, który jest niezbędny do regulacji naszego ciśnienia krwi
  • zmniejszają poziom złego cholesterolu we krwi
  • są bogatym źródłem żelaza, magnezu, fosforu, kwasu foliowego oraz witaminy A, C i B
  • są prawdziwym skarbem składników odżywczych, które wzmacniają krew, a także usuwają z niej szkodliwe elementy

Jak najlepiej przyjmować buraki i czerpać z nich korzyści?

Sok z buraka

Jeżeli chcesz jak najlepiej wykorzystać właściwości tej rośliny, uzdrowić swoją wątrobę i wzmocnić krew, najlepiej spożywaj je na surowo. Można dodawać cienkie plasterki do sałatek i łączyć je z surową tartą marchewką.

Skropić kilkoma kroplami oliwy z oliwek oraz cytryny i masz gotową receptę na zdrowie.

Leczniczy sok na wątrobę

Składniki:

  • 1 szklanka wody (200ml)
  • 1 średniej wielkości burak
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 1 jabłko

Sposób przygotowania i zastosowanie:

Przygotowanie zaczynamy od umycia wszystkich składników, a następnie wszystkie drobno kroimy. Produkty powinny być surowe, w taki sposób organizm będzie mógł czerpać z nich większe korzyści.

Pokrojonego buraka, marchewkę i jabłko należy umieścić w blenderze i mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Do mieszanki dodać szklankę wody, dzięki czemu napój będzie łatwiejszy do spożycia. Można umieścić w nim kilka kostek lodu, co zamieni mieszankę w orzeźwiający, pyszny koktajl.

Kiedy najlepiej go spożywać?

Pół godziny przed głównym posiłkiem dnia. Wystarczy pić jedną filiżankę soku codziennie przez pięć dni, by skutecznie oczyścić wątrobę. Następnie należy zastosować 10 dni przerwy, po czym można zacząć od nowa. Pozwoli Ci to dodatkowo odżywić organizm.

Spróbuj, a na pewno nie pożałujesz!