Chcesz mieć białe zęby? Uwaga na te produkty!

Chociaż duża większość żywności jaką spożywamy jest ciemnego koloru, tak jak jagody lub buraki, które są bardzo korzystne dla naszego zdrowia, wskazane jest, aby przepłukać usta po ich zjedzeniu, aby zapobiegać przebarwieniom zębów.
1#:Chcesz-mieć-białe-zęby-uwaga-na-te-produkty.jpg

Białe zęby są synonimem młodości. To normalne, że starzejąc się, nasze zęby tracą ten naturalny, biały odcień. Musimy jednak pamiętać, że niektóre produkty spożywcze powodują, że nasze zęby żółkną dużo szybciej. Niektóre substancje wywołują plamy i niszczą szkliwo.
Szkliwo naszych zębów nadaje im ten charakterystyczny biały kolor. Pod nim znajduje się zębina, która ma żółty odcień. Jeżeli Twoje zęby mają żółtawy kolor ze względu na uszkodzone szkliwo, koniecznie idź do dentysty. Natomiast, jeżeli szkliwo jest nienaruszone, a mimo tego zęby straciły swój śnieżny odcień, najprawdobodobniej są to plamy pozostawione przez niektóre produkty spożywcze. Najwyższa pora ograniczyć ich spożycie. Wiesz o które produkty chodzi?

Zadbaj o biały zęby unikając tych produktów

Czarna kawa

To właśnie ona – ze względu na swój charakterystyczny, ciemny kolor – pozostawia po sobie najwięcej żółtych plam. To dlatego, że zewnętrzna warstwa zębów jest porowata i łatwo absorbuje tego typu produkty i ich kolor.

Herbata

2#Zęby.jpg

Wielu osobom wydaje się, że herbata nie zostawia tylu plam co kawa. Nic bardziej mylnego. Niektóre rodzaje herbaty mogą przebarwić zęby nawet bardziej niż kawa. Herbata zawiera substancje zwane taninami, odpowiedzialnymi za plamy na zębach. Biorąc pod uwagę, że większość herbat ma wspaniałe właściwości dla naszego organizmu, nie warto z nich rezygnować. W tym przypadku, najlepiej jest wybrać te herbaty o jaśniejszym odcieniu, albo pić je z odrobiną mleka.

Sos sojowy

Wszystkie ciemne sosy, takie jak na przykład sos sojowy, używane jako dodatek do potraw, również prowokują ten żółtawy odcień. Dodają naszym daniom niepowtarzalnego smaku, ale najlepiej jest używać ich tylko od czasu do czasu. Reguła mówi, że jeżeli jakiś produkt zostawia plamę na ubraniach albo na dywanie, zostawi ją również na naszych zębach.

Sos pomidorowy

3#:Zęby.jpg

Wszyscy uwielbiamy spaghetti z sosem pomidorowym i inne potrawy, które źle wpływają na nasze zęby. Są szkodliwe dlatego, że zawierają duże ilości kwasów, które atakują szkliwo. Niektórzy polecają, jako sztuczkę, zjadać najpierw odrobinę szpinaku albo brokułów, a dopiero potem danie główne.

Jagody

Jagody są jednym z najlepszych produktów spożywczych ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów. Jednakże, ze względu na ich ciemnoniebieski odcień, plamy, które po sobie zostawiają, są niezwykle trudne do usunięcia. Dlatego też polecamy przepłukać usta zaraz po ich zjedzeniu. Możesz też wyszczotkować zęby odrobiną sody oczyszczonej i cytryny. W ten sposób ochronisz zęby przed żółtawym odcieniem.

Buraki

4#:Zęby.jpg

Wszyscy wiemy jak intensywny kolor posiadają buraki. Plamią nasze zęby zwłaszcza spożywane w formie soków. Niewątpliwie jednak, są bardzo zalecane ze względu na witaminy i minerały w nich zawarte. Najlepiej jest, zaraz po spożyciu buraków, dokładnie umyć zęby. W ten sposób zachowają swój biały odcień.

Curry

Czerwony i żółty odcień curry w proszku również sprawia, że nasze zęby żółkną. Żadna z nas nie zamierza jednak rezygnować z jego zdrowotnych dobrodziejstw. Żeby zwalczyć jego negatywny wpływ na zęby, polecamy dokładnie przepłukać jamę ustną zaraz po jedzeniu.

Czerwone wino

Czerwone wino zawiera antyoksydanty i inne substancje takie jak, na przykład, resweratrol, które są bardzo korzystne dla sprawności naszego serca oraz unikają przedwczesnego starzenia się i chorób nowotworowych. Z kolei nie działa tak wspaniale na Twoje zęby. Ze względu na jego ciemny kolor, pozostawia wiele przebarwień.

Pamiętaj!

W którymkolwiek z powyższych przypadków możesz zapobiec żółtym zębom przepłukując usta zaraz po jedzeniu. Pamiętaj jednak, że niektóre produkty spożywcze, zwłaszcza te kwaśne, osłabiają szkliwo nawet przez 30 minut po ich spożyciu. Wtedy musisz odczekać te pół godziny zanim przepłukasz jamę ustną lub wyszczotkujesz zęby.

Jak naturalnie wybielić żółte zęby

Jeżeli Twoje zęby straciły swoją naturalną biel za sprawą produktów spożywczych, o których dzisiaj mówimy, nie przejmuj się! Wcale nie musisz wydawać ogromnej ilości pieniędzy na profesjonalne wybielanie. Jest wiele domowych sposobów na białe zęby. Należą do nich:

Ocet cydrowy

Ocet cydrowy (jabłkowy) jest bardzo efektywny przy wybielaniu zębów. Ważne tylko, żeby używać go ostrożnie, bo jest produktem kwaśnym i może uszkodzić szkliwo. Najlepiej jest rozcieńczyć dwie łyżki octu jabłkowego w szklance wody i dokładnie wypłukać nim zęby przed wieczornym szczotkowaniem.

Jabłko, seler i kalafior

Jabłka działają jak potężne detergenty do czyszczenia zębów i pomagają odzyskać naturalną biel. Podobnie jak seler i kalafior. Należy dość często trzeć nimi o zęby, a pozbędziemy się żółtego odcienia.

Woda utleniona

Woda utleniona, znana również jako nadtlenek wodoru, jest bardzo potężnym, naturalnym wybielaczem. Możesz go używać do płukania jamy ustnej i w ten sposób wykorzystać 100% jego właściwości. Płucz usta przez 30 sekund, a potem zwyczajnie umyj zęby. Możesz też wymieszać wodę utlenioną z sodą oczyszczoną i stworzyć swój własny wybielacz. Wybielisz zęby w krótkim czasie, a przy okazji pozbędziesz się wszelkich bakterii jamy ustnej.

Truskawki

5#:Zęby.jpg

Truskawki wywołują skuteczny efekt wybielający, ale muszą być nakładane bezpośrednio na zęby. Jeżeli szukasz sprawdzonego i ekonomicznego sposobu na wybielanie, gorąco Ci je polecamy. Za pomocą blendera zmiel 6 truskawek i – korzystając z miękkiej szczoteczki – nałóż na zęby. Zostaw na kilka minut, a potem przepłucz wodą z sodą oczyszczoną.

Cytryna i sól

Sok z cytryny od zawsze był wykorzystywany ze względu na jego właściwości wybielające skórę i zęby. W tym przypadku mieszamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny z małą łyżeczką soli. W ten sposób dogłębnie wyczyścimy szkliwo i przyspieszymy proces wybielania. Proces ten należy wykonywać ostrożnie i dokładnie. Tylko wtedy osiągniemy oczekiwane rezultaty.

Skórka pomarańczy i liść laurowy

Ten sposób jest jednym z najmniej znanych, ale Ci, którzy go wypróbowali zapewniają, że działa doskonale. Musimy zmielić skórkę pomarańczy razem z liśćmi laurowymi i tak przygotowaną pastę nakładać na zęby. Pozostawiamy na kilka minut i płuczemy usta.

Soda oczyszczona

Soda oczyszczona jest jednym z najsławniejszych i najbardziej efektywnych sposobów na białe zęby. Nawet niektóre pasty do zębów mają ją w swoim składzie dla zapewnienia lepszych rezultatów. W domu możesz korzystać z sody, nakładając ją na zęby przy pomocy szczoteczki.

Napar z szałwii

Napar z szałwii jest używany przede wszystkim w kulturach wschodnich, ze względu na jego właściwości zdrowotne i jako naturalny sposób na białe zęby. Przygotowuje się napar, który następnie jest używany jako płyn do codziennego płukania jamy ustnej. Innym sposobem jest wycieranie zębów i dziąseł świeżymi liśćmi szałwii.

Skórka od banana

Wiele osób wyrzuca skórkę od banana, nie wiedząc, że jest jednym z najlepszych sposobów na białe zęby. Jeżeli pragniesz cieszyć się białym, perfekcyjnym uśmiechem, pokrój skórkę od banana na mniejsze kawałki i ocieraj nią zęby. Odczekaj 5 minut i wypłucz.

Bardzo ważne!

Wszystkie te domowe sposoby na naturalne wybielanie zębów są bardzo skuteczne, ale rezultaty nie są natychmiastowe. Najlepiej jest wybrać jeden z wyżej opisanych sposobów, ten najbardziej dla nas odpowiedni, i powtarzać go regularnie. Z czasem uzyskamy oczekiwany efekt.