Chrząstka- jak zapobiegać jej bólom?

Nadwaga jest zazwyczaj jednym z najpowszechniejszych powodów uszkodzenia tkanki chrzęstnej. Dlatego też, powinniśmy starać się utrzymać zawsze prawidłową wagę oraz regularnie uprawiać sport, aby zapobiec niepotrzebnym urazom.

Tkanka chrzęstna nazywana też chrząstką jest elastyczną tkanką, której macierz utrzymuje komórki chrzęstne zwane chondrocytami. Komórki te są niezwykle istotne w naszym codziennym życiu i w wielu przypadkach mogą nam dokuczać i sprawiać ból. Zapoznaj się z treścią tego artykułu, aby wiedzieć jak zapobiegać i leczyć bóle związane z chrząstką.

Chrząstka – Co warto o niej wiedzieć?

Chrząstki służą amortyzacji uderzeń lub podskoków przy spacerowaniu i bieganiu, zapobiegają również uszkodzeniu stawów, które dokonuje się przez tarcie. Są więc pewnego rodzaju strukturą podtrzymującą, która daje nam możliwość ruchu. W ciele ludzkim występują trzy różne rodzaje chrząstek:

  • Chrząstka szklista (cartilago hyalina): składa się z włókien kolagenu i to chrząstka, której jest najwięcej w organizmie. Znajduje się w krtani, oskrzelach, żebrach, tchawicy i powierzchniach stawowych kości. Odżywia ją płyn maziowy i charakteryzuje się małą ilością włókien.
  • Chrząstka włóknista (cartilago fibrosa):posiada również kolagen, ale jest on grubszy niż w przypadku chrząstki szklistej. Jest obecna w krążkach międzykręgowych, elementach spojenia łonowego, łąkotki oraz więzadłach i ścięgnach.

2# chrząstka.jpg

  • Chrząstka sprężysta (cartilago elastica): zawiera głównie włókna elastyczne i znajduje się w nagłośni, krtani, zewnętrznej części ucha, trąbce słuchowej i przewodzie słuchowym zewnętrznym. Jest koloru żółtawego i tworzy małżowinę uszną.

Chrząstka- jak uniknąć jej urazów?

Główną konsekwencją uszkodzenia chrząstki jest zazwyczaj choroba zwyrodnieniowa stawów, zwana również osteoartrozą. Polega ona na redukcji lub zanikaniu chrząstki odpowiedzialnej za amortyzację i ochronę krańcowych powierzchni kości. W większości przypadków, najczęstszymi pacjentami z problemami chrząstek są dorosłe kobiety.

Poniżej podajemy kilka rad, które pozwolą ci uniknąć uszkodzenia tkanki chrzęstnej.

  • Uprawiaj sport lub wykonuj ćwiczenia okresowo,żeby uniknąć zwyrodnienia stawów. Pamiętaj przy tym zawsze, by wziąć pod uwagę czynniki takie jak twój wiek, twoją sprawność fizyczną lub inne indywidualne cechy.
  • Używaj odpowiedniego ekwipunku sportowego i obuwia, które zamortyzuje obciążenie stawów.
  • Skonsultuj się z lekarzem, w razie pojawienia się obrzęku lub bólu, aby sprawdzić czy nie chodzi o poważne uszkodzenie chrząstki lub zapalenie błony maziowej.

3# chrząstka.jpg

  • Unikaj nadwagi i otyłości, ponieważ są to bezpośrednie przyczyny uszkodzenia chrząstki. To kolejny powód dla którego tak ważne jest prowadzenie zdrowego trybu życia i zrównoważonej diety.
  • Unikaj ruchów, które prowokują ból i ograniczać użycia stawów dotkniętych kontuzjom.
  • Uprawiaj sport tylko wtedy, kiedy nie wdało się żadne zapalenie.

Chrząstka – Jak dochodzi do jej uszkodzenia?

Uszkodzenia chrząstki powoduje ból i obrzęk oraz utrudnia nie tylko poruszanie się, ale również nawet utrzymanie się w pozycji pionowej. Spowodowane jest to wzajemnym tarciem kości. Objawy pierwszych etapów uszkodzenia chrząstki są następujące:

  • Struktura chrząstki powoli traci  swoją siłę i staje się skłonniejsza do urazów i uszkodzeń na skutek uderzeń lub za dużego obciążenia.
  • Ulega zapaleniu maź stawowa a z nią nawierzchnia stawów,  Zapalenie to powoduje powstawanie związku chemicznego zwanego cytozyną.
  • Z powodu ścierania się chrząstki, kości zostają narażone, a staw powoli zaczyna tracić swoją naturalną formę, co powoduje ostrogi kostne.
  • Przy stawach i  kościach tworzą się 5#chrząstka.jpg

    Cytrusy także mogą pomóc przy budowie i wzmacnianiu chrząstki obecnej w kolanach. Jest to możliwe dzięki dużej zawartości witaminy C, potrzebnej do wykonania przez ciało syntezy kolagenu, który znajduje się w ścięgnach, chrząstkach i wiązadłach. Niedostatek kolagenu może powodować zapalenia, bóle jak również zwyrodnienie stawów lub dnę moczanową w przypadku, kiedy brakowi kolagenu towarzyszy nadmierna produkcja kwasu moczowego. Dlatego też tak ważne jest codzienne spożywanie zarówno pomarańczy, winogron, mandarynek, grejpfrutów, cytryn, jaki i  pomidorów, cebuli, papryki czy jeżyn.

    Również bakalie są doskonałą opcją dla pacjentów cierpiących na problemy z chrząstką. Tak więc nie zastanawiaj się długo i każdego dnia sięgnij po orzechy włoskie i orzeszki ziemne, aby dostarczyć twojemu organizmowi odpowiednią dawkę  witaminy E. Poza tym spróbuj ograniczyć spożywanie cukru i mąki oczyszczonej (białego chleb, mąki i ryżu).
    7#chrząstka.jpg