Ciśnienie tętnicze pod kontrolą – 8 produktów

Oprócz jej wielu innych właściwości, cytryna pomaga zmniejszyć ciśnienie tętnicze, ponieważ rozszerza i uelastycznia naczynia krwionośne.
Czosnek kontroluje ciśnienie tętnicze

Podwyższone ciśnienie tętnicze, zwane też nadciśnieniem, jest – ostatnimi laty – bardzo często spotykaną dolegliwością. Żeby można było stwierdzić, że dana osoba ma wysokie ciśnienie tętnicze, musi ono przewyższać poziom 140/90.

Wśród przyczyn tej choroby możemy wyróżnić: otyłość, czynniki genetyczne, nadmierne spożycie alkoholu i soli, brak aktywności fizycznej, zażywanie pigułek antykoncepcyjnych, dolegliwości nerkowe i wiele innych.

To bardzo istotne, żeby skonsultować nadciśnienie tętnicze z lekarzem, ponieważ – nieleczone – może przeistoczyć się w bardzo niebezpieczne przypadłości, takie jak atak serca, udar mózgu czy niewydolność nerek.

Istnieją domowe sposoby, dzięki którym możemy kontrolować ciśnienie tętnicze i w ten sposób zmniejszyć ryzyko powikłań. Oczywiście, mowa o naturalnej formie leczenia, która w żadnym przypadku nie powinna zastępować terapii przepisanej przez lekarza specjalistę.

Banany na podwyższone ciśnienie tętnicze

Pokrojone banany

Osoby z nadciśnieniem powinny zjadać, co najmniej, jednego banana dziennie. Są one doskonałym źródłem potasu, który odgrywa kluczową rolę. Według badań przeprowadzonych w Indiach, spożywanie dwóch bananów dziennie może obniżyć ciśnienie tętnicze nawet o 10%.

Seler

Seler jest świetnym diuretykiem i działa oczyszczająco, pomagając wyeliminować substancje toksyczne z naszego organizmu. Oprócz tego, pomaga zwalczyć nadciśnienie. Pamiętaj, że zachowuje swoje właściwości tylko w postaci surowej. Dodawaj go do soków i sałatek.

Cytryna

Świeża cytryna

Regularne spożycie cytryny jest zawsze idealnym pomysłem. Cytryna rozszerza naczynia krwionośne, sprawia, że są one bardziej rozciągliwe, a co za tym idzie, redukuje nadciśnienie. Polecamy wypijać każdego ranka szklankę letniej wody z dodatkiem soku z cytryny. Najlepiej na czczo i bez cukru.

Czosnek

Kolejnym świetnym produktem kontrolującym ciśnienie tętnicze jest czosnek. Przede wszystkim dlatego, że obniża on poziom cholesterolu we krwi i poprawia pracę układu krążenia. Najlepiej zjadać go na surowo, bo tylko wtedy zachowuje wszystkie właściwości.

Możesz też kupić wyciąg z czosnku (w płynie lub w kapsułkach).

Sok z cebuli

Surowa cebula

Cebula, podobnie jak czosnek, posiada niesamowite właściwości, jeżeli chodzi o układ krwionośny i zdrowie naszego serca. Poprawia krążenie krwi, redukuje cholesterol i pomaga kontrolować ciśnienie tętnicze.

Zaleca się wypijanie soku z połowy surowej cebuli z dodatkiem miodu. Codziennie.

Woda kokosowa

Osoby z nadciśnieniem powinny być zawsze odpowiednio nawodnione (minimalnie 8 szklanek wody dziennie). Jako alternatywę polecamy wodę kokosową – jest nie tylko niezwykle odżywcza, ale pomaga też skutecznie zwalczyć nadciśnienie.

Pestki z arbuza

Arbuz z pestkami

Na pewno większość z Was wyrzuca pestki arbuza. Nic bardziej mylnego. Pestki arbuza posiadają one unikalne właściwości regulujące ciśnienie tętnicze i wspomagające pracę nerek. Mało tego! Skutecznie zwalczają też bóle stawów.

Wystarczy wrzucić zmiażdżone pestki do szklanki wrzącej wody i odstawić na godzinę. Pijamy 4 łyżki stołowe, kilka razy dziennie.

Miód

Naturalny miód pszczeli działa kojąco na naczynia krwionośne. Wystarczy jedna lub dwie łyżki stołowe dziennie. Możesz też wymieszać miód z jedną łyżeczką wyciągu z imbiru i dwiema łyżeczkami kminku w proszku. Rezultaty gwarantowane!