Cukier – Paliwo dla komórek nowotworowych

Komórki nowotworowe potrzebują więcej cukrów niż jakiekolwiek inne komórki w ciele. Kiedy już pojawią się w Twoim organizmie ich rozwój zależy od dostarczanej im dawki glukozy.
Rafinowany cukier

Cukier to jeden z elementów, bez którego nie wyobrażamy sobie swojej codziennej diety. Czy zastanawiałaś się jednak kiedyś, że może być on jednym z produktów zwiększającym ryzyko zachorowania na chorobę nowotworową?

Przez kilka dekad badacze skupiali się na poznaniu relacji pomiędzy odżywianiem a rozwojem komórek nowotworowych. Jak się okazało niektóre produkty mogą znacznie zwiększać ryzyko zachorowania na raka.

Do produktów, które w szczególny sposób mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworów został zaliczony również rafinowany cukier. Jest to produkt obecny w niemal każdym domu na całym świecie, gdyż ludzie uwielbiają jego słodki smak. Często nie jesteśmy jednak świadomi ryzyka jakie wiąże się z jego spożywaniem.

Cukier – produkt rakotwórczy

Badacze z Uniwersytetu w San Francisco stwierdzili, że rafinowany cukier tak bardzo zagraża naszemu zdrowiu, że powinien być uznany za substancję toksyczną, tak samo jak tytoń czy alkohol. Wyniki wielu badań wykazały, że nadmierne spożycie cukru każdego roku przyczynia się do ponad 35 milionów zgonów na całym świecie.

Ma to związek nie tylko z takimi schorzeniami jak cukrzyca, ale również z rozwojem chorób nowotworowych.

Do głównych chorób wywoływanych przez nadmierne spożycie cukru możemy zaliczyć przede wszystkim zespół metaboliczny, cukrzycę, refluks, choroby serca oraz hipo- i hiperglikemia.

Jeśli chodzi o związek cukru z chorobami nowotworowymi, wciąż jest to przedmiotem wielu badań i eksperymentów, jednak z biegiem czasu coraz więcej badaczy skłania się ku tezie, że relacja pomiędzy nimi jest dość silna.

Rak piersi

Społeczność wokół tzw. medycyny konwencjonalnej przez długi czas uważała, że nie istnieją naukowe dowody czy schematy w ludzkim ciele, które mogłyby dopuszczać sytuację, w której cukier jest przyczyną rozwoju nowotworu.

Dopiero teraz, gdy debata na ten temat staje się coraz bardziej powszechna, wielu naukowców i lekarzy zgadza się, że jednym ze sposobów walki z rakiem może być wyeliminowanie z diety pewnych produktów, na przykład zawierających glukozę, którą komórki nowotworowe po prostu się karmią.

Pierwszą tezę na ten temat wysunęli już w 1923 roku badacze z Huntsman Cancer Institute w Utah. Już wówczas stwierdzono, że komórki nowotworowe potrzebują do rozwoju o wiele więcej glukozy niż normalne tkanki i komórki. 

Wyniki badań opublikowanych w magazynie Narodowej Akademii Nauk wyjaśniały, w jaki sposób zachodzą procesy rakotwórcze i jak regulując spożycie cukru można kontrolować rozwój komórek nowotworowych.

Komórki nowotworowe

Z kolei w 2012 doktor Thomas Graeber wraz ze swoimi kolegami opublikował w magazynie ,,Molecular Systems Biology” wyniki swoich badań, które udowadniały, że odcięcie glukozy sprawia, że komórki nowotworowe umierają, gdyż zachodzi toksyczna akumulacji substancji wchodzących w reakcję z tlenem.

Rafinowany cukier może być produktem rakotwórczym, gdyż w dużym stopniu przyczynia się do ,,dokarmiania” nowotworu, który już rozwija się w ciele pacjenta. Opisane wyżej wyniki badań powinny więc przyczynić się do rozwoju nowych metod leczenia raka.

To właśnie od glukozy zależy, czy komórki nowotworowe będą dalej się rozwijać i zagrażać życiu i zdrowiu danej osoby.

Jak uchronić się przed nowotworem?

Każdy z nas może ustrzec się przed chorobą nowotworową pozbywając się ze swojego życia i jadłospisu takich produktów jak właśnie rafinowany cukier. Oczywiście nawyki żywieniowe nie są jedyną przyczyną rozwoju nowotworów, jednak odżywianie jest bardzo ważną częścią profilaktyki tego rodzaju chorób.

Warto być świadomym zagrożeń jakie niosą ze sobą pozornie niegroźne produkty, które spożywamy każdego dnia. Wiedza o szkodliwym działaniu takich produktów jak cukier przyczynia się do ograniczenia ich spożycia, a to w rezultacie zapewnić nam może dłuższe i zdrowsze życie.

Pamiętaj jednak, że cukier jest obecny pośrednio w bardzo wielu innych produktach – na przykład ciastkach, cukierkach, płatkach śniadaniowych, pieczywie czy sosach. Zwracaj uwagę na to co jesz i co kupujesz i zrób przysługę swojemu organizmowi.