Cukinia – Idealna na odchudzanie!

Cukinia stanowi doskonały dodatek do potraw bogatych w białko i błonnik. Właściwości tego warzywa sprawiają, że idealnie sprawdza się ono w okresach, kiedy pragniemy nieco się odchudzić.

Jeśli cukinia na stałe gości w Twoim jadłospisie, dostarczasz swojemu organizmowi sporej dawki zdrowia oraz poprawiasz samopoczucie. Chcesz dowiedzieć się, w jaki sposób cukinia może przyczynić się do stopniowej utraty wagi? Przeczytaj zatem nasze poniższe uwagi i dowiedz się z czym najlepiej ją podawać.

1. Cukinia i jej korzystny wpływ na nasze zdrowie

Pyszna cukinia powinna stanowić podstawę diety odchudzającej. Jednak zanim przyjdziemy do zrzucania zbędnych kilogramów, prześledźmy najważniejsze właściwości tego warzywa oraz wskażemy jego wpływ na nasze zdrowie. Twoja rodzina również koniecznie powinna się o nich dowiedzieć.

  • Cukinia jest bogata w składniki odżywcze i praktycznie nie zawiera tłuszczów, dzięki czemu jest niezwykle niskokaloryczna.
  • Jest bogatym źródłem wapnia – nasze kości ją uwielbiają!
  • Zawiera dużo błonnika, dzięki czemu doskonale zapobiega zaparciom.
  • Zawiera sporą dawkę potasu, co zapobiega zatrzymywaniu wody w tkankach oraz sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu.
  • Korzystnie wpływa na zdrowie mózgu – zawiera bowiem fosfor, który odpowiada za zachowanie prawidłowych funkcji mózgu.
  • Jest bogatym źródłem magnezu – minerału, którego do zachowania zdrowia potrzebują szczególnie kobiety.
  • Cukinia zawiera również witaminę B9, która wspomaga rozwój dzieci.
  • Jeśli chodzi o witaminy warto wspomnieć także o zawartości witamin A, C i E. Z kolei najważniejsze minerały zawarte w cukinii to: potas, cynk, selen i magnez.
  • Cukinia – jako diuretyk – pomaga zapobiegać chorobom nerek.

2. Cukinia a odchudzanie?

2#:cukinia.jpg

W ramach uściślenia – nie mówimy o wyłącznym spożywaniu cukinii przez cały miesiąc! Jest ona jedynie dodatkiem do diety odchudzającej. Najlepiej komponuje się z posiłkami zawierającymi białko i błonnik. Lista zalet cukinii jest bardzo długa. My jednak skupimy się na jej zaletach odchudzających.

Dlaczego cukinia wspomaga odchudzanie?

  • 100 g cukinii zawiera zaledwie 17 kalorii. Możemy zatem śmiało się nią zajadać aż do syta, nie martwiąc się o nadmiar kalorii.
  • Inną przydatną informacją jest to, że cukinia przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu ułatwia spalanie tłuszczu. Dzieje się tak dzięki zawartości witaminy A, która sprzyja utlenianiu tłuszczów.
  • Cukinia jest bogatym źródłem rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika. Rozpuszczalny błonnik sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu i opóźnia pojawianie się glukozy we krwi. Z kolei błonnik nierozpuszczalny jest odpowiedzialny za prawidłową pracę jelit, za utrzymanie odpowiedniej ilości dobrych bakterii, które czyszczą nas „od wewnątrz”, usuwając toksyny i tłuszcze.
  • Warzywo to jest również źródłem jodu, który aktywuje metabolizm oraz utrzymuje go na wysokich obrotach.

3. Prosty przepis: Pełnoziarnisty ryż z cukinią i porami

3#:cukinia.jpg

Koniecznie wypróbuj poniższy przepis na proste i niezwykle smaczne danie.

Składniki

  • 300 g pełnoziarnistego ryżu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por
  • 1 cukinia
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • pół szklanki białego wina
  • szczypta pieprzu
  • kilka orzeszków piniowych
  • kilka rodzynek

Przygotowanie

1. W pierwszej kolejności dokładnie umyj warzywa. Pory pokrój na kawałki. Cukinię obierz ze skóry i pokrój w kosteczkę. Cebulę drobniutko posiekaj. Czosnek obierz ze skórki i również drobno posiekaj.

2. Przygotuj garnek. Na dno wlej odrobinę oliwy z oliwek i na średnim ogniu podsmaż cebulę z porem. Po chwili ,dodaj cukinię i czosnek i dokładnie wymieszaj. Dodaj szczyptę pieprzu oraz kilka orzeszków piniowych i rodzynek.

3. Po około 5 minutach smażenia dodaj pół szklanki białego wina, który wyostrzy smak potrawy. Po odparowaniu alkoholu, wlej wywar warzywny i dokładnie wymieszaj. Pamiętaj, że pełnoziarnisty ryż wymaga dłuższego czasu gotowania niż zwykły biały.

4. Wypróbuj smak – jeśli chcesz, oprócz pieprzu możesz dodać również odrobinę soli. Następnie wrzuć 300 g pełnoziarnistego ryżu. Przykryj garnek i na dużym ogniu doprowadź do wrzenia. Co jakiś czas mieszaj.

5. Kiedy ryż pochłonie prawie cały wywar warzywny, sprawdź, czy konsystencja potrawy jest odpowiednia. Możesz podawać ryż skropiony sokiem z cytryny i udekorowany kilkoma orzechami włoskimi. W ten sposób możemy wzmocnić smak dania oraz wzbogacić je o witaminy. Potrawa ta jest bogata w błonnik, który dostarcza długotrwałego uczucia sytości – z pewnością okaże się idealnym obiadem. Polecamy podawanie jej wraz z sałatką ze szpinaku i ananasa. Doskonałe połączenie!