Cytryna – Poznaj jej 10 zastosowań

Cytryna to owoc, który ma tysiąc zastosowań. Nadaje się praktycznie do wszystkiego: jest zbawienna dla zdrowia i urody, sprawdza się jako środek czyszczący, jest składnikiem wielu potraw. Jednym słowem – cytryna jest naszym sprzymierzeńcem w każdej czynności. Odkryj jej najpopularniejsze zastosowania i również te mniej znane, o których pewnie jeszcze nie słyszałeś.

Cytryna i  jej dziesięć zastosowań

Aby w pełni cieszyć się mocą tego wspaniałego owocu, proponujemy wyhodowanie drzewka cytrynowego we własnym domu. Jeśli nie dysponujesz wystarczającą przestrzenią, po prostu kup kilka kilogramów cytryny w warzywniaku. Zobaczysz, że nadaje się ona w zasadzie do wszystkiego. Oto 10 zastosowań cytryny:

  • Zapobieganie starzeniu się skóry: Przy użyciu wody z sokiem z cytryny możemy zapobiegać rozwojowi i pojawianiu się tak zwanych wolnych rodników – jednej z przyczyn przedwczesnego starzenia się skóry. Cytryna zawiera bowiem liczne przeciwutleniacze. Pij sok z cytryny dwa razy dziennie: rano, najlepiej na czczo, oraz przed pójściem spać. Dodatkową jego korzyścią jest to, że wspomaga spalanie tłuszczów i jest niskokaloryczny.

2#:cytryna.jpg

  • Łagodzenie bólu gardła: Jest niezawodnym lekarstwem na wszelkie dolegliwości związane z gardłem – wzmacnia membrany i zabija bakterie. Aby zwalczyć objawy, należy pić herbatę cytrynową z dodatkiem miodu. Inny sposób polega na upieczeniu połówki cytryny, ostudzeniu, wyciśnięciu soku oraz osłodzeniu miodem. Już po pierwszym łyku poczujesz się dużo lepiej.
  • Oczyszczanie paznokci: Jeśli jesteś palaczemust i twoje paznokcie przybrały brązowy odcień albo jeśli na twoich paznokciach pojawiły się plamy w wyniku stosowania lakierów do paznokci, zamiast wydawać pieniądze na manicure, sięgnij po cytrynę – jest ona dobrym środkiem czyszczącym. Wystarczy dodać sok z połowy cytryny do naczynia z wodą i na 5 minut zanurzyć dłonie. Możesz również wykorzystać owoc do bezpośredniego nacierania paznokci. Natomiast jeśli chcesz poprawić wygląd dłoni – zmieszaj sok z trzech cytryn z odrobiną gliceryny i nacieraj je przygotowaną mieszanką. Po kliku dniach stosowania zauważysz dużą różnicę.
  • Rozjaśnianie plam na skórze: Poza czyszczeniem płytki paznokcia, cytryna działa również rozjaśniająco na skórę, stanowiąc konkurencję dla drogich kremów i zabiegów kosmetycznych. Zaaplikuj trochę soku z cytryny na dotkniętym plamami obszarze skóry. Odczekaj 15 minut, a następnie spłucz wodą. Jeśli chcemy uzyskać efekt peelingu, należy dodać do soku łyżkę miodu i odrobinę cukru. Pamiętaj, by tego dnia nie wystawiać się na słońce – w przeciwnym razie uzyskamy odwrotny efekt, plamy staną się intensywniejsze.

4#cytryna.jpg

  • Leczenie reumatyzmu i artretyzmu: Moczopędne właściwości cytryny wspomagają usuwanie toksyn i bakterii z organizmu. Owoc ten przyniesie natychmiastową ulgę.

Zastosowanie cytryny w gospodarstwie domowym

Cytryna jest wielkim sprzymierzeńcem w każdym gospodarstwie domowym. Poznaj babcine porady, które z pewnością okażą ci się pomocne:

  • Odświeżanie lodówki: Cytryna doskonale usuwa wszelkie zapachy. Wystarczy, że natrzesz nią gąbkę lub płatek kosmetyczny i pozostawisz go na kilka godzin w lodówce.
  • Zapobiega brązowieniu kalafiora: Przed ugotowaniem skrop surowy kalafior łyżką soku z cytryny.
  • Odkażanie deski do krojenia: Podczas krojenia mięsa deska do krojenia ulega zabrudzeniu i może nasiąknąć jego zapachem. Natrzyj ją połówką cytryny lub zamocz w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Zobaczysz, że deska znów będzie idealnie czysta.

5#:cytryna.jpg

  • Odstraszanie owadów: Przede wszystkim w kuchni. Skrop sokiem z cytryny futryny drzwi i ramy okien, a na pewno nie zobaczysz w domu żadnej mrówki. Preparat powinien zawierać sok z 4 cytryn i 2 litry wody. Stosuj go również do mycia podłóg.
  • Neutralizowanie nieprzyjemnego zapachu śmieci: Z kosza na śmieci, zwłaszcza latem, zwykle wydobywa się nieprzyjemny zapach. Jego intensywność zależy w dużej mierze od typu śmieci, jakie do niego wrzucamy. Aby zniwelować brzydki zapach, jedną cytrynę należy umieścić na dnie worka, a drugą na samej górze.
  • Utrzymanie zielonego koloru guacamole: Jeśli nie chcesz, by guacamole zbrązowiał po kilku godzinach, skrop go obficie sokiem z cytryny.
  • Odświeżanie sałaty: Zwykle, gdy przechowywana klika dni w lodówce sałata zaczyna więdnąć i jej liście nasiąkają wilgocią, wyrzucamy ją. Nie musimy jednak jej marnować – wystarczy, że zamoczymy ją na kilka minut w zimnej wodzie z dodatkiem soku z cytryny i znów nada się na surówkę.

Zdjęcia: Rachel Titiriga, Sarah Stierch, Dodo Bird, Essie, Emilian Robert Vicol