Czego nie odgrzewać? – 7 produktów

Warzywa najlepiej jest spożywać na surowo, jednak jeśli podajesz je gotowane, pamiętaj - nie odgrzewaj ich!
Mikrofalówka

Na świecie każdego dnia marnują się tony jedzenia, często więc zamiast wyrzucać produkty wolimy je odgrzewać. Oczywiście jest to dobra metoda walki z marnotrawieniem żywności, w czasach, gdy wciąż w wielu miejscach na świecie ludzie umierają z głodu, jednak odgrzewanie to nie jedyne rozwiązanie.

Istnieją bowiem produkty, których nie powinno się odgrzewać i które zdecydowanie lepiej przygotować w inny sposób. Już dzisiaj poznasz listę 7 produktów, których odgrzewanie może wydobywać z nich toksyczne substancje i tym samym wywoływać zagrożenie dla Twojego zdrowia.

Czego nie odgrzewać? – 7 produktów

Szpinak

Liście szpinaku

Zdecydowanie najlepiej jest jeść świeży i dojrzały szpinak. Istnieje wiele przepisów na jego wykorzystanie, w tym do smoothies, sałatek i kremowych sosów, dzięki którym wykorzystasz zdrowotne właściwości tego warzywa. Dlaczego nie wolno odgrzewać szpinaku?

Obecny w nim azotan przekształca się wówczas w azotyn, który może być bardzo szkodliwy dla Twojego organizmu.

Seler

Seler zazwyczaj jest spożywany na surowo, tak jak szpinak, jednak bywa również dodawany do zup i gorących sosów. W takiej sytuacji najlepiej jest jeść te potrawy od razu po przyrządzeniu i unikać sytuacji, w których trzeba by je odgrzewać.

Seler również zawiera azotan, który przekształcony w azotyn może być toksyczny.

Azotyny to związki uważane za potencjalnie rakotwórcze, należy więc bardzo uważać, by nie spożywać ich w nadmiarze. Niezależnie od tego, aby skorzystać z właściwości selera najlepiej jest jeść go na surowo.

Jajka

Jajka

Jajka są łatwe do przygotowania i raczej podaje się ich niewielkie ilości, rzadko więc zdarza się, aby trzeba było je odgrzewać. Jeśli jednak przyjdzie Ci to do głowy, lepiej zrezygnuj z takiego pomysłu, gdyż tracą one wówczas swój smak i konsystencję.

Warto także dodać, że z odgrzewanych jajek mogą uwalniać się toksyczne związki.

Buraki

Przez wiele lat buraki znajdowały się w centrum zainteresowania wielu naukowców, którzy uznali je za doskonałe źródło substancji odżywczych i przeciwutleniaczy.

Buraki zawierają także jednak minimalne ilości azotanów, które nie są szkodliwe, ale pod wpływem wysokich temperatur mogą przekształcać się azotyny.

Większość ekspertów do spraw żywienia zaleca spożywanie buraków w świeżych sokach, smoothies czy sałatkach.

Ziemniaki

Ziemniaki

Ziemniaki zawierają wiele substancji odżywczych korzystnych dla Twojego zdrowia, oczywiście tak długo, jak spożywasz je z umiarem. Są one bowiem bogate w węglowodany, przez co w nadmiarze mogą zaszkodzić Twojej wadze.

Oprócz tego musisz wiedzieć także, że ziemniaków nie należy odgrzewać, ponieważ tracą wtedy swój smak oraz właściwości odżywcze, a w dodatku stają się ciężkostrawne.

Dobra wiadomość jest taka, że niezjedzone ziemniaki z obiadu możesz wykorzystać na wiele innych sposobów, wystarczy użyć kreatywności – może skusisz się na puree?

Grzyby

Jadalne grzyby nigdy nie powinny być odgrzewane, ponieważ mogą wywoływać niestrawność, a nawet problemy z układem krążenia. Grzyby to bardzo zdrowe i naturalne produkty, jednak należy je spożywać tylko świeże.

Aby uniknąć ich wyrzucania i marnowania, pamiętaj, by przygotowywać taką ilość, jaką będziesz w stanie zjeść.

Kurczak

kurczak

Kurczak to bardzo ważny element zdrowej i zbilansowanej diety,  głównie ze względu na swoją zawartość protein. Niestety odgrzewany kurczak traci swoją świeżość, a jego skład znacznie się zmienia, co może powodować problemy trawienne.

Dokładnie tak jak w przypadku grzybów – przygotuj tyle kurczaka ile zamierzasz zjeść. Jeśli zostaną Ci jednak jakieś resztki, możesz je odgrzać, ale tylko w niskiej temperaturze.