Czerstwy chleb – 8 pomysłów na pyszne smakołyki

Zawsze, gdy twój czerstwy chleb ma więcej niż 5 dni i nie ma na nim śladu pleśni, możesz użyc go do różnych celów, takich jak na przykład przygotowanie pysznych francuskich tostów lub starcie go na bułkę tartą do panierowania innej żywności.

Wykorzystujesz w jakiś sposób ten przedwczorajszy chleb, który zalega na półce? Nie nadaje się już na kanapki i nasze dzieci wolą produkty prosto z pieca, przede wszystkim jeżeli chodzi o chleb. Nieważne czy to tostowy, razowy czy bagietka. Pewnie i tak wyląduje w koszu, bo chętniej sięgamy po pieczywo świeże.

My radzimy Ci jednak, żebyś  nigdy nie wyrzucała czerstwego chleba! Zaskoczysz się ilością możliwości, które oferuje nam ten suchy i czerstwy chleb. Dzisiaj podpowiemy Ci kilka przepisów, które na pewno będą dla Ciebie pożyteczne. 

 Czerstwy chleb – 8 pomysłów na pyszne smakołyki

1. Bułka tarta

2#:Chleb.jpg

Najprostsza i najważniejsza. Bułka tarta jest używana w kuchni do przygotowania wielu potraw. Nie ma nic łatwiejszego: zachowujesz chleb i bułki z kilku dni, kroisz w paseczki, wrzucasz do robota kuchennego i mielisz.

Najlepiej jeżeli chleb i bułki są naprawdę suche. Dzięki temu nasza bułka tarta będzie dużo drobniejsza. Przełóż ją do woreczka foliowego i odczekaj dwa dni zanim zaczniesz z niej korzystać. Przez ten czas wyschnie, będzie dużo bardziej chrupiąca, a Twoje potrawy smaczniejsze.

2. Torrijas – prosto z Hiszpanii

3#:Chleb.jpg

Próbowałaś kiedyś przygotować torrijas? To typowo wielkanocny deser na hiszpańskich stołach. Wystarczy, że masz w domu dwie czerstwe bagietki. Wyjaśnimy Ci jak możesz je przygotować:

Czego potrzebuję?

  • jedna duża bagietka lub dwie małe.
  • 250 ml mleka.
  • 1 jajko.
  • 40 g cukru.
  • 20 g cynamonu.
  • 40 g oleju roślinnego.

Jak przygotować moje torrijas?

  • Pokroj bagietkę na kromki. Mleko wymieszaj z cynamonem i włóż kromki bagietki do namoczenia.
  • Następnie rozbij jajko w głębokim talerzu i obtocz nim namoczone kromki bagietki, jedna po drugiej.
  • Na koniec, rozgrzej olej na patelni i smaż z obu stron. Bardzo łatwe! Usmażone torrijas posyp cukrem i gotowe! Smacznego!

3. Grzanki

4#:Chleb.jpg

To jeden z najbardziej oryginalnych sposobów na czerstwy chleb. Grzanki są doskonałym dodatkiem do zup i kremów. Świetnie się spisują jako ozdoba na talerzach. Jak się przygotowuje grzanki? Szybko i łatwo.

Czego potrzebuję?

  • Czerstwy chleb
  • Oliwa z oliwek
  • Zioła aromatyczne, na przykład tymianek lub oregano.

Jak przygotować grzanki?

  • Kroimy chleb na grube kromki, a potem w kostkę.
  • Teraz smażymy przygotowane kostki w oliwie z oliwek. Jeżeli lubisz, możesz dodać do oliwy zioła aromatyczne. Te, które lubisz: tymianek, bazylia, oregano itd. Będą dużo smaczniejsze.
  • Kiedy grzanki osiągną ten pożądany, złocisty kolor, możesz je zdjąć z ognia.
  • Przy pomocy ręcznika papierowego usuń nadmiar oliwy. I masz gotowy dodatek do zup!

3. Kanapeczki i oryginalne przekąski

5#Chleb.jpg

Nie ma nic łatwiejszego w przygotowaniu. Odrobina wyobraźni i możesz przygotować naprawdę oryginalne i zabawne kanapeczki na te specjalne okazje.

Nie ma potrzeby, żebyś wydawała krocie na specjalne pieczywo. Wystarczy, że zastosujesz się do tych wskazówek:

  • Kroimy czerstwy chleb (lub bagietkę) na cienkie kromki.
  • Dodajemy odrobinę oliwy z oliwek, pieprz i oregano i wkładamy do piekarnika na kilka minut.
  • Gdy są już złociste i chrupiące, wyciągamy z piekarnika i przygotowujemy kanapeczki.
  • Możesz wykorzystać, na przykład, łososia z awokado.
  • Bardzo smacznym rozwiązaniem są pomidorki Cherry, seler, czosnek i odrobina sera pleśniowego.
  • Istnieje nieskończona ilość kombinacji!

4. Chleb czosnkowy! Przepyszny!

Chleb czosnkowy jest tak łatwy w przygotowaniu, że stanie się podstawą w Twojej kuchni. Twoja rodzina go uwielbia i – niewątpliwie – jest jednym z najsmaczniejszych sposobów na czerstwy chleb. Przygotowanie:

Czego potrzebuję?

  • Czerstwy chleb lub bagietka.
  • 50 g masła.
  • 4 ząbki czosnku.
  • Gałązka pietruszki.
  • Odrobina pieprzu.

Jak się przygotowuje?

  • Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 160 stopni Celsjusza.
  • Teraz kroimy chleb na kromki, ale nie dochodząc nożem do samego końca. Mniej więcej do połowy. Bardzo łatwe.
  • Podgrzewamy masło do rozpuszczenia. Kiedy jest już płynne, dodajemy zmiażdżony czosnek, posiekaną pietruszkę i odrobinę pieprzu.
  • Następnie smarujemy nasz chleb przygotowaną masą. Staraj się, żeby wszystkie kromki były dobrze pokryte. Ważne, żeby się nie odseparowały jedna od drugiej.
  • Teraz owijamy chleb folią aluminiową  i wkładamy do uprzednio podgrzanego piekarnika.
  • Pieczemy przez 6 minut. Po upływie tego czasu, wyjmujemy z piekarnika i ściągamy folię. Jeszcze raz wkładamy chleb do piekarnika, na mniej więcej 5 minut. I chleb czosnkowy gotowy! Musi trochę ostygnąć zanim trafi na stół.
  • To naprawdę smaczne rozwiązanie, które warto wybróbować!

To co? Przyjmujesz wyzwanie? Którakolwiek z powyższych opcji jest łatwa w przygotowaniu. Możesz wykorzystać chleb, który ma od 3 do 5 dni. Jeżeli ma więcej, uważnie przyjrzyj się czy przypadkiem nie ma pleśni. Zazwyczaj to pan tostowy jest najbardziej podatny na pleśń, także staraj się wykorzystywać bagietki lub zwykły chleb, ten jadany na co dzień.