Dieta wegetariańska, aby schudnąć

Dieta wegetariańska opiera się przede wszystkim na warzywach i owocach, które zapewniają ogromną dawkę witamin i substancji odżywczych i stymulują utratę zbędnych kilogramów.
Zielony koktajl

Dieta nie musi być nudna i monotonna, a wciąż może być skuteczna. Jeśli Ty także jesteś jedną z tych osób, które nie wyobrażają sobie ograniczenia się do kilku łodyg selera i kilku szklanek warzywnego soku dziennie, czas sięgnąć po zdrowe i skuteczne rozwiązania oparte na naturalnych produktach, przede wszystkim warzywach i owocach.

Rozwiązaniem może być dieta wegetariańska, dzięki której będziesz mogła wypróbować wiele różnych przepisów, które zapewnią Ci zdrowie i nienaganną sylwetkę. Chcesz dowiedzieć się więcej? Przeczytaj ten artykuł i poznaj 7 przepisów.

Dlaczego dieta wegetariańska?

Dieta wegetariańska, której kilka przepisów poznasz już za chwilę, opiera się przede wszystkim na warzywach i owocach. Są to produkty o niezwykłych właściwościach oczyszczających, jednocześnie nie zawierające zbyt wielu kalorii, co czyni z nich idealny wybór w przypadku niemal każdej diety odchudzającej.

Warzywa i owoce to źródła przeciwutleniaczy i witamin E oraz C, karotenoidów, fitochemikaliów takich jak polifenole czy flawonoidy, a także oligoelementów takich jak selen czy cynk. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podkreśla, że zalecana dzienna dawka warzyw i owoców to od 600 do 800 gramów każdego dnia, niezależnie od pory roku.

Pamiętaj, że dieta odchudzająca, jeśli ma być skuteczna, musi być zbilansowana i zdrowa. Właśnie dlatego warto zadbać o jej różnorodność i nie popadać w żywieniową rutynę.

Dieta warzywna

Wegetariańskie przepisy na utratę zbędnych kilogramów

Przepis 1: Soki oczyszczające

Jeśli chcesz oczyścić swój organizm ze szkodliwych substancji, przyspieszyć metabolizm i zgubić kilka zbędnych kilogramów, koniecznie zacznij dzień od jednego z naturalnych soków. Zawsze wypijaj szklankę naturalnego napoju na pusty żołądek, a efekty Cię zaskoczą.

Sok z cytrusów i ananasa

Składniki

  • plasterki ananasa
  • 1 mandarynka
  • 2 pomarańcze

Sposób przygotowania

Obierz pomarańcze oraz mandarynki, a następnie pokrój ananasa. Zblenduj dokładnie składniki. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Dodatkowo możesz udekorować szklankę z sokiem dodatkowym plasterkiem ananasa.

Doskonały sok oczyszczający

Składniki

  • 3 marchewki
  • jabłka
  • 2 łodygi selera

Sposób przygotowania

Umyj dokładnie  i obierz wszystkie owoce i warzywa. Umieść produkty w blenderze. Podawaj sok od razu po przygotowaniu.

Przepis 2: Magiczna zupa na utratę wagi

Dieta odchudzająca nie musi być nudna – możesz urozmaicić ją pyszną zupą o działaniu moczopędnym. Poniższy przepis zawiera całą gamę witamin i minerałów, prosto ze świeżych owoców i warzyw. Możesz pić ją przed posiłkiem, na przykład sałatką, gdyż doskonale pobudzi ona trawienie.

Składniki

  • 2 litry wody
  • 1/2 łodygi selera
  • 2 cebule
  • 3 rzepy
  • 1 średniej wielkości kapusta
  • 5 porów
  • 6 pomidorów
  • 2 marchewki
  • 1 zielona papryka
  • 1/4 buraka
  • sól, pieprz i kurkuma do smaku

Sposób przygotowania

Umyj i pokrój wszystkie produkty. Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie dorzuć wszystkie warzywa. Gotuj przez 20 minut. Dodaj sól, pieprz i kurkumę. Możesz także dolać odrobinę bulionu, aby smak był bardziej intensywny. Pozwól zupie gotować się przez 20 minut. Podawaj na gorąco.

Przepis 3: Krem z kalafiora

Krem z kalafiora

Kalafior to bogate źródło selenu, witaminy C oraz glukozynolatów. Te ostatnie są wyjątkowo ważne, jeśli chodzi o odchudzanie, gdyż związki te podczas procesów metabolicznych znacznie ułatwiają detoks organizmu, dzięki czemu dieta jest skuteczna.

Składniki

  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 6-8 łodyżek szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 średniej wielkości kalafiory
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki curry
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 6 szklanek wody
  • opcjonalnie: 2 łyżki stołowe białej pasty miso

Sposób przygotowania

Podziel kalafiora na różyczki i pokrój je. Rozgrzej patelnię i olej, a następnie smaż razem cebulę, szczypiorek i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodaj selera i kalafiora. Dopraw wszystko przyprawami, wymieszaj dokładnie i gotuj bez przykrycia na wonym ogniu przez kilka minut.

Regularnie mieszaj. Dodaj wodę i ewentualnie pastę miso, doprowadź wszystko do wrzenia. Przykryj garnek i gotuj jeszcze przez kilka minut aż kalafior zmięknie.

Zdejmij przykrywkę i odstaw do ostygnięcia. Następnie wlewaj do blendera małymi porcjami i miksuj aż uzyskasz gładkie i kremowe puree. To naprawdę pyszne danie, dzięki któremu Twoja dieta nabierze całkiem nowego smaku!

Przepis 4: Sałatka oliwkowo-pomarańczowa

Dieta odchudzająca nieodłącznie kojarzy się z jedzeniem sałatek i jest to jak najbardziej prawdziwe wyobrażenie. Aby nie było to jednak pozbawione sensu, należy skomponować ze sobą odpowiednie składniki. W tym wypadku będą to cytrusy oraz oliwki, które nadadzą sałatce wyjątkowy smak i pomogą Ci schudnąć.

Składniki

  • 6 dużych pomarańczy
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 szklanka czarnych oliwek
  • sól do smaku

Sposób przygotowania

Obierz pomarańcze i pokrój je w plasterki. Udekoruj nimi talerz. Dodaj oliwki, które w piękny sposób będą kontrastować z pomarańczowymi cytrusami. Wymieszaj oliwę z oliwek z pieprzem, kurkumą, tymiankiem i solą. Tak przygotowanym dressingiem skrop sałatkę. Podawaj w temperaturze pokojowej. Smacznego!

Przepis 5: Świeży sok warzywny

Sok, na który przepis znajdziesz poniżej, nie tylko zmniejszy Twój apetyt, ale także doda Ci energii i zapewni dawkę substancji odżywczych. Możesz pić go na 10 minut przed lunchem czy obiadem.

Składniki

  • 8 dużych marchewek
  • 1 łodyga selera
  • 1/4 małego buraka
  • 1 średniej wielkości pomidora
  • 1 niewielka papryka (czerwona lub zielona)
  • 1 garść świeżego szpinaku lub pietruszki

Sposób przygotowania

Odkrój gorzkie końcówki marchewek. Usuń liście selera. Umyj warzywa i umieść je w blenderze. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Przepis 6: Energetyczna sałatka

Sałatka

Dieta odchudzająca nie musi oznaczać ciągłego głodowania i uciążliwego burczenia w brzuchu. Rozwiązaniem jest taka pyszna i sycąca sałatka ze świeżych warzyw. Obecne w nasionach białka oraz oczyszczające właściwości stymulują dodatkowo spalanie tkanki tłuszczowej.

Składniki

  • sałata
  • posiekany świeży szpinak
  • 1 niewielki ogórek
  • 2 szklanki fasoli, soczewicy, lucerny lub innych ziaren
  • inne świeże warzywa wedle uznania (np. seler, kapusta, cukinia, brokuł, kalafior, burak, rzodkiewka itp.)
  • 1 awokado
  • 1/2 szklanki fasoli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 łyżka stołowa soku z cytryny
  • 1/4 łyżki sotłowej soli
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu

Sposób przygotowania

Umyj i osusz sałatę, a następnie pokrój ją na mniejsze kawałki. Obierz i pokrój ogórka oraz awokado. Wymieszaj wszystkie warzywa w misce. Przygotuj dressing mieszając ze sobą oliwę, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj i wstrząśnij, a następnie odstaw na kilkanaście minut. Skrop sałatkę dressingiem. Jedz do oporu, to pyszne i nietuczące danie!

Przepis 7: Warzywna lasagne

Aby dieta była nie tylko zdrowa, ale i urozmaicona, czas na mały eksperyment. Jeśli marzy Ci się odkrycie nowych smaków, warzywna lasagne to coś w sam raz dla Ciebie. Zobaczysz, że odchudzanie nie musi być nudne i męczące.

Składniki

  • 250 gramów makaronu do lasagne
  • 4 łyżki stołowe oleju
  • 1 cebula
  • 2 cukinie
  • 500 gramów pomidorów
  • 1 bakłażan
  • 1 łyżka stołowa mielonego oregano
  • 2 łyżki stołowe masła
  • 2 łyżki stołowe mąki
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki stołowe sera
  • 5 orzechów włoskich
  • 1 łyżka stołowa kolendry
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Rozgrzej olej na patelni i zeszklij cebulę. Dodaj pokrojone w kosteczkę warzywa i smaż na wolnym ogniu przez pół godziny. Dopraw solą, pieprzem i oregano, dokładnie wymieszaj. Zmniejsz ogień. Możesz odlać nadmiar wody z warzyw.

Na osobnej patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę i mieszaj przez kilka minut drewnianą łyżką. Dodaj bulion i mleko. Gotuj na wolnym ogniu, nie doprowadzaj do wrzenia. Uzyskasz w ten sposób smaczny biały sos, swego rodzaju wariację na temat beszamelu. Dodaj sól i pieprz.

Osobno ugotuj makaron w osolonej wodzie. Wystarczy, aby makaron był al dente, następnie schłódź go zimną wodą. Układaj warstwami w żaroodpornym naczyniu makaron, sos i warzywa. Ostatnią warstwę posyp serem, orzechami i kolendrą. Umieść lasagne w piekarniku i piecz aż ser lekko się zarumieni.

Garść dodatkowych porad

Teraz, gdy wiesz już, jak powinna wyglądać zdrowa i zbilansowana dieta odchudzająca oparta na warzywach i owocach, czas zabrać się do pracy. Dzięki temu nie tylko zgubisz kilka zbędnych kilogramów, ale także odkryjesz nowe smaki. Oto kilka dodatkowych porad:

  • Pij co najmniej dwa litry wody każdego dnia. Woda doskonale poprawia krążenie, wspomaga detoks i zapewnia nawodnienie organizmu.
  • Unikaj alkoholu i tytoniu.
  • Ćwicz regularnie.
  • Unikaj nadmiaru tłuszczu w posiłkach, a także rafinowanej mąki i cukru.
  • Wybieraj produkty niskokaloryczne.

Kierując się naszymi wskazówkami i dbając o to, by dieta wegetariańska nie była pozbawiona substancji odżywczych, nie tylko uzyskasz wymarzoną sylwetkę, ale także zapewnisz sobie dobrą kondycję. Powodzenia!