Domowy ocet jabłkowy – poznaj przepis

Aby samodzielnie przygotować ocet jabłkowy jest bardzo ważne, aby jabłka były wystarczająco słodkie,dlatego należy użyć dojrzałych owoców. W przypadku, gdy są zbyt kwaśne, możemy dodać trochę cukru
Domowy ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy jest niezwykle popularny na całym świecie. Znany przede wszystkim z wielu zastosowań zdrowotnych i pielęgnacyjnych. W sklepach możemy znaleźć ocet jabłkowy kilku marek, w różnych cenach, chociaż najczęściej ekonomicznych. Musimy wziąć po uwagę, że niektórzy fabrykanci nie oferują produktów zbyt wysokiej jakości, przez co nie możemy cieszyć się tymi samymi korzyściami jakie przynosi ocet jabłkowy domowej roboty.

Dlaczego warto przygotować ocet jabłkowy samemu?

Ocet jabłkowy jest dużo łatwiejszy w przygotowaniu, niż mogłoby Ci się wydawać. A przy okazji jest naprawdę tani. Oczywiście, możemy kupić w sklepach już gotowy produkt. Ale uwaga!

Ocet jabłkowy niektórych marek może zawierać niebezpieczne siarczyny, pełniące rolę konserwantów. Poza tym, obecność siarczynów neutralizuje większość jego unikalnych właściwości.

Jak przygotować domowy ocet jabłkowy?

Krok 1. Wycisnąć sok

  • Postaraj się wybrać jabłka słodkie, bez śladów uderzeń ani pleśni. O ile to możliwe, poszukaj jabłek ekologicznych, które nie były spryskiwane pestycydami i innymi produktami chemicznymi, gdyż wpływają one na ich fermentację.
  • Dokładnie je umyj, obierz i wydrąż z nich ogryzek. Następnie wyciśnij sok. Potrzebny Ci, mniej więcej, litr soku.

Krok 2. Fermentacja

  • Wyciśnięty sok przelej do szklanego lub glinianego pojemnika. Im szerszy, tym lepiej, ponieważ musisz go wypełnić do połowy. Tylko wtedy fermentacja będzie prawidłowa. Pojemnik szczelnie zamknij (na przykład balonem), uniemożliwiając dostęp tlenu.
  • Odpowiednia temperatura, to 18 – 20 stopni Celsjusza. Fermentacja trwa od 4 do 6 tygodni.
  • Kluczem do osiągnięcia octu jest cukier zawarty w jabłkach. Dlatego to tak ważne, żeby były słodkie. Jeżeli Twoje jabłka nie są odpowiednio słodkie, możesz do soku dodać cukru.
  • Jeżeli zależy Ci, żeby przyspieszyć proces fermentacji, możesz zostawić trochę skórki zanim zaczniesz wyciskać sok.
  • Żeby przejść do następnego kroku, przelej przygotowany moszcz do innego pojemnika.

Krok 3. Zmieniamy moszcz w ocet jabłkowy

  • Przelej moszcz do szerokiego naczynia i pozostaw w ciepłym miejscu (na przykład przy kaloryferze lub na słońcu) przez następne 3 dni. Pamiętaj, żeby przykryć pojemnik czystą ścierką.
  • Po 3 dniach zdejmujemy ścierkę i staramy się utrzymać naczynie w stałej temperaturze. Około 20 stopni. Nagła zmiana temperatury może wszystko zniweczyć.
  • Raz dziennie mieszamy. W ten sposób zachowamy kożuch, który powstaje na powierzchni.
  • Kiedy już nasz ocet jabłkowy będzie gotowy, odcedzamy go i przechowujemy w ciemnym miejscu. Światło słoneczne nie wpływa na niego zbyt korzystnie.
  • Udało nam się przygotować organiczny ocet jabłkowy, bez substancji chemicznych i ze wszystkimi właściwościami leczniczymi.

Inny przepis na ocet jabłkowy domowej receptury

Ten sposób jest dużo łatwiejszy i dużo szybszy niż poprzedni.

Składniki

  • 5 litrów wody mineralnej.
  • 1,5 kilograma bardzo dojrzałych jabłek.
  • 1 kilogram brązowego cukru.

Sposób przygotowania

  • Umyć i zdezynfekować jabłka sodą oczyszczoną rozpuszczoną w wodzie. Kiedy już będą czyste, kroimy je na kawałki i mieszamy z cukrem.
  • Ubijamy jabłka z cukrem na coś w stylu puree.
  • W szklanym pojemniku, mieszamy wodę mineralną razem z naszym puree jabłkowym. Przykrywamy tak, żeby mogło dochodzić powietrze, ale żeby nie dostały się muchy.
  • Przez pierwsze 10 dni należy codziennie mieszać drewnianą łyżką.
  • Przez kolejne 10 dni mieszamy tylko raz, 5. dnia.
  • Odstawiamy na kolejne 10 dni. Już bez mieszania.

Po 30 dniach otrzymasz wysokiej jakości ocet jabłkowy.

Wystarczy odcedzić i przelać do butelek. Pamiętaj, żeby całkowicie nie wypełniać butelek i słoików, ponieważ może jeszcze fermentować i sprawić, że wybuchną. Żeby tego uniknąć, otwieraj je raz dziennie, żeby wypuścić nagromadzony gaz.