Drożdże piwne jako baza dla diety - dowiedz się czegoś więcej na ich temat!

Drożdże piwne jako baza dla diety - dowiedz się czegoś więcej na ich temat!

Napisany przez Yamila Papa Pintor

Ostatnia aktualizacja: 25 maja, 2022

Bez wątpienia znasz już drożdże piwne ze słyszenia lub dodawałaś może nawet wcześniej do jakiegoś przepisu. Ale jeśli jeszcze nie wykorzystałaś ich właściwości w swojej diecie, to bez wątpienia po przeczytaniu naszego dzisiejszego artykułu droższe piwne staną się nieodzownym produktem znajdującym się w Twojej kuchni.

Przerzucenie się na dietę wykorzystującą drożdże piwne z pewnością stanie się jedną z najlepszych decyzji, jakich dokonałaś w swoim dotychczasowym życiu.

Drożdże piwne, produkt spożywczy o wręcz cudownych właściwościach

Czy wiesz, że cechują się one jednym z najwyższych profili odżywczych według dietetyków? Poniżej prezentujemy wszystkie najważniejsze składniki występujące powszechnie w tym produkcie:

  • 8 podstawowych aminokwasów
  • 10 aminokwasów niezbędnych do budowy białek
  • 40% białka
  • 14 minerałów, a wśród nich między innymi selen, chrom, cynk, miedź, wapń i żelazo
  • 20 witamin, wśród których gwiazdą jest kompleks witamin z grupy B
  • Kwas nukleinowy niezbędne do regeneracji komórek

Dla kogo najbardziej polecane są drożdże piwne?

Będą one doskonałym produktem dla Ciebie, jeśli zaliczasz się do jednej z poniższych grup:

Drożdże
  • Kobiety w ciąży lub karmiące piersią.
  • Dzieci w fazie rozwoju (zwłaszcza w wieku do siedmiu lat).
  • Nastolatki.
  • Sportowcy (poprawiają wyniki i dostarczają tlen do tkanek mięśniowych).
  • Osoby stosujące diety odchudzające.
  • Wegetarianie i weganie (drożdże piwne w takim przypadku pozwalają zwiększyć ilość spożywanego białka).
  • Osoby w podeszłym wieku.
  • Chorzyy z niedoborem składników wskutek nieprawidłowej diety.
  • Osoby z niedokrwistością.
  • Diabetycy.
  • Osoby z zaburzeniami równowagi hormonalnej (z odbiegającym od normy poziomem hormonów takich jak progesteron, hormon tarczycy, czy testosteron).
  • Pacjenci z nowotworami.
  • Osoby w trakcie leczenia po operacji chirurgicznej.
  • Ludzie z zaburzeniami odżywiania (bulimia, anoreksja, niedożywienie).
  • Osoby z zaburzeniami funkcjonowania wątroby.
  • Osoby z wysokim poziomem cholesterolu.

Jak można łatwo zauważyć, drożdże piwne oferują zawsze jakiś rodzaj korzyści dla prawie każdej osoby, w dowolnym wieku i o różnorakiej kondycji fizycznej.

Czym są drożdże piwne?

Drożdże piwne uzyskuje się podczas procesu wytwarzania jednego z najbardziej popularnych napojów na świecie, ale w przeciwieństwie do piwa nie zawierają one nawet śladowych ilości alkoholu.

Są one produktem ubocznym rozkładu jęczmienia, w sprzedaży występują pod postacią suszonej odmiany grzyba znanego pod nazwą Saccharomyces cerevisiae.

Można je hodować w warunkach laboratoryjnych i wykorzystywać jako suplement diety, ale przeważająca większość drożdży piwnych stanowi pozostałości po procesie produkcji piwa.

Zanim trafią one na półkę w Twoim ulubionym sklepie z produktami dietetycznymi drożdże piwne muszą zostać oczyszczone, co pozwala usunąć z nich charakterystyczną dla piwa gorycz, a proces ten pozbawia je także niektórych z bardziej korzystnych składników. Oznacza to, że ich wynikowa jakość jest nieco niższa, niż w przypadku użycia drożdży świeżo pozostałych po procesie fermentacji piwa.

Drożdże w proszku

Z opisanego powyżej powodu znacznie lepszym rozwiązaniem jest kupienie żywych drożdży, które nie zostały poddane rafinacji lub „ulepszaniu” (które to procesy tak naprawdę przyczyniają się do obniżenia ich jakości).

Na rynku drożdże piwne występują w dwóch odmianach: gorzkiej i pozbawionej goryczy, w zależności od sposobu ich wykorzystania. Drożdże piwne o gorzkim smaku zawierają więcej substancji odżywczych niż druga z odmian, z powodu szczegółów opisanych nieco powyżej.

Wykorzystanie zalet oferowanych przez drożdże piwne na potrzeby diety

Zaleca się spożywać od 20 do 30 g drożdży piwnych dziennie. Ten suplement białka, który można znaleźć w sklepach z naturalną żywnością oraz dietetycznych, jest wykorzystywany przez wiele osób stosujących diety niskokaloryczne.

Kupując drożdże piwne należy zwrócić uwagę na kilka aspektów. Niektóre sklepy sprzedają je w trzech odmianach smakowych: naturalnym, jabłkowym i serowym. To, które z nich wybierzesz zależeć będzie przede wszystkim od tego, czy zamierzasz dodawać drożdże piwne do potraw słodkich, czy też słonych.

Łyżeczka drożdży piwnych

Możesz mieszać je z dowolnymi składnikami, których wartość odżywczą chcesz wzbogacić (czyli zwiększyć ich korzystne właściwości dla zdrowia).

Drożdże piwne najczęściej łączy się z takimi produktami, jak:

  • Mleko
  • Jogurty
  • Soki
  • Koktajle
  • Płatki zbożowe
  • Warzywa
  • Makarony
  • Sałatki
  • Ciasta i wypieki
  • Desery
  • Herbaty
  • Mięsa
  • Hamburgery

Jak zapewne już sam zauważyłeś, drożdże piwne są naprawdę bardzo wszechstronnym i uniwersalnym produktem.

Wskazówki dotyczące diety opartej o drożdże piwne

  • Pamiętaj, aby kupować wyłącznie żywe drożdże, gorzkie i unikaj wszystkich odmian, które mają za sobą procesy chemicznego oczyszczania i przetwarzania – bowiem są one wtedy pozbawione już niektóre z najbardziej korzystnych składników odżywczych.
  • Dodawaj je do koktajli owocowych i warzywnych, co pozwoli Ci zaspokoić apetyt.
  • Możesz rozważyć kupno płatków drożdżowych, które można dodać do niektórych przepisów (są to na przykład sałatki, a nawet desery, w zależności od diety, którą stosujesz). Tylko jedna mała łyżeczka zapewni Ci mnóstwo białka i witamin, bez dodatków w postaci tłuszczu.
Miska drożdży i płatków
  • Zaczynaj każdy nowy dzień od wypicia szklanki drożdży rozpuszczonych w ciepłej wodzie z odrobiną soku z cytryny. Pij tę mieszaninę na czczo przez dwa tygodnie z rzędu i odczekaj pół godziny, zanim przystąpisz do zjedzenia śniadania.
  • Kiedy odczuwasz głód, nie atakuj swojej lodówki. Lepszym pomysłem jest posypanie odrobiną drożdży niektórych surowych warzyw, takich jak ogórek lub marchewka.
  • Dodaj drożdże do swojej sałatki na lunch lub dietetycznego hamburgera. Już niewielka ich ilość spowoduje, że poczujesz się bardziej syty i na dodatek zapewnisz sobie zastrzyk energii potrzebnej na cały dzień.

Co jeszcze warto wiedzieć?

  • Spożywaj drożdże piwne w postaci płatków lub suszone trzy razy dziennie (około 10 gramów na raz) przez co najmniej jeden miesiąc, co pozwoli Ci uzyskać najlepsze rezultaty.
  • Nie zapomnij zapoznać się z instrukcjami na opakowaniu, aby poznać zalecane ilości produktu, jakie należy dodać do każdego posiłku.
  • Pamiętaj, aby prowadzić zdrowy styl życia.
  • Same drożdże piwne dodane do Twojej diety nie wystarczą – trzeba zapewnić sobie również wysiłek fizyczny przez dwa lub trzy razy w tygodniu, pić dwa litry wody dziennie i unikaj niektórych potraw, szczególnie smażonych lub zawierających przetwarzane sztucznie cukry i mąkę.
  • W ten sposób będziesz w stanie uzyskać najlepsze efekty w stosunkowo krótkim czasie.

Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Castro, E., Narváez, P. X., & Ortega, C. A. (2016). Efecto con la suplementación con levadura de cerveza (Saccharomyces cerevisiae) y promotores en la gestación y recría de cuyes (Cavia porcellus). La Granja25(1), 45. https://doi.org/10.17163/lgr.n25.2017.04
  • Loviso, C. L., & Libkind, D. (2018). Síntesis y regulación de compuestos del aroma y el sabor derivados de la levadura en la cerveza: ésteres. Revista Argentina de Microbiologia. Asociacion Argentina de Microbiologia. https://doi.org/10.1016/j.ram.2017.11.006
  • Lodolo, E. J., Kock, J. L. F., Axcell, B. C., & Brooks, M. (2008). The yeast Saccharomyces cerevisiae – The main character in beer brewing. In FEMS Yeast Research (Vol. 8, pp. 1018–1036). https://doi.org/10.1111/j.1567-1364.2008.00433.x

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.