Dżem z karmelizowanej cebuli — przepis

W zależności od sposobu gotowania cebuli, można uzyskać inny efekt. Cebula pieczona w piekarniku, zamiast gotowanej w wodzie, zyskuje niepowtarzalny i smaczny smak.

Dżem sporządzony z karmelizowanej cebuli z pewnością zaskoczy twoich gości, zobaczysz, że po ich wyjściu na talerzach po dżemie nie będzie nawet śladu. Dżem z karmelizowanej cebuli doskonale podkreśli smak nie jednej potrawy, idealnie pasuje jako dodatek do przekąsek, steków, ryb i oczywiście sera. Taki dżem w prosty i efektywny sposób ożywi twoją kuchnię.

Pokażemy ci jak zrobić słodki dżem z cebuli. Ma on niezwykle prostą recepturę, która dostarczy twoim potrawom powiewu świeżości, którego tak potrzebują. Zapewne doskonale wiesz jak dużo korzyści przynoszą dla twojego zdrowia cebule. Są zdrowe i świetnie smakują. To połączenie sprawia, że nie może jej zabraknąć w kuchni. Jest ona nieodzownym elementem codziennej diety, a różne wariacje na temat cebuli stają się hitem. Wypróbuj ją w nowej odsłonie, a cała twoja rodzina po prostu się w niej zakocha.

Korzyści jakie niesie ze sobą dżem z karmelizowanej cebuli

  • zapobiega niedokrwistości: cebula jest niezwykłym źródłem żelaza, fosforu i witaminy E, dzięki czemu pomaga naszemu organizmowi produkować i utrzymywać czerwone komórki krwi w dobrym stanie.
  • właściwości moczopędne i oczyszczające: dzięki ogromnej zawartości potasu, nie pozwala na zaleganie wody w organizmie i reguluje wysokie ciśnienie krwi.
  • Źródło witaminy B: Cebula jest doskonałym źródłem witaminy B i magnezu. Wspiera nasz układ nerwowy i mięśniowy. Jest prostym źródłem energii, która jest niezbędna do codziennego funkcjonowania organizmu.
  • właściwości przeciwutleniające: dzięki zawartości witaminy A i C oraz flawonoidom, cebula dostarcza nam sporą dawkę antyoksydantów.
  • lek na zaparcia: cebula jest dobrym środkiem pomagającym zwalczać zaparcia, reguluje nasz system trawienny, zapobiega zagnieżdżaniu się w naszych jelitach różnych pasożytów.

Przepis na dżem z karmelizowanej cebuli

2#:dżem.jpg

Dżem z cebuli jest zaskakująco prosty do przygotowania. Pierwsza rzecz, którą należy zrobić to przygotowanie kilku słoików, w których będziesz przechowywać gotowy dżem. Z poniższego przepisu uzyskasz prawie jeden kilogram dżemu. Sama oblicz ile dżemu potrzebujesz. Możesz go przechowywać na półce i jeść kiedy tylko zechcesz.

Dużo lepszy efekt uzyskasz jeśli upieczesz cebulę w piekarniku, niż jeśli ugotujesz ją w wodzie. Smak potrawy będzie wtedy bardziej wyszukany. Jednak obie metody są dobre. Niektórzy ludzie nawet grillują cebulę. Każdy sposób jest tutaj dozwolony. Wszystko zależy od twojego wyboru.

Składniki

  • kilogram zielonej cebulki
  • pół kilograma cukru

Sposób przygotowania

  1. Wyłóż blaszkę folią aluminiową. Obierz cebule i umyj je. Umieść je na blaszce, pokrop oliwą z oliwek i posyp szczyptą soli. Nastaw piekarnik na 200ºC i pozostaw na 35-40 minut. Co jakiś czas odwracaj je na drugą stronę tak, aby dokładnie się przypiekły.
  2. Upieczoną cebulkę wyciągnij z piekarnika i pozostaw na kilka minut do wystygnięcia. W międzyczasie, napełnij rondelek trzema szklankami wody i wsyp do niego cukier. Dodaj do rondelka upieczoną cebulę. Całość gotuj na średnim ogniu przez 30 minut ciągle mieszając. Nie pozwól, by mieszanina przypaliła się bądź przywarła do dna rondelka. Będzie ona powoli gęstnieć i karmelizować się. Po jakimś czasie przybierze brązową barwę i zacznie wydzielać smakowity zapach. Zadbaj, by się nie przypaliła. Jeśli nie dopilnujesz mieszaniny i sprawisz, że lekko się przypali, całość szybko nasiąknie smakiem spalenizny. Potrawa będzie do wyrzucenia.
  3. Pozostaw mieszaninę na kilka minut. W tym czasie mieszanina zgęstnieje jeszcze bardziej. Następnie, możemy przejść do przelewania gotowego dżemu do słoików. Jeśli chcesz utrzymać ich świeżość na dłużej, możesz podgrzewać słoiki we wrzącej wodzie. Gdy zakręcisz już mocno słoiki, umieść je w garnku z wodą. Kiedy usłyszysz charakterystyczne kliknięcie, możesz odstawić je na półkę.

To jest przepis na słodki karmelizowany dżem. Istnieją także inne wersje. Niektórzy dodają do niego ocet balsamiczny, masło i 250 gram brązowego cukru (przy takiej samej ilości cebuli), niektórzy stosują nawet odrobinę miodu. Nasz sposób jest niezwykle prosty, a charakterystyczny smak dżemu przeniknie potrawę z każdym kęsem. Jeśli lubisz próbować nowe rzeczy, mieszać różne smaki – ta potrawa zdecydowanie przypadnie ci do gustu!

Spróbuj tego niesamowitego smaku biorąc, tak jak na załączonym obrazku, pszenicznego krakersa z plasterkiem koziego sera i łyżeczką dżemu z karmelizowanej cebuli. Będzie to pyszna i oryginalna przystawka, która zachwyci niejednego gościa.