Fenkuł włoski lekiem na wątrobę i nerki!

Fenkuł poprawia wszystkie procesy trawienne i zapobiega gazom. Oprócz tego, jest świetnym diuretykiem, który zwalcza retencję płynów.
Fenkuł włoski

Na początek ciekawostka: dla starożytnych Rzymian fenkuł (zwany też koprem włoskim) był rośliną o ogromnych właściwościach magicznych i leczniczych. Przekonanie to dotrwało aż do Drugiej Wojny Światowej, kiedy to żołnierzom zakładano wieńce zrobione właśnie z tego warzywa i z kwiatów; podobno przynosiły szczęście.

W dzisiejszych czasach fenkuł używany jest w medycynie naturalnej i w kuchni, do doprawiania potraw. Wiadomo jednak, że jego najważniejsze właściwości związane są z wątrobą i nerkami. Dzisiaj poznasz wszystkie szczegóły.

Fenkuł działa odżywczo i leczniczo

Fenkuł to biały korzeń z zielonymi łodygami i żółtymi kwiatkami (koper włoski). Niektórzy używają jedynie jego nasion, ale w rzeczywistości możemy wykorzystać wszystkie jego części; do przygotowania naparów, zup, sałatek i sosów.

W starożytnych tekstach znaleziono wzmianki sprzed 3 tysięcy lat na temat właściwości leczniczych tejże rośliny. I nie tylko wśród Rzymian – również Hindusi i Egipcjanie doceniali jego wspaniały wpływ na organizm.

Przeczytaj również o najlepszych sposobach na oczyszczenie wątroby

Chcesz wiedzieć jakie nutrienty wchodzą w jego skład? Na pewno będziesz zaskoczona.

  • Witaminy z grupy B (B3, B6 i kwas foliowy)
  • Prowitamina A
  • Witamina C
  • Potas
  • Fosfor
  • Żelazo
  • Wapń
  • Magnez

Fenkuł w leczeniu nerek i wątroby

Fenkuł włoski

Fenkuł przede wszystkim działa oczyszczająco. Jest idealnym diuretykiem, dlatego też tak chętnie wykorzystuje się go do przygotowywania naparów i soków oczyszczających.

Jego związki aktywne, to przede wszystkim naturalne olejki bogate w anetol i potężne przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać i zapobiegać otłuszczeniu wątroby i stanom zapalnym.

Sposób działania tego warzywa:

  • Fenkuł ułatwia nam wypróżnianie, zapobiega powstawaniu gazów i poprawia przyswajalność nutrientów.
  • Jako że jest bogaty w witaminę C, fenkuł wzmacnia nasz układ odpornościowy i poprawia pracę wątroby.
  • Wiedziałaś, że fenkuł jest źródłem żelaza? Świetnie spisuje się w przypadku anemii lub problemów z nerkami.
  • To swego rodzaju detoks: wszelkie zanieczyszczenia usuwane są wraz z moczem. Stąd też taka skuteczność w przypadku retencji płynów.
  • Łagodzi wszelkie dolegliwości układu moczowego.
  • Jest w stanie obniżyć gorączkę.
  • Pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
  • Działa przeciwbólowo. Świetnie sprawdza się zwłaszcza w przypadku bólów miesiączkowych.

Jak złagodzić zespół jelita drażliwego

Pomysły na włączenie fenkułu do diety

Sałatka warzywna

Sałatka z rukolą, gruszką i fenkułem

Składniki

  • 2 łyżki stołowe korzenia fenkułu pokrojonego w cieniutkie plasterki (20 g)
  • Rukola
  • 1 gruszka
  • 1 łyżka stołowa miodu (25 g)
  • Sok z połówki cytryny
  • Odrobina oliwy z oliwek
  • Garstka migdałów
  • Garstka rodzynków

Chcesz wiedzieć więcej? Domowe sposoby na wzdęcia

Przyrządy

  • Nóż
  • Patelnia
  • Salaterka

Sposób przygotowania

  • Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Korzeń fenkułu kroimy w możliwie cienkie plasterki.
  • Myjemy gruszkę i kroimy w dość grube plastry. Wrzucamy je na patelnię z dodatkiem miodu i karmelizujemy.
  • Chodzi o to, żeby kawałki gruszki przesiąknęły smakiem miodu. Odkładamy.
  • Do salaterki wrzucamy rukolę, fenkuł, migdały i nasze plastry gruszki.
  • Całość doprawiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Pychota!

Napar z fenkułu na wątrobę

Składniki

  • 1 łyżeczka nasion fenkułu (5 g)
  • 1 szklanka wody (200 ml)

Sposób przygotowania

  • Napar ten jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Najpierw przygotowujemy nasiona. Najlepiej byłoby kupić je w sklepie zielarskim, ponieważ wtedy będziesz miała pewność, że pochodzą z uprawy ekologicznej.
  • Doprowadzamy do wrzenia szklankę wody i dodajemy nasiona. Gotujemy przez 15 – 20 minut. Potem odstawiamy do zaparzenia na kolejne 10 minut.
  • Po upływie tego czasu odcedzamy i gotowe!
  • Kuracja powinna trwać 3 dni. Wypijaj 3 szklanki dziennie.

Pierwszą porcję pijaj rano, do śniadania, a następne na 15 minut po każdym posiłku. Przyspieszysz przemianę materii i pozbędziesz się toksynProces powtarzaj dwa razy w miesiącu lub wtedy, kiedy czujesz, że Twoja wątroba jest przeciążona.