Gazy jelitowe – 8 najlepszych naparów na ich zwalczanie

Dzięki właściwościom tych naparów będziesz mogła złagodzić dyskomfort spowodowany przez gazy jelitowe. Dla najlepszego efektu najlepiej pić je zaraz po posiłku.
dłonie na podbrzusszu, napar z mięty i imbiru

Gazy jelitowe czy wzdęcia są bardzo kłopotliwym i zawstydzającym przejawem procesu trawienia posiłków. Gazy jelitowe powstają w wyniku ruchów żołądka i jelit z udziałem bakterii, które uczestniczą w trawieniu, sprawiając, że czujemy się ociężali..

Ponieważ jest to popularna dolegliwość, której doświadcza każdy z nas, większość ludzi stara się temu zaradzić jak najszybciej. Inaczej gazy mogą doprowadzić do bólu brzucha oraz stanu zapalnego.

Na szczęście istnieje wiele naturalnych naparów, których właściwości oferują szybką ulgę oraz łatwiejsze trawienie. Czy chciałabyś się dowiedzieć o nich czegoś więcej?

1. Napar z anyżu

Gwiazdki anyżu.

Napar z anyżu jest jednym z najbardziej popularnych napojów na opanowanie dolegliwości, jaką są gazy jelitowe. Zmniejsza stan zapalny oraz pomaga organizmowi w lepszym trawieniu.

Składniki

  • 4 gwiazdki anyżu
  • 1 szklanka wody (250 ml)

Sposób przygotowania

  • Zagotuj wodę, dodaj anyż oraz pozostaw do zaparzenia na 10 minut.
  • Pij po każdym posiłku, trzy razy na dzień.
  • Nie jest zalecane dla kobit w ciąży.

2. Napar z kopru włoskiego

Ziarna kopru włoskiego zaparzane.

Właściwości kopru włoskiego (fenkułu) są wykorzystywane w leczeniu dolegliwości żołądkowo-jelitowych, takimi jak wzdęcia, gazy jelitowe, stany zapalne i skurcze.

Możesz wzmocnić efekt poprzez dodanie odrobiny kardamonu, aby szybo pozbyć się kłopotliwych gazów.

Składniki

  • 1 1/2 łyżki nasion kopru włoskiego (15 g)
  • 1/2 łyżki kardamonu (3 g)
  • 1 szklanka wody (250 ml)

Sposób przygotowania

  • Dodaj nasiona kopru włoskiego i kardamon do kubka wrzącej wody.
  • Przykryj i zaparzaj przez 10 minut.
  • Pij po dużych posiłkach.

3. Napar z imbiru na gazy jelitowe

swiezy-imbir-i-szklanka

Imbir to przyprawa lecznicza, która jest stosowana na zaburzenia trawienia od setek lat.

Gingerol to silny aktywny związek, posiadający właściwości przeciwzapalne i uspokajające, które łagodzą nagromadzone gazy oraz nabrzmiały brzuch.

Składniki

  • 1 korzeń imbiru
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżka miodu (25 g)
  • 1 szklanka wody (250 ml)

Sposób przygotowania

  • Doprowadź wodę do wrzenia i dodaj korzeń imbiru.
  • Zmniejsz ogień oraz gotuj korzeń przez 2-3 minuty.
  • Następnie wyciągnij imbir i dodaj sok z cytryny i miód.
  • Poczekaj trochę aż ostygnie i wypij.
  • Pij do trzech kubków na dzień.

4. Napar z rumianku

Napar i wiązka świeżego rumianku.

Rumianek to roślina o świetnych właściwościach przeciwzapalnych. Ponadto pomaga redukować gazy jelitowe podczas trawienia.

Ten napar przynosi ulgę problemom z trawieniem takimi jak ból żołądka czy wzdęcia.

Składniki

  • 2 łyżki świeżego rumianku (20 g)
  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • miód (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  • Dodaj kwiaty rumianku do gotującej się wody. Przykryj i odczekaj chwilę.
  • Przelej przez sitko, dodaj miodu do smaku i wypij.
  • Pij dwie do trzech szklanek dziennie.

5. Napar z mięty

Napar ze świeżej mięty.

Mięta posiada właściwości przeciwzapalne, zmniejsza uczucie ociężałości, nudności, skurcze oraz gazy jelitowe.

Składniki

  • 2 łyżki świeżej mięty (20 g)
  • 1 szklanka wody (250 ml)

Sposób przygotowania

  • Zagotuj wodę i oraz dodaj świeżą miętę.
  • Pogotuj przez krótką chwilę.
  • Odcedź liście mięty, następnie wypij.
  • Najlepiej pij po ciężkim posiłku.

6. Napar z kminu rzymskiego

Ziarna kminku.

Ten naturalny napój uwalnia gazy nagromadzone w ciele oraz uspokaja żołądek.

Składniki

  • 1 łyżka kminu rzymskiego (10 g)
  • 1 szklanka wody (250 ml)

Sposób przygotowania

  • Zagotuj wodę oraz dodaj kmin.
  • Przykryj na kilka minut, przecedź i wypij.
  • Dla lepszych rezultatów wymieszaj z fenkułem włoskim.

7. Napar z liści boldo

Napar z liści boldo

Liście boldo (boldyna) to naturalny środek na gazy jelitowe, poprawia trawienie oraz wspomaga naturalne wsparcie nagromadzonych gazów.

Działa równie dobroczynnie na wątrobę, pomagając jej w eliminacji toksyn.

Składniki

  • 2 łyżki suszonych liści boldo
  • 1 szklanka wody (250 ml)

Sposób przygotowania

  • Doprowadź wodę do wrzenia. Dodaj liście boldo.
  • Pozostaw na małym ogniu na 3 minuty.
  • Następnie przecedź licie i wypij napar.
  • Pijaj raz dziennie.

8. Napar z cynamonu

Cynamon cały i mielony

Ten naturalny napój jest polecany wszystkim mającym problemy z trawieniem oraz doświadczają dyskomfortu powodowanego przez gazy jelitowe.

Składniki

  • 1 łyżka zmielonego cynamonu (10 g)
  • 1 szklanka wody (250 ml)

Sposób przygotowania

  • Dodaj łyżkę cynamonu do wrzącej wody i pozostaw na 10 minut.
  • Pij po posiłkach.

Nie zapominaj, że by osiągnąć najlepsze rezultaty, będziesz musiała poprawić swoje nawyki żywieniowe oraz unikać produktów, które powodują powstawanie gazów jelitowych.

Wybierz napar, który najbardziej Ci odpowiada i korzystaj z jego cudownych właściwości wspomagających trawienie.

Będziesz zaskoczona!