Gazy jelitowe - 8 najlepszych naparów na ich zwalczanie

Dzięki właściwościom tych naparów będziesz mogła złagodzić dyskomfort spowodowany przez gazy jelitowe. Dla najlepszego efektu najlepiej pić je zaraz po posiłku.
Gazy jelitowe - 8 najlepszych naparów na ich zwalczanie
Nelton Abdon Ramos Rojas

Przejrzane i zatwierdzone przez: lekarz Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ostatnia aktualizacja: 09 listopada, 2022

Gazy jelitowe czy wzdęcia są bardzo kłopotliwym i zawstydzającym przejawem procesu trawienia posiłków. Ogólnie rzecz biorąc gazy jelitowe powstają w wyniku ruchów żołądka i jelit z udziałem bakterii, które uczestniczą w trawieniu, sprawiając, że czujemy się ociężali..

Ponieważ jest to popularna dolegliwość, której doświadcza każdy z nas, większość ludzi stara się temu zaradzić jak najszybciej. Inaczej gazy mogą doprowadzić do bólu brzucha oraz stanu zapalnego.

Na szczęście istnieje wiele naturalnych naparów, których właściwości oferują szybką ulgę oraz łatwiejsze trawienie. Czy chciałabyś się dowiedzieć o nich czegoś więcej?

1. Napar z anyżu

Napar z anyżu jest jednym z najbardziej popularnych napojów na opanowanie dolegliwości, jaką są gazy jelitowe. Ponadto zmniejsza stan zapalny oraz pomaga również organizmowi w lepszym trawieniu.

Gwiazdki anyżu.

Składniki

  • 4 gwiazdki anyżu
  • 1 szklanka wody (250 ml)

Sposób przygotowania

  • Zagotuj wodę, dodaj anyż oraz pozostaw do zaparzenia na 10 minut.
  • Pij po każdym posiłku, trzy razy na dzień.
  • Ponadto nie jest zalecany dla kobiet w ciąży.

2. Napar z kopru włoskiego

Ogólnie rzecz biorąc właściwości kopru włoskiego (fenkułu) są wykorzystywane w leczeniu dolegliwości żołądkowo-jelitowych, takimi jak wzdęcia, gazy jelitowe, stany zapalne i również skurcze.

Ziarna kopru włoskiego

Ponadto możesz wzmocnić efekt poprzez dodanie odrobiny kardamonu, aby szybo pozbyć się kłopotliwych gazów.

Składniki

  • 1 1/2 łyżki nasion kopru włoskiego (15 g)
  • 1/2 łyżki kardamonu (3 g)
  • 1 szklanka wody (250 ml)

Sposób przygotowania

  • Dodaj nasiona kopru włoskiego i kardamon do kubka wrzącej wody.
  • Następnie przykryj i zaparzaj przez 10 minut.
  • Pij po dużych posiłkach.

3. Napar z imbiru na gazy jelitowe

Imbir to przyprawa lecznicza, która jest stosowana na zaburzenia trawienia od setek lat.

Świeży imbir

Z kolei gingerol to silny aktywny związek, posiadający właściwości przeciwzapalne i uspokajające, które łagodzą również nagromadzone gazy oraz nabrzmiały brzuch.

Składniki

  • 1 korzeń imbiru
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżka miodu (25 g)
  • 1 szklanka wody (250 ml)

Sposób przygotowania

  • Doprowadź wodę do wrzenia i dodaj korzeń imbiru.
  • Teraz zmniejsz ogień oraz gotuj korzeń przez 2-3 minuty.
  • Następnie wyciągnij imbir i dodaj sok z cytryny i miód.
  • Poczekaj trochę aż ostygnie i wypij.
  • Pij do trzech kubków na dzień.

4. Napar z rumianku

Rumianek to roślina o świetnych właściwościach przeciwzapalnych. Ponadto pomaga redukować gazy jelitowe podczas trawienia.

Napar i wiązka świeżego rumianku.

Ogólnie rzecz biorąc ten napar przynosi ulgę problemom z trawieniem takimi jak ból żołądka czy również wzdęcia.

Składniki

  • 2 łyżki świeżego rumianku (20 g)
  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • miód (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  • Dodaj kwiaty rumianku do gotującej się wody. Przykryj i odczekaj chwilę.
  • Następnie przelej przez sitko, dodaj miodu do smaku i wypij.
  • Pij dwie do trzech szklanek dziennie.

5. Napar z mięty

Mięta posiada właściwości przeciwzapalne, zmniejsza również uczucie ociężałości, nudności, skurcze oraz gazy jelitowe.

Napar ze świeżej mięty.

Składniki

  • 2 łyżki świeżej mięty (20 g)
  • 1 szklanka wody (250 ml)

Sposób przygotowania

  • Zagotuj wodę i oraz dodaj świeżą miętę.
  • Pogotuj przez krótką chwilę.
  • Następnie odcedź liście mięty, następnie wypij.
  • Najlepiej pij po ciężkim posiłku.

6. Napar z kminu rzymskiego

Ten naturalny napój uwalnia gazy nagromadzone w ciele oraz uspokaja również żołądek.

Ziarna kminku.

Składniki

  • 1 łyżka kminu rzymskiego (10 g)
  • 1 szklanka wody (250 ml)

Sposób przygotowania

  • Zagotuj wodę oraz dodaj kmin.
  • Następnie przykryj na kilka minut, przecedź i wypij.
  • Dla lepszych rezultatów wymieszaj z fenkułem włoskim.

7. Napar z liści boldo

Liście boldo (boldyna) to naturalny środek na gazy jelitowe. Ponadto poprawia trawienie oraz wspomaga również naturalne wsparcie nagromadzonych gazów.

Napar z liści boldo

Ponadto działa równie dobroczynnie na wątrobę, pomagając jej w eliminacji toksyn.

Składniki

  • 2 łyżki suszonych liści boldo
  • 1 szklanka wody (250 ml)

Sposób przygotowania

  • Doprowadź wodę do wrzenia. Następnie dodaj liście boldo.
  • Teraz pozostaw na małym ogniu na 3 minuty.
  • Następnie przecedź licie i wypij napar.
  • Pijaj raz dziennie.

8. Napar z cynamonu

Czy wiesz, że ten naturalny napój jest polecany wszystkim mającym problemy z trawieniem oraz doświadczającym również dyskomfortu powodowanego przez gazy jelitowe?

Cynamon cały i mielony

Składniki

  • 1 łyżka zmielonego cynamonu (10 g)
  • 1 szklanka wody (250 ml)

Sposób przygotowania

  • Dodaj łyżkę cynamonu do wrzącej wody i pozostaw na 10 minut.
  • Pij po posiłkach.

Nie zapominaj, że by osiągnąć najlepsze rezultaty, będziesz musiała poprawić swoje nawyki żywieniowe oraz unikać również produktów, które powodują powstawanie gazów jelitowych.

Wybierz napar, który najbardziej Ci odpowiada i korzystaj z jego cudownych właściwości wspomagających trawienie.

Będziesz zaskoczona!


Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Azimi P, Ghiasvand B, et al. Effects of Cinnamon, Cardamom, Saffron, and Ginger Consumption on Markers of Glycemic Control, Lipid Profile, Oxidative Stress, and Inflammation in Type 2 Diabetes Patients. Rev Diabet Stud. 2014 Fall-Winter;11(3-4):258-66.
  • Bode A, Dong Z. “The Amazing and Mighty Ginger” en Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2da edición.
  • Dugasani S, Pichika MR, et al.Comparative antioxidant and anti-inflammatory effects of [6]-gingerol, [8]-gingerol, [10]-gingerol and [6]-shogaol. J Ethnopharmacol. 2010 Feb 3;127(2):515-20.
  • Krishnapura Srinivasan. Cumin (Cuminum cyminum) and black cumin (Nigella sativa) seeds: traditional uses, chemical constituents, and nutraceutical effects. Food Quality and Safety, Volume 2, Issue 1, 6 March 2018, Pages 1–16. Oxford Acdemic online.
  • Mashhadi N, Ghiasvand R, et al. Anti-Oxidative and Anti-Inflammatory Effects of Ginger in Health and Physical Activity: Review of Current Evidence. International Journal of Preventive Medicine. 2013;4(Suppl 1):S36-S42.
  • Mashhadi N, Ghiasvand R, et al. Effect of Ginger and Cinnamon Intake on Oxidative Stress and Exercise Performance and Body Composition in Iranian Female Athletes. Int J Prev Med. 2013 Apr; 4(Suppl 1): S31–S35.
  • McKay D, Blumberg J.A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.). Phytother Res. 2006 Aug;20(8):619-33.
  • Semwal R, Semwal D, et al. Gingerols and shogaols: Important nutraceutical principles from ginger. Phytochemistry. 2015 Sep;117:554-68.

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.