Gluten – na pewno go tolerujesz?

Wiele dolegliwości może być związane z nietolerancją glutenu. Warto wyłączyć go z diety, żeby sprawdzić, czy symptomy miną.
Gluten a bóle brzucha

Pewnie zauważyłaś, że ostatnimi laty na etykietach kupowanych produktów możesz sprawdzić, czy zawierają one gluten. Wiele osób spożywa go na co dzień, nie zdając sobie sprawy z możliwych konsekwencji.

Gluten jest proteiną obecną przede wszystkim w zbożach. Jedne osoby nie mają żadnych problemów z jego strawieniem, a inne wykazują różnego rodzaju reakcje alergiczne.

Na dzień dzisiejszy zidentyfikowano 55 przypadłości związanych z tą proteiną. Szacuje się, że 99% ludzi z nietolerancją nie zostało jeszcze zdiagnozowanych. Wszystko dlatego, że symptomy nie są jednoznaczne.

W dzisiejszym artykule poznasz najważniejsze możliwe symptomy nietolerancji. Może to właśnie Ty powinnaś wyeliminować gluten se swojej diety?

Gluten – objawy nietolerancji

1. Problemy gastryczne

Bóle brzucha

Jednym z głównych objawów nietolerancji są dolegliwości żołądkowe i jelitowe.

Po spożyciu produktów zawierających gluten możesz odczuwać:

  • Bóle brzucha
  • Biegunki lub zaparcia
  • Gazy
  • Zespół jelita drażliwego

Po wyeliminowaniu z diety produktów zawierających ową proteinę, symptomy ustępują niemal od razu.

Polecamy Ci przeczytać: Gazy jelitowe – 8 najlepszych naparów

2. Przemęczenie

Zboża i jego pochodne mogą powodować, że będziesz czuła się szczególnie zmęczona i nie będziesz w stanie się odpowiednio skoncentrować. To kolejny symptom wskazujący, że może powinnaś odstawić gluten.

3. Bóle głowy

Bóle głowy

Spożycie glutenu może powodować procesy zapalne w organizmie, które wpływają na nasz układ nerwowy. Dochodzi do całej serii reakcji, które przekładają się na ciągłe bóle głowy i migrenę.

4. Brak równowagi hormonalnej

Syndrom przedmiesiączkowy, a nawet zespół policystycznych jajników i niepłodność mogą być związane z sięganiem po wspomniane produkty spożywcze.

Niektórzy ginekolodzy zalecają całkowite wyeliminowanie ich z diety.

5. Problemy ze stawami

Zdrowe kości

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, gluten sprawia, że powstają stany zapalne w organizmie. Najgorsze jest to, że wpływają one na nasze stawy. Dochodzi do obrzęków, zwłaszcza w okolicach rąk i kolan.

6. Wysypka

Pojawiają się zaczerwienienia na skórze? Czerwone podrażnienia? Wysypka? Dzieję się tak dlatego, że – pod wpływem glutenu – nasz organizm nie wchłania odpowiednich ilości witaminy A i esencjalnych kwasów tłuszczowych.

7. Fibromialgia

Fibromialgia

Fibromialgia charakteryzuje się ciągłym bólem i napięciem mięśni i stawów. W przeciwieństwie do innych dolegliwości, ból jest nieustanny i nieznana jest przyczyna jego pochodzenia.

Naukowcy twierdzą, że całkowite wyeliminowanie glutenu z jadłospisu pomoże kontrolować chorobę.

Przeczytaj również: Fibromialgia – przepis na zupę łagodzącą objawy

8. Symptomy neurologiczne

Stany zapalne w układzie nerwowym oraz osłabiony system odpornościowy organizmu sprawiają, że dochodzi do zawrotów głowy i drętwienia nóg i rąk.

9. Choroby autoimmunologiczne

Osoby, które mają nietolerancję na gluten są bardziej podatne na choroby autoimmunologiczne, takie jak:

  • Zapalenia jelit
  • Wrzody żołądka
  • Artretyzm

10. Problemy psychologiczne

Wykluczenie glutenu z diety może przyczynić się do poprawy stanu osób, które cierpią na poniższe problemy psychologiczne.

Należą do nich:

  • Stany lękowe
  • Depresja
  • Stres
  • Ciągłe rozdrażnienie

Pamiętaj, że objawy nietolerancji mogą być różne, zależnie od każdej osoby. To właśnie dlatego bardzo często są mylone z innymi chorobami. Szacuje się, że w niektórych przypadkach postawienie prawidłowej diagnozy trwa nawet 10 lat.

Jeżeli zauważysz u siebie kilka z powyższych objawów, zgłoś się do lekarza, żeby mógł Ci zlecić odpowiednie badania.