Gorzka czekolada – sprawdź, jak działa na organizm

Pośród jego najważniejszych właściwości wyróżnia się korzystny wpływ na nasz nastroj oraz zmniejsza objawy depresji. Stymulując produkcję serotoniny, działa jako naturalny środek uspokajając, który nas odprężyć.
Prawdziwa gorzka czekolada

Jeśli należysz do osób, które uważają, że czekolada nie idzie w parze ze zdrową dietą i jest produktem, który przyczynia się do wzrostu wagi ciała – ten artykuł jest właśnie dla Ciebie!

Odkryj korzyści, jakie gorzka czekolada ma na nasz organizm. Dobrze przeczytałaś – gorzka – ta właśnie jest najzdrowsza!

Gorzka czekolada – co dzieje się w Twoim organizmie, kiedy ją jesz?

Gorzka czekolada jest jednym z najczęściej spożywanych produktów żywnościowych na świecie – nie tylko ze względu na jej wykwintny smak, ale również dlatego, że korzystnie wpływa na nasze zdrowie emocjonalne i fizyczne.

U wielu osób jednak spożywanie czekolady wiąże się z poczuciem winy. Jest to wynikiem braku świadomości na temat korzystnego wpływu gorzkiej czekolady na nasze zdrowie oraz błędnym przekonaniem, że jej spożywanie prowadzi do wzrostu masy ciała.

Nic bardziej mylnego! Jedna lub dwie kostki tego pysznego przysmaku dziennie nie jest żadnym grzeszkiem żywieniowym – wręcz przeciwnie, produkt ten zawiera wiele cennych dla zdrowia substancji.

Więcej właściwości?!

Czekolada jest cennym źródłem antyoksydantów – dlatego też jest jednym z produktów spożywczych, które najskuteczniej walczą z wolnymi rodnikami i zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się komórek organizmu.

Właściwość ta jest niezwykle istotna, ponieważ zapobiega gromadzeniu się w organizmie toksyn, które mają bardzo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie oraz prowadzą do zaburzeń pracy wielu narządów.

Co więcej, gorzka czekolada sprzyja zachowaniu komórek w zdrowiu – stąd też jest szczególnie polecana jako środek pielęgnujący skórę.

Natychmiast po zjedzeniu kostki gorzkiej czekolady następuje przypływ energii oraz poprawia się zdolność koncentracji, czyli dużo łatwiej przychodzi Ci wykonywanie codziennych obowiązków.

Kostka gorzkiej czekolady dziennie zmniejsza również ryzyko wystąpienia zawału serca oraz innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Właściwości te zawdzięczamy wysokiej zawartości wspomnianych już antyoksydantów.

Zdrowe serce

Wszyscy doskonale wiemy, że czekolada to najlepszy lek na smutki i chandrę – poprawia humor i łagodzi objawy depresji. Produkt ten zawiera organiczny związek chemiczny o nazwie anandamid, który jest odpowiedzialny za dobre samopoczucie.

W momentach stresu, lęku, niepokoju lub złego nastroju kostka czekolady działa niczym naturalny środek uspokajający. Stymuluje produkcję serotoniny, która działa odprężająco na organizm.

Gorzka czekolada jest również bogatym źródłem flawonoidów, czyli antyoksydantów chroniących skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego.

Oczywiście nie zapewniają one warstwy ochronnej jak krem – flawonoidy pomagają jedynie zniwelować skutki nadmiernej ekspozycji na słońce.

Inne ważne zalety gorzkiej czekolady

Umiarkowane spożycie gorzkiej czekolady ma jeszcze wiele innych zalet, które bardzo korzystnie wpływają na nasz organizm.

  • Skutecznie zwalcza zmęczenie.
  • Dostarcza uczucia sytości, dzięki czemu nie mamy ochoty na podjadanie między posiłkami.
  • Dzięki wysokiej zawartości magnezu wspomaga tworzenie nowych komórek, bierze udział w naprawie DNA oraz rozluźnia mięśnie.
  • Pobudza krążenie krwi, dzięki czemu zapobiega chorobom serca oraz formowaniu się żylaków.
  • Zawiera spore ilości wapnia, który oprócz tego, że wzmacnia paznokcie i zęby, również skutecznie zapobiega osteoporozie.
  • Dzięki zawartości cynku zapobiega anemii oraz wspomaga jej leczenie.
  • Dzięki zawartości fosforu, wapnia i czynników antybakteryjnych dba o zdrowie stawów i ścięgien.
  • Jest cennym źródłem flawonoidów.
  • Pomaga zapobiegać nowotworom jelita grubego, obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega wielu chorobom przewlekłym.
  • Jest źródłem zdrowych dla organizmu tłuszczów, które poprawiają kondycję układu nerwowego oraz zapobiegają problemom z triglicerydami.
  • Teobromina – jeden ze składników czekolady – przyczynia się do zmniejszenia aktywności nerwu błędnego, który jest przyczyną częstych napadów kaszlu.

Czekolada – jaką wybrać, by w pełni wykorzystać jej właściwości?

Zdrowa gorzka czekolada

Aby w pełni wykorzystać wszystkie zalety czekolady, należy przywiązywać dużą wagę do jej wyboru. Im większa zawartość kakao, tym lepiej.

Chociaż wiele osób uważa, że smak gorzkiej czekolady nie dorównuje słodyczy czekolady mlecznej, to właśnie ta gorzka, o cierpkim smaku jest najzdrowsza.

Niekoniecznie musisz wybierać najciemniejszą ze wszystkich dostępnych w sklepie. Śmiało możesz zajadać się czekoladą deserową – zawiera ona znacznie mniej cukru niż popularna czekolada mleczna, ale nie jest tak cierpka w smaku jak czekolada o wysokiej zawartości kakao.

Przede wszystkim pamiętaj, że należy zachować umiarkowanie w dziennym spożyciu tego czarnego przysmaku oraz, jak już wspomnieliśmy – im ciemniejsza, tym zdrowsza.

Uważnie czytaj etykiety, ponieważ obecnie na rynku dostępnych jest wiele rodzajów i marek czekolad, które niejednokrotnie są nafaszerowane rozmaitymi substancjami, które na dłuższą metę wyrządzają wiele szkody w naszym organizmie.

Zdrowe osoby mogą bez obaw jeść 1-2 kostki gorzkiej czekolady dziennie – w zależności od diety i codziennej aktywności fizycznej.

Z kolei diabetykom i osobom z nadwagą czy otyłością zalecamy wcześniejsze zasięgnięcie porady lekarza, który pomoże ustalić idealną dzienną dawkę gorzkiej czekolady.