Gotowanie – 10 najczęstszych błędów

Nie każdy z nas ma talent do gotowania z precyzją, odpowiedniego doprawiania potraw czy przygotowywania wysokiej jakości posiłków. Gotowanie to sztuka i jeśli nie wyeliminujemy pewnych błędów, które mogą wpływać na smak, formę czy jakość żywności, posiłki nie będą nam wychodziły zgodnie z oczekiwaniami, a nierzadko mogą również niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Spraw, by gotowanie było dla Ciebie prawdziwą przyjemnością!

Niezwykle ważne jest, abyśmy nauczyli się identyfikować popełniane błędy podczas gotowania – tylko w ten sposób jesteśmy w stanie je skorygować. Bądź uważny, cierpliwy i praktycznie podchodź do kulinarnych zadań – dzięki tym cechom możemy poprawić nasz styl gotowania, wyeliminować błędy i przygotowywać coraz to lepsze przepisy. Chcesz poznać 10 najczęściej popełnianych błędów podczas gotowania?

Gotowanie bez próbowania przygotowywanych dań

Jednym z najczęstszych błędów gotujących w domu osób jest to, że nie mają one w zwyczaju próbowania własnoręcznie przygotowanych potraw. Jak zatem możemy stwierdzić, czy nasze danie wyszło wyśmienicie, czy nie? Naucz się próbować własne potrawy wielokrotnie, na różnych etapach gotowania – dzięki temu możesz dokładnie poznać smaki, a nawet określić, który z nich jest najlepszy.

Nie czytamy całego przepisu

Gotowanie z przepisem w ręku jest idealnym sposobem na przygotowanie pysznego i satysfakcjonującego dania. Zdarza się jednak, że w gorliwości omijamy ważne kroki przedstawione w przepisie. W efekcie przygotowane danie wcale nie jest takie dobre jak oczekiwaliśmy. Pamiętaj, aby przed przystąpieniem do gotowania, dokładnie przeczytać przepis i dosłownie realizuj każdy wskazany krok – unikniesz dzięki temu przykrych niespodzianek w trakcie przygotowywania dania.

Nie odmierzamy dokładnie składników

Przepisy kulinarne zawsze zawierają dokładne ilości wymaganych składników do przygotowania dania. Mogą one różnić się w zależności od tego, dla ilu osób chcemy je przygotować. Pamiętaj jednak, by przeliczać je w sposób dokładny. Osoby, które nie posiadają w kuchni naczynia do odmierzania ilości lub wagi kuchennej, mają w zwyczaju odmierzanie składników „na oko”. Jest to bardzo powszechny błąd i zwykle ma swoje konsekwencje. Należy unikać zmieniania ilości każdego ze składników i dokładnie stosować się do zaleceń autora przepisu.

Stosujemy składniki zastępcze

3#:gotowanie.jpg

Często zdarza się, że nie dysponujemy składnikami wyszczególnionymi w przepisie i decydujemy, że zastąpimy je innymi. Błąd ten jest bardzo często spotykany, ponieważ zwykle uważamy, że rozmaite składniki są do siebie podobne, więc nie ma wielkiej różnicy. Jednakże zastąpienie jednego składnika innym prawie zawsze wpływa na zmianę walorów smakowych potrawy, a nawet może doprowadzić do złej reakcji po zmieszaniu z pozostałymi składnikami oraz sprawić, że danie w rezultacie okaże się niezdrowe dla naszego organizmu.

Smażymy kilka potraw na raz

Zwykle staramy się wykorzystać każdą wolną przestrzeń na patelni do smażenia różnych produktów. Pamiętaj, że gotując w ten sposób, sprawimy, że produkty będą się smażyć znacznie dłużej i w efekcie w środku pozostaną surowe. Zalecamy wrzucać na patelnię niewielkie ilości produktów – dzięki temu zostaną odpowiednio ugotowane.

Wykorzystujemy produkty o niskiej jakości

Produkty, których używamy do gotowania odgrywają kluczową rolę podczas przygotowywania posiłku. W każdym warzywniaku co dzień widzimy wiele ofert i produktów o znacznie niższej cenie niż normalnie. Pamiętajmy jednak, że to, co tanie, nie zawsze jest dobre! Starajmy się używać wysokiej jakości składników, aby rezultat gotowania był zadowalający, a smak potraw jak najlepszy.

Przekraczamy zalecany czas gotowania

Pamiętajmy, że czas jest naszym wielkim sprzymierzeńcem w kuchni – jego dokładne odmierzanie pozwala osiągnąć doskonałe rezultaty, natomiast jego przybliżone odmierzanie może zrujnować cały nasz wysiłek włożony w gotowanie. W większości przepisów czas gotowania czy pieczenia jest ściśle określony – staraj stosować się do tych zaleceń.

Nie myjemy rąk

4#:gotowanie.jpg

Ze względów higienicznych i zdrowotnych każda osoba, która ma styczność z jedzeniem, powinna dokładnie umyć ręce przed przystąpieniem do gotowania. Wszyscy doskonale wiemy, że dłonie są siedliskiem wszelkiego rodzaju bakterii, ponieważ w każdej chwili wchodzą w kontakt z rozmaitymi przedmiotami. Przed przystąpieniem do gotowania należy dokładnie umyć ręce wodą z mydłem, dzięki czemu zapobiegniemy przedostaniu się bakterii do żywności.

Nadużywamy soli

Moment dodawania soli do potraw jest jedną z najbardziej skomplikowanych chwil podczas gotowania. Dużo soli czy mało? – to najczęstszy problem gotujących osób. W takich przypadkach najlepiej zastosować się do wskazań przedstawionych w przepisie i dodawać sól stopniowo w niewielkich ilościach, aż do uzyskania idealnego smaku.

Nie myjemy produktów przed ich spożyciem

Błąd ten w wielkiej mierze zależy od typu produktu. Nie zapominajmy jednak, że dostępna na rynku żywność jest stale narażona na szereg rozmaitych zarazków i czynników, które mogą powodować ich psucie się i inne szkody. Mycie produktów żywnościowych, w szczególności owoców i warzyw, pomoże oczyścić je ze szkodliwych zarazków przed podaniem ich na stół.