Guanabana na odporność i zdrową wątrobę

Guanabana to bogate źródło wapnia i magnezu, dwóch minerałów niezbędnych dla utrzymania kości i zębów w dobrej kondycji.
Guanabana

Guanabana to egzotyczny owoc pochodzący z Ameryki Południowej, często określany też mianem flaszowca. Jest niezwykle cennym źródłem witaminy C – 100 gramów tego owocu zapewnia 1/3 zalecanej dziennej dawki tego związku.

Guanabana ma gorzko-słodki smak i doskonale nadaje się do przygotowania soków, smoothies czy deserów. Jest to jeden z najzdrowszych i najbardziej odżywczych owoców świata, przeczytaj więc nasz dzisiejszy artykuł i dowiedz się o nim jak najwięcej.

Guanabana – Co się w niej kryje?

Guanabana to źródło witaminy C, elementu niezbędnego do wzmacniania odporności i zapobiegania wielu chorobom i infekcjom. Owoc ten dostarcza także dużą dawkę witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5 oraz B6), żelaza, magnezu oraz potasu.

Co więcej, zawiera także aminokwasy, alkaloidy, glukozydy i liczne polisacharydy oraz acetogeniny w liściach. Wszystkie te składniki sprawiają, że guanabana to jeden z najpotężniejszych naturalnych środków przeciwnowotworowych na świecie.

Udowodniono, że ekstrakt z liści guanabany działa cytotoksycznie i efektywnie ogranicza rozwój komórek nowotworowych. Jakby tego było mało, owoc ten usprawnia także trawienie, dba o zdrową florę jelitową i chroni wątrobę.

Guanabana wzmacnia odporność

Komórki odporności

Substancje obecne w guanabanie wzmacniają odporność i ograniczają infekcje bakteryjne oraz wirusowe. To wszystko za sprawą wysokiej zawartości witaminy C, która wraz z innymi substancjami zawartymi w tym owocu, działa jak potężny przeciwutleniacz.

Przeciwutleniacze zwalczają działanie wolnych rodników, które przyspieszają starzenie się komórek.

W 100 gramach guanabany znajdziesz nawet do 20 mg witaminy C, co stanowi 1/3 zalecanej dziennej dawki tej substancji, czyli 60 mg.

Chroni wątrobę

Regularne spożycie guanabany to zdrowy i naturalny sposób, by utrzymać wątrobę w dobrej kondycji. Właściwości tego owocu wspierają pracę zarówno tego organu, jak i pęcherzyka żółciowego.

Jest to zasługa przede wszystkim obecnych w guanabanie przeciwutleniaczy, które usprawniają proces oczyszczania tych organów ze szkodliwych substancji. Dzięki temu ułatwiony zostaje proces trawienia tłuszczów, a organizm działa prawidłowo.

Zapobiega osteoporozie

Zdrowie kości

Guanabana to źródło fosforu oraz wapnia, minerałów niezbędnych dla utrzymania kości oraz zębów w odpowiedniej kondycji. Spożycie tego owocu jest więc szczególnie ważne dla kobiet w okresie menopauzy, które są w największym stopniu narażone na osłabienie kości i osteoporozę.

Działa przeciwnowotworowo

Istnieje wiele dowodów na to, że guanabana ma działanie przeciwnowotworowe. Zawarte w niej składniki i substancje nie tylko zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych, ale także pomagają leczyć niektóre rodzaje raka. Udowodniono jej skuteczność w łagodzeniu objawów 12 różnych nowotworów, między innymi:

  • nowotworu okrężnicy
  • piersi
  • prostaty
  • płuc
  • trzustki

Właściwości guanabany mogą być nawet kilkaset razy silniejsze niż tradycyjna chemioterapia. W dodatku, w przeciwieństwie do chemioterapii, guanabana nie przynosi efektów ubocznych, gdyż ni niszczy zdrowych komórek organizmu.

Guanabana dodaje energii

Sok z guanabany

Spożycie guanabany dodaje energii, można więc nią zastąpić inne środki pobudzające, takie jak napoje energetyczne, które szkodzą Twojemu zdrowiu.

Za tę właściwość guanabany odpowiedzialna jest fruktoza, naturalny słodzik obecny w wielu owocach, poprawiający wydolność organizmu, zarówno fizyczną, jak i psychiczną.

Chroni układ nerwowy

Witaminy z grupy B obecne w guanabanie doskonale wpływają na krążenie krwi oraz na kondycję komórek nerwowych. Witamina B2 poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, wspiera także układ krążenia, znacznie ograniczając ryzyko wielu chorób.

Od dzisiaj wiesz już, dlaczego warto regularnie sięgać po guanabanę. Mamy nadzieję, że przekona Cię to, aby wypróbować właściwości tego egzotycznego owocu na własnej skórze i eksperymentować z nim w kuchni, co ucieszy całą rodzinę.