Hamburgery – czy wiesz, co jesz?

Hamburgery

Istnieje wiele mitów na temat surowca, z którego wytwarzane są hamburgery, czy też ogólnie rzecz biorąc tak zwane „fast foody”. Z tego też powodu przeprowadzono wiele różnych badań mających na celu wykazać, jakich produktów używa się do tego celu.

Przeczytaj ten artykuł, aby poznać tę tajemnicę i dowiedzieć się, z czego tak naprawdę powstają hamburgery.

Hamburgery coraz częściej występują w naszej diecie

„Śmieciowe jedzenie” znane częściej pod nazwą fast food niesie ze sobą wiele negatywnych konsekwencji dla stanu Twojego zdrowia oraz organizmu.

Jeśli dodać do tego fakt częstego występowania w społeczeństwie siedzącego trybu życia, to całkiem logiczne jest, że ludzie zaczynają szukać sposobu na wyeliminowanie szkodliwych elementów ze swojej diety oraz przyzwyczajeń.

Ale niezależnie od tego warto pamiętać, że jedzenie dostępne w większości miejsc nie zalicza się do szczególnie zdrowego, zazwyczaj jest wręcz odwrotnie. W wielu krajach znacznie łatwiej dostępne są hamburgery niż sałatki.

Jeśli jesz hamburgery, czy ogólnie rzecz biorąc fast foody jedynie raz na jakiś czas, na przykład podczas jakiejś imprezy lub dlatego, że raz na miesiąc masz chęć na coś innego, to nie stanowi to większego problemu. Niedogodność polega jednak na tym, że wiele osób żywi się fast foodami zdecydowanie częściej, zazwyczaj więcej niż dwa razy w ciągu tygodnia.

Jedzenie hamburgera

Hamburgery to typowy przykład produktów żywnościowych zaliczanych do grupy fast foodów, mają one wysoką zawartość białka zwierzęcego, różnego rodzaju sztucznych dodatków, barwników, konserwantów, wzmacniacze smaku i zapachu, cukier, tłuszcze nasycone, sód i na dodatek ogromną liczbę kalorii.

Nie zapewniają także nawet śladowych ilości błonnika i witamin. Składniki występujące w fast foodach są uzależniające w stopniu tak silnym, jak można wywnioskować to ze znaczenia tego słowa – i właśnie to jest powodem tego, że mamy ochotę jeść ich ciągle więcej i więcej.

To jest także przyczyną tego, że gdy odwiedzamy miejsca serwujące hamburgery z dziećmi, nie chcą one owoców lub innych potraw przyrządzanych w domu przez rodziców. Coś podobnego występuje także u osób dorosłych, zwłaszcza ze względu na łatwość i szybkość zdobycia jedzenia na obiad lub kolację.

Jeśli często jesz tego rodzaju produkty żywnościowe, Twój poziom cholesterolu we krwi wzrośnie, będziesz miał więcej problemów z układem kostno-szkieletowym (z uwagi na obniżenie zawartości wapnia), pojawią się u Ciebie choroby układu krążenia, otyłość, skłonność do zaparć.

A także ogólne pogorszenie stanu zdrowia, ciężkie i powolne trawienie, zmiana upodobań względem innych produktów żywnościowych, a także biochemiczne zmiany w mózgu (działanie o efekcie zbliżonym do lekarstw).

Powody, dla których należy omijać hamburgery i inne produkty serwowane w fast foodach

Jeśli oprócz chęci jedzenia zdrowszych posiłków, jesteś miłośnikiem środowiska i ekologii, to masz więcej powodów, aby zrezygnować z jedzenia fast foodów w restauracjach popularnych sieci.

Wystarczy wymienić tylko liczne trujące związki chemiczne (powodujące raka i wiele chorób o przewlekłym charakterze) oraz konsekwencje dla naszej planety, to powinien być wystarczający powód, aby powiedzieć sobie „dość”.

Wodorotlenki są jednymi ze składników wykorzystywanymi do produkcji różnego rodzaju fast foodów, jak między innymi hamburgery, ponieważ wykazują one zdolność do zabijania bakterii.

Mają one różowy kolor spowodowany przez obecność odpadków z procesów przetwarzania różnych mięs. Innymi słowy nie jest to coś, co nadaje się do spożycia.

Hamburger z frytkami

W gotowych posiłkach lub „zestawach” znajduje się także mnóstwo dodatków, które są szkodliwe dla zdrowia, ale z uwagi na ich ogromną ilość nie da się ich wymienić w jednym artykule. Jest to jeden z powodów tego, że hamburgery są szkodliwe dla Twojego organizmu, pomijając zawartość tłuszczów i liczbę kalorii w nich zawartych.

Gdy powyższa prawda wyszła na jaw w programie kulinarnym Jamie Olivera, który pokazał widzom, czym jest ta „różowy masa” wykorzystywana do wypełnienia nuggetsów z kurczaka lub parówek, na specjalną uwagę zasłużyły hamburgery.

Sieci restauracji serwujących fast foody hodują zwierzęta w warunkach, które uniemożliwiają im poruszanie się, mogą one tylko jeść i przybierać na wadze. Metody zabijania wydają się być powolne i bolesne.

Kurczaki są nadmiernie karmione, znoszą jajka w ciasnych klatkach, a krowy żyją w małych pomieszczeniach jedząc kukurydzę lub soję (czasami przeprowadza się u nich operację usunięcia żołądka), aby zmusić je do jak najszybszego przybierania na wadze.

Fast foody

W celu zaspokojenia ogromnego popytu na mięso firmy niszczą ogromne obszary lasów zwykłych oraz deszczowych. W rezultacie uzyskane obszary przeznaczone są pod uprawę soi, która stanowi paszę dla zwierząt hodowlanych.

Ponadto na potrzeby produkcji opakowań hamburgery i frytki ścięto całe tysiące drzew eukaliptusowych. Odchody zwierząt, takich jak krowy zawierają ogromne ilości metanu, który jest jednym z gazów odpowiedzialnych za globalne ocieplenie.

I jakby tego było, hamburgery owijane są w materiały, które nie są biodegradowalne i powodują powstawanie duże ilości śmieci.

Krowy otrzymują także zastrzyki zawierające spore ilości antybiotyków i hormonów wzrostu. Z drugiej jednak strony hamburgery zawierają prawie 50% wody. Są one również wykonane ze ścięgien, języków, dziąseł, pysków, powiek, ogonów, jelit i krwi.

Co zawierają hamburgery oraz inne fast foody?

Ludzie, którzy pracują w restauracjach typu fast food mają doświadczenia w tej kwestii, mogą także powiedzieć to i owo na temat składu każdego z najpopularniejszych dań.

Wszystkie te informacje zostały ujawnione wskutek badań przeprowadzonych przez serwis społecznościowy o nazwie Reddit, który zdobył wiele opowieści byłych pracowników restauracji z sieci fast foodów, którzy opisali liczne ujawnić tajemnice takich produktów żywnościowych.

Odkryli oni na przykład, że hamburgery tuż po przybyciu do restauracji (w postaci surowej) nie wyglądają w ogóle jak mięso, a tym bardziej tak, jak prezentowane są w reklamach. Dlatego też są one smażone tak, aby stały się jak najbardziej brązowe, a następnie dodaje się do nich różnego rodzaju sosy.

fast-food.jpg

Z drugiej strony, chociaż zasady utrzymywania czystości w restauracji są bardzo surowe, pracownicy używają tego samego oleju do smażenia dosłownie wszystkiego z powodu braku czasu i chęci skrócenia czasu realizacji i wydania gotowego zamówienia.

Według oficjalnego komunikatu jednej z najbardziej popularnych na świecie sieci sprzedających hamburgery, jej produkty nie zawierają żadnych konserwantów, jednak w ich składzie znaleźć można różne składniki, których nazwy są trudne do odczytania i zapamiętania (trójchloroetan, dieldryna, etylobenzen, itp.).

To właśnie jest powód tego, że możemy odstawić hamburgery na długi czas i nie ulegnie on zepsuciu.