Zdrowe hamburgery z soczewicą i komosą ryżową

Z racji wysokiej zawartości naturalnych, warzywnych składników, prezentowane przez nas w tym artykule hamburgery są idealnym dodatkiem do każdej diety. Wśród licznych korzystnych substancji, jakich nam dostarczają, wymienić można między innymi żelazo i błonnik. 
Hamburgery

Hamburgery to jeden z najpopularniejszych rodzajów fast food’u. Codziennie sięgają po nie ludzie na całym świecie. Hamburgery są ulubionym jedzeniem wielu osób, ponieważ stanowią idealne połączenie smacznych składników.

Jednak z powodu gwałtownego wzrostu osób cierpiących na nadwagę i otyłość, od jakiegoś czasu odradza się spożywanie hamburgerów. W kampaniach tego typu wspomina się często o wysokiej zawartości kalorii i węglowodanów, jakie zawiera ta przekąska.

Bezpośrednio przyczynia się to do wzrostu masy ciała i może wywołać liczne choroby oraz dolegliwości.

Uświadomiwszy sobie zagrożenia, jakie płyną z jedzenia hamburgerów, wiele osób decyduje się zrezygnować z tego smacznego dania. Podejmują one wysiłki, by pokonać pokusę i raz na zawsze wykreślić je ze swojego menu.

Przeczytaj także: Hamburgery – czy wiesz, co jesz?

Okazuje się jednak, że nie zawsze jest to konieczne. Chcielibyśmy przedstawić Ci zdrową alternatywę w postaci zdrowych hamburgerów na bazie soczewicy i komosy ryżowej.

Naprawdę warto zapoznać się z tym przepisem, gdyż hamburgery te będą stanowić źródło wartościowych składników odżywczych. Masz ochotę dowiedzieć się czegoś więcej na ten temat?

Zdrowe hamburgery z soczewicą i komosą ryżową

Komosa ryżowa

Soczewica i komosa ryżowa to produkty bardzo popularne wśród ludzi na całym świecie. Uchodzą one za jeden z najzdrowszych elementów diety.

Stanowią one bogate źródło błonnika, witamin i składników mineralnych mających pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Oto niektóre z pozytywnych skutków regularnego ich spożywania:

  • Wzrost ilości energii.
  • Zapobieganie anemii.
  • Zmniejszenie poziomu złego cholesterolu w organizmie.
  • Zapobieganie zaparciom.
  • Wyrównanie poziomu cukru w organizmie.
  • Ujędrnienie skóry, poprawa stanu skóry i paznokci.
  • Wzmocnienie kości.
  • Poprawa stanu i pracy układu sercowo-naczyniowego.
  • Zapobieganie chorobom degeneracyjnym.
  • Dostarczanie organizmowi dużej dawki białka roślinnego.
  • Wzmocnienie systemu odpornościowego.

Najlepszym elementem jest fakt, że produkty te zawierają niewiele kalorii, co sprawia, że są idealnym uzupełnieniem każdej diety. Przyrządzanie ich jest bardzo proste, a efekty – niezwykłe. Hamburgery przyrządzone z ich użyciem staną się doskonałym uzupełnieniem Twojej diety.

Polecamy również przeczytanie artykułu: Rośliny strączkowe – korzyści z jedzenia i wpływ na trawienie

Soczewica

Składniki:

  • 5 łyżek stołowych (50 g) komosy ryżowej
  • 1 łyżka stołowa (10 g) nasion lnu
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/2 średniej wielkości cukinii
  • 1 szklanka (200 g) namoczonej soczewicy
  • 1 łyżeczka (5 ml) „płynnego dymu” (przyprawy imitującej smak wędzonki)
  • 1 łyżeczka (5 ml) octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki (10 ml) sosu sojowego
  • 6 łyżek stołowych (60 g) mąki z ciecierzycy
  • 1/2 łyżeczki (2,5 g) czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka (5 g) świeżej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki (2,5) świeżego tymianku
  • 1/4 łyżeczki (1,2 g) kolendry
  • 1 łyżeczka (4,3 g) oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  • Dokładnie umyj komosę ryżową używając przy tym małego sitka. Następnie umieść ją w małym garnku (poprzednio rozgrzanym), dodając łyżeczkę oliwy z oliwek.
  • Podsmaż komosę ryżową, od czasu do czasu mieszając, by uniknąć przywarcia do garnka. Pozostaw na około 4 minuty na średnim ogniu aż zacznie nabierać złotego koloru.
  • Dodaj półtora szklanki wody, doprowadź ją do wrzenia, a gdy już się zagotuje – zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 10 minut. Komosa ryżowa powinna być miękka i sypka.
  • W tym samym czasie dodaj wody do ziaren lnu i postaw na średnim ogniu, by się zagotowały. Gdy zaczną wrzeć, zmniejsz ogień i pozostaw jeszcze na 8 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Rezultat, jaki chcemy w ten sposób uzyskać to masa o gęstej konsystencji przypominającej białko jajka. 
  • Wsyp ugotowaną komosę ryżową do dużego pojemnika i zmieszaj z żelem uzyskanym z nasion lnu, soczewicą, startą cukinią i pozostałymi składnikami (oprócz mąki z ciecierzycy).
  • Zmieszaj wszystko bardzo dokładnie dodając po trochu mąkę z ciecierzycy. Dodaj ilość niezbędną do tego, by uzyskać gęstą konsystencję. Dużo zależy od wilgotności samej masy.
  • Następnie uformuj hamburgery w pożądanym przez Ciebie rozmiarze i na około 2 godziny umieść je w zamrażarce.
  • Po tym czasie podgrzej na patelni 4 łyżki oliwy z oliwek i umieść tam hamburgery bez uprzedniego rozmrożenia ich. Podsmaż przez około 4-5 minut z obu stron.

Polecamy też przeczytanie artykułu: Zupa na detoks – 4 przepisy

Smacznego!

Zdrowe hamburgery

Gdy już przyrządzisz te pyszne hamburgery z komosą ryżową i soczewicą, możesz połączyć je z klasycznymi składnikami, które lubisz.

Oto niektóre z nich:

  • Pomidory
  • Sałata
  • Ogórki
  • Chleb pełnoziarnisty
  • Majonez
  • Przyprawy

Pamiętaj, że wraz ze wzrostem ilości dodanych przez Ciebie składników, wzrasta kaloryczność tego posiłku. Staraj się więc zachowywać umiar i utrzymywać zdrową, zbilansowaną dietę, żeby hamburgery nie stały się niezdrowym elementem Twojej diety.

Podawaj hamburgery na ciepło. Możesz je przyrządzać dla całej rodziny – to wspaniała opcja na zdrową przekąskę. Twoi bliscy na pewno się w nich rozsmakują.